Am nevoie de un colaborator, dar nu stiu sa-l descriu

Salutari,

Ma lovesc de urmatoarea situatie pe care nu reusesc sa o controlez, asa ca apelez la experienta voastra.

M-am jucat putin facand un proof of concept bazat pe un CMS scris in PHP, aparent raw php, fara niciun framework la baza. Pentru ca am avut timp la dispozitie, am inceput sa ma joc ca-n SimCity, adica sa “construiesc” un fel de ecosistem prin adaugarea de servicii 3rd party de tip SaaS si self-hosted, inclusiv opensource. Toate aceste chestii adaugate sunt tool-uri pe baza carora construiesc planuri tarifare pentru CMS. Ca exemplu, daca iei pachetul Ultra de 9.99$, beneficiezi de un SaaS care face video rendering (white label).

E, problema este ca am o combinatie de software scris in vreo 3 limbaje, altele de integrat prin API-uri, samd, iar eu vreau sa le aduc pe toate sub un singur cont/ o singura autentificare pentru un client.

Produsul a avut o runda de validari in sensul ca am deja 2 clienti (nu neamuri/ nu prieteni) care folosesc 3 solutii de la mine. In acelasi timp, pana la sfarsitul lunii voi avea un agreement final cu un investitor, in momentul acest fiind in negocieri avansate.

Deci, am un proiect viabil pe care urmeaza sa-l dezvolt si, sper eu, sa-l scalez pe .com

Ce trebuie sa rezolv eu si nu stiu cum:

Caut pe cineva care sa aiba experienta necesara pentru a-mi spune care sunt pasii urmatori - dpdv tehnic. Ce developer/ altceva sa caut, cum pregatesc partea de hosting/ backup/ deployment, o perspectiva asupra spaghetti-ului meu, samd.

Nu reusesc sa-mi dau seama cine este acest cineva si nici care este job description/ title lui a.i. sa caut; CTO, software architect, Ninja whatever…

Putin ajutor in a identifica ce anume sa caut?

Va multumesc!

2 Likes

Salut,
As spune ca persoana pe care o cauti este Software Arhitect.

  • Depinde cum vezi arhitectura. Poti sa faci poate una in care se ocupa de login si afisarea datelor si comunica cu alte 2 servicii prin api, indiferent in ce sunt scrise.
  • Anteprenorial sunt 2 directii. Ai timp si bani si poti sa faci cum vrei, eventual cu echipa de noua si multi oameni pe tech sau ai mai putini bani si mai putin timp si folosesti ceva facut de altii cum ar fi un serviciu de cloud precum AWS. In felul asta scapi de backup, deployment, hosting, … adica totul poate fi automatizat destul de usor. Costurile sunt mai maricele.
    Daca tu ai ceva care face video rendering ma astept sa ai nevoie de putere de procesare mai multa si la aws este, dar este considerabil mult mai scump. Din acest motiv ar face o structura hibrida, AWS si servere ieftine la alti provideri dar in aceasi regiune. Practic arhitectura este pe microservicii. Datele importante le ti in cloud, puterea de procesare o faci mai ieftina.
    E.g: Daca majoritatea clientilor sunt din EU sa zicem aleg AWS in Frankfurt si deployez aplicatia in AWS EB, care scaleaza automat in functie de cum doresti. Baza de date tot la eI. Aplicatia comunica prin SQS cu serverele care fac heavy work la Hetzner care au servere la preturi decente. Cand videoul este gata il urca pe AWS S3. Il felul asta scazi mult costurile.
    Ar fi multe de spus, dar ma limitez aici. Sper sa te ajute.
    Bogdan
1 Like

Ce mi se pare mie este că ești în fața unui challenge so te simți depășit. Din câte văd, tu știi foarte bine ce ai făcut acolo dar odată cu acest investitor, lucrurile au devenit ceva mai serioase. Este o ocazie pentru tine să te dezvolți pe partea de arhitectură, de aceea eu aș angaja pe cineva care să preia partea de coding de care tu te-ai ocupat până acum, the time consuming one, ca să te poți organiza pe pașii următori. Îți trebuie research de piață pe toate planurile menționate de tine: hosting/backup/deployment etc. Dacă îl iei pe fiecare în parte, pui pe hârtie ce vrei, ce nu vrei, etc și apoi îți faci niste specificații, vei ajunge să conturezi soluția de care ai nevoie. Pasul următor (the real challenge) va fi să vezi dacă te incadrezi în bugetul pe care îl au și apoi să vezi de unde tai.
Eu nu aș lăsa altcuiva challenge-ul ăsta pentru nimic în lume.

1 Like

Multumesc tuturor pentru raspunsuri, cele mai multe fiind prin PM. Acum mi-e clar ca software architect caut.

Nu stiu cum de am oferit impresia ca sunt programator. Nu stiu a face nici macar un hello world. La html sunt mai avansat putin, adica stiu br/strong/width/img.

Multumesc inca odata.

1 Like