După cum spune titlul: ai peste o anumită vârstă, nu ai experiență profesională în domeniu, dar te atrage.
Cum începi?
După cum spune titlul: ai peste o anumită vârstă, nu ai experiență profesională în domeniu, dar te atrage.
Cum începi?
Te apuci sa-ti prinzi urechile in chestii practice. Depinde foarte mult de ce inseamna “te atrage”. Trebuie sa fii cat de cat tehnic, sa intelegi concepte, sa ai rabdare si sa vrei sa cauti.
De la un zero absolut e foarte foarte greu. probabil primul pas ar fi sa incepi sa joci jocuri in cazul ala .
incerci sa numesti scopul pentru care te apuci?
hobby?
nevoie de bani?
plictiseala / schimbare in cariera?
dpmdv asta e un element important al “calatoriei”.
ca sa faci primul pas trebuie sa cunosti drumul, iar ca sa cunosti drumul trebuie sa cunosti destinatia.
mai conteaza si unde esti (complet paralel cu domeniu / ceva cunostinte / experienta / etc) pentru ca pe langa destinatie drumul depinde si de punctul de plecare.
apoi probail ca trebuie sa definesti mai bine modul in care “te atrage” si sa vezi unde te potrivesti.
Well, nu varsta e problema ci background-ul. Daca nu il ai, e foarte complicat. In primul rand daca nu te sfatuiesti cu cineva potrivit care sa te si evalueze si sa iti spuna de unde sa o apuci si de ce, e posibil sa incepi prost, tu nestiind ce poti si ce nu poti. E diferenta intre ce ai vrea tu sa faci si ce poti sa faci efectiv cu bagajul de cunostiinte pe care il ai si cu puterea de a intelege lucrurile din meseria asta. Aici mai trebuie precizat ca trebuie sa ai si o atentie la detalii peste medie pentru ca va trebui sa faci analiza unor probleme pe care sa le implementezi. Degeaba scrii niste cod acolo daca nu vezi situatiile si scapi detalii. Aici daca nu te califici mai bine nu te apuci de programare. La final iti mai trebuie un an, doi de practica pana iti construiesti un mod de lucru sau ecosistem care sa iti permita sa dezvolti ceva la cerintele pietei sau a unui angajator.
La 40+, cu câteva excepții, nu mai ai nici timpul, nici energia, nici răbdarea pe care le ai la 20, chiar 30 de ani.
Cei mai buni candidați sunt cei care nu sunt mulțumiți de cariera lor (atenție, nu salariu, ci carieră), care au înclinații tehnice puternice către programare (prieteni cu tehnologia ar fi una din condiții) și gândire analitică&orientată spre detalii (nu este limbaj de lemn). Cunosc oameni cu potențial dar care nu suportă să stea pe scaun și să se uite la ecran 8h pe zi.
Dacă un om nu se găsește în descrierea de mai sus, va compensa cu multă răbdare și perseverență. În primul rând din cauza provocărilor de care va avea parte. Apoi din cauza presiunii sociale: te uiți în stânga și dreapta și vezi cel mai des oameni așezați, cu experiență, manageri, directori etc. Tu te chinui cu un null pointer exception.
Deci acestea frustrări se adaugă la cele tehnice și se “sting” cu multă determinare și “nepăsare”: nu mă interesează ce zice lumea, eu asta vreau. Cei care se regăsesc în descrierea anterioară pot face asta mai natural.
După toate acestea este nevoie de un mentor care să te ajute la planul de perspectivă, să-ți mai scurteze din timpul pierdut pe unele provocări. Aș vrea să recomand ceva concret, dar din păcate nu cred că există un plan general valabil. Îl poate construi doar persoana în cauză cu îndrumare de la mentor.
Nu în ultimul rând, cred că o supapă prin care să răsufle presiunea acumulată din când în când este foarte importantă: prieten de încredere care să știe să asculte sau un terapeut.
Red flag: dacă vrei să-ți schimbi cariera doar pentru bani, eu recomand să renunți. Mai trebuie să mai pui bine la salariu pentru ca banii să compenseze frustrarea adevărată pe care o simți când te apuci de programare la 40+. Și nu pentru că nu sunt bani mai mulți (doar de aceea vrei să schimbi cariera) ci pentru că pornești de la început cu așteptări salariale mari iar frustrarea le împinge pe parcurs în sus. Mult.
Acum 25 de ani singura varianta parea sa fie facultate + citit carti. Nu era material online suficient, eventual mai gaseai documentatie pe tot felul de site-uri “warez”, dar era greu de inteles pentru un incepator.
De 10-15 ani, pe langa facultate si carti, exista continut online de la video-uri pana la cursuri structurate. Cu putin ghidaj, un prieten cu ceva experienta si motivatie sa te indrume, poti urma un set de cursuri si sa ajungi sa intelegi concepte de baza de la care sa construiesti mai departe.
De vreo 1-2 ani au aparut uneltele AI iar evolutia lor semnificativa de la versiune la versiune ma face sa cred ca in curand ne vom putea baza pe ele sa reduca gap-ul intre juniori si seniori. Cat timp stii sa te exprimi intr-o limba (sa zicem engleza), si daca ai niste baze de system thinking, descompunere a problemelor, deja poti reduce gap-ul mai rapid.
O sa dureze cativa ani pana cand firmele vor deveni mai deschise sa schimbe modelul actual de facultate - junior - mid - senior in alt model care va avea bazele in unelte AI.
Concluzia mea, in momentul actual poti incepe cu o facultate sau un set bun de traininguri online, de preferat cu ghidajul unui mentor (nu ma refer la genul Dascalu & co, ci la Coursera, Udemy, etc si un prieten).
Peste 3-5 ani, daca tool-urile AI evolueaza in ritmul promis, cred ca pragul de intrare in domeniu o sa fie mult mai scazut iar rolul de programator cum il stim astazi se va transforma mai mult intr-un product owner cu valente tehnice, cu accent pe creativitate.
N-as vrea sa descurajez pe nimeni de 40+ ani, dar daca scopul e reconversia profesionala, vad ~0% sanse ca o firma sa angajeze un “trainee” de 40+ ani alaturi de alti absolventi de 20 ani in roluri similare.
To be fair, daca ai 40 si inca nu ti-ai bagat nasul sa vezi cu ce sa mananca, nu esti chiar interesat de domeniu.
PS: nici nu luasem in calcul engleza. E lume la 40 care nu stie engleza?
Eu cred ca nu ar trebui sa le spunem oamenilor sa evite ceva daca exista dorinta de a face ceva chiar si pentru bani.
Daca motivatia sunt banii, felicitari, pentru ca sunt foarte multi care nu isi gasesc nicio alta motivatie.
Foamea este o motivatie foarte puternica care nu numai ca ajuta in majoritatea situatiilor, dar impinge si catre performanta.
Am 2 cunostinte care au devenit ios dev si QA dupa doar 1 an de cursuri online de 3h pe zi, motivatia fiind doar banii. Unul dintre ei era vanzator la Zara si celalalt era gestionar la un depozit de termopane.
Au fost angajati ca juniori la Accenture si acum lucreaza amandoi, dupa 3 ani de experienta, la proiecte importante.
Probabil ca la fel ca in multe alte domenii, nu trebuie sa fii cel mai bun, este suficient sa-ti faci lucrul decent pentru ca, mai ales in tehnologie, cei care sunt mult mai buni iti pot izola greselile sau iti pot da peste mana in mod automat pentru greselile pe care le faci.
Nu ai de unde să știi că nu îți place un domeniu dacă nu ai avut timp sau energie mentală pentru a investi în el. La suprafață, programareaeste foarte gated; pasul e foarte dificil de făcut, mai ales că există o ostracizare publică a domeniului. Singurul lucru care îl face atractiv sunt banii - dar nici ăia nu mai sunt ce erau odată (doar că lumea nu a aflat).
Să răspund on-topic; cred că unei persoane care vrea să înceapă să programeze i-aș pune în brațe FreeCodeCamp și aș avea discuții de mentorat, minimum două de o oră săptămânal. Dar totul pornește de la motivație - dacă motivația ar fi exclusiv banii l-aș sfătui pe om să se uite în altă direcție.
Nu știu dacă există un test de aptitudini pe care să-l pot folosi. Poate oamenii care vor să schimbe cariera ar trebui să treacă un test de aptitudini; nu știu daca Psihologia Muncii se ocupă și cu astfel de lucruri, dar cred că un test de aptitudini ar putea fi util.
Ce e mai deranjant e că dacă treaba nu te-a pasionat dintotdeauna e foarte greu să intri. Eu, de exemplu, am scris primul program în clasa a VI-a, m-am angajat ca programator în anul trei (din patru) de facultate. Am avut vreo 9 ani în care să încerc chestii din pasiune, să le fac fără presiunea necesității unui loc de muncă, ani în care mi-am ascuțit abilitățile și am trecut prin câteva generații de tehnologie, ca utilizator dar și ca individ cu ceva abilități tehnice. Omul la 40+ nu are acest privilegiu, mai ales dacă atitudinea față de tehnologie a fost mereu „e pentru tocilari ochelariști”.
Și încă o problemă pe care ar trebui s-o discute: de ce abia acum? Mi se pare cam târziu să descoperi că ai vrea să programezi. Mirajul banilor a existat de pe la începutul anilor '10, deci nu ar trebui să fie numai asta. Ai încercat să fii bun la meseria ta și ai aflat că nu ești bun? De ce crezi că ai putea fi mai bun la programare? Că activitatea anterioară nu te recomandă.
Daca se raprteaza strict la mirajul banilor, atunci o sa existe dezamagiri si cei din spate sunt pe pozitii.
Nu mai am f mult pana la 40 de ani, insa daca as fii in locul cuiva care vrea sa se apuce, m-as gandi sa folosesc programarea pt a ma ajuta sa automatizez ce se poate la munca, sa devin mai eficient. Chiar este o carte referitoare la acest lucru
https://automatetheboringstuff.com/
As cauta limbaje simple cum ar fii python, js si as invata din ele cat as avea nevoie. Nu ma intereseaza alte lucruri avansate din ele
La primul loc de munca am avut un coleg, care nu era programator insa s-a apucat sa faca in C# si winform o aplicatie pt echipele de level 2 care sa le usureze munca in diagnosticare
cred ca e un punct bun de inceput, tooling pt industria in care lucrezi deja si pe care o cunosti.
Și eu cunosc un fost gestionar de depozit care acum lucrează bine-mersi în IT.
Dar de un muncitor în construcții ce spui? De un paznic?
Iti trebuie un domeniu conex precum educatia. Am avut o colega de 50- 60 de ani. Putea sa imi fie mama, s-a saturat de predat la liceu si a fost angajata la noi. Nu a stat mult ca a primit rapid o oferta mult mai buna pe nisa de educatie ca si consultant. Desigur am fost foarte intelegatori si am ajutat-o mult pana a inteles ce si cum, dar nici noi nu eram experti.
In general la 40+ trebuie sa stii sa inveti, multi uita cum sa invete dupa un timp.
Daca vii dintr-un domeniu in care trebuie sa inveti ceva nou frecvent nu o sa ai probleme.
In schimb daca cineva n-a mai citit o carte din liceu mie cumva imi vine sa ii zic sa uite de programare.
De inceput incepi cu end result-ul in cap, ca vrei sa faci ceva sau sa te angajezi undeva…
In momentul de față cred că la 40+ nu mai ai mindset-ul necesar pentru a deveni conștient programator.
Mai degrabă apar oportunități de tranziție de la administrarea unui ERP, unde jobul era concentrat pe folosirea interfeței de utilizator, la QA in programarea acelui software, si in final la participarea în editarea acelui software.