Alternative pentru Shortcodes

Shortcodes reprezintă ceva incredibil de util atunci când afli prima dată de ele, dar, curând, devin un adevărat blestem. Am dat aici un exemplu:

http://devforum.ro/t/shortcodes-in-wordpress-varianta-gre-ita/135

Mă gândeam că trebuie să existe și alte modalități pentru introducerea unor elemente suplimentare în conținutul generat de WP. Variantele posibile în acest moment sunt două:

  • shortcodes - cele mai la îndemână dar și cele mai predispuse în a-ți face un site complet inutilizabil cu un simplu update; de asemenea, poți ajunge la shortcodes extrem de complexe ce sunt imposibil de editat fără un editor vizual;
  • comentarii (de genul <!--more-->)

La siteul unui client am rezolvat (oarecum) problema combinând shortcodes cu un custom post type: un CPT numit shortcodes și toate opțiunile erau stocate ca și custom meta fields. Instanța shortcode-ului era folosită ca [shortcode 1] iar conținutul era editabil din admin.

Cu toate astea, mi se pare un pic hacky: interogările de căutări trebuiau ajustate, potențiale incompatibilităti cu WPML (și probabil alte plugins). Eu nu am avut nevoie de aceste funcționalități: site-ul nu avea nevoie de căutare și nici de WPML, dar în cazul unui site complex? S-ar putea să fie probleme…

Așadar, aveți și alte alternative funcționale?

2 Likes

Nu folosesc WP, dar cred ca el foloseste tinymce (sau daca nu mai foloseste asta, probabil ceva similar). Cea mai simpla chestie este sa folosesti un tag cunoscut, gen div

.

Avantaje:

  • css pentru stilizare in componenta html
  • html valid
  • usor de obtinut attributele.
  • simplu de facut un plugin pentru tinymce

Update: nefiind cunoscator de WP, imi cer scuze daca nu am inteles intrebarea, si am fost pe langa cu raspunsul :smile:

1 Like

Ai înțeles întrebarea.

Problema cu oricare din variantele la care mă pot gândi este că nu au un utilizator atehnic în minte. Realistic vorbind, nu e nici o diferență între a-i cere unui client să introducă [my-code id=1 rows=10 size=2 style=simple]bla bla[/my-code] vs un <div class="foo" data-bar="baz"></div>. Iar un editor vizual rezolvă parțial această complexitate, introducând, în schimb, o dependință majoră.

Eu vreau o alternativă, ceva ce ar putea fi utilizat fără probleme, chiar și de mama :smiley:

Intr-adevar sunt obisnuit cu oameni tehnici, dar asa ceva nu e foarte greu:

1 Like

Eu folosesc Quicktag-uri la care adaug butoane in Visual Editor. Apoi le stilizez in editor-styles.css astfel incat ceea ce vede userul in editor sa fie si in front-end. Mi se pare o abordare mai simpla decat sa invat userul sa foloseasca shortcodes.

1 Like