Angajat mascat sau nu?

Salut, am o situație puțin mai specială și de ceva zile parcă sunt din ce în ce mai panicat, nici eu nu știu dacă am motiv sau nu.
Anul trecut am făcut un internship de 3 luni pentru o firmă din afara. Acum când mă gândesc, nici nu știu cum a fost posibilă încheierea unui internship cu un student străin.

După astea 3 luni, mi-au propus să continuăm colaborarea, însă B2B. Entuziasmat de salariu, mi-am făcut repede un PFA cu 6201 și am început să îi facturez lunar, aceeași sumă.
La începutul lunii acestea, din cauză ca taxele se măresc mult la PFA din 2024, am decis să înființez un SRL și să continui contractul cu această firmă pe SRL.

Abia după ce am înființat SRL-ul parcă mi s-au deschis ochii ca as putea fi într-un cerc foarte periculos: frica mea cea mai mare este să fiu reîncadrat de ANAF la activitate dependentă și faptul ca am deschis SRL sa fie considerat un motiv de evaziune fiscală (ca as fi încercat să plătesc cat mai putine taxe) și să mi se deschidă, Doamne Ferește, vreun dosar penal.

Însă sunt niște motive care mă fac să nu știu ce să mai cred: eu bifez cam 5-6 din cele 7 criterii de independență, nu am program de lucru, aparatură de la ei sau un număr fix anual de zile de concediu. Lucrurile astea sunt negru pe alb menționate în contract pentru ca și la ei legislația e similară. Pe de altă parte, le facturez lunar exact aceeași sumă de bani, ei sunt singurul meu client și am avut înainte de acest contract de prestari servicii un contract de internship.

Voi ce părere aveți? Se poate considera o faptă penală ce se întâmplă sau doar îmi fac eu prea multe griji?

Nu cred ca e la nivel de penal, mai ales dacă îndeplinești condițiile de independenta. Dar dacă ar fi pe bune, da ar fi ceva suspect. Însă cu penal stai liniștit, în cel mai rău caz iti iei amenda ceva și plata în spate a contribuțiilor.

La ce te referi prin “daca ar fi pe bune”?

În sensul ca dacă chiar ar aplica anaful legislația 90% din srlurile din it ar dispărea.

nu-i pe bune pana cand statu e disperat sa faca rost de bani pt ca-s in kkt pana-n gat. cam ca acum.

si care ar fi motivul pentru care un srl din it ar disparea daca anaf ar aplica legislatia?

Eu tocmai mă chinui să închid un SRL deschis de prin 2011-2012 și treaba cu ANAF-ul e foarte subiectivă.

Cât de muncitori sunt cei de la ANAF depinde foarte mult de unde e înregistrată firma. În cazul meu, de peste 10 ani de zile nu am primit nici un control. ANAF-ul nu s-a obosit nici măcar să mă anunțe când am fost trecut forțat la încadrarea de micro-întreprindere cu impozit pe venit, dar mi-a pus proprire pe conturi pentru câțiva zeci de lei diferență la taxe (plătisem taxe pe profit, nu pe venit - așa am descoperit că sunt de fapt micro). Firma mea nu plătești TVA, și am avut periodic bilanțele depuse ștampilate de un expert contabil - poate astea au ajutat.

Nu văd cum ar putea să dovedească ANAF-ul că e activitate dependentă dacă îndeplinești condiții de independență. Declari că ești foarte optimist că o să crești firma în viitor cu mai mulți programatori, dar acum ești la început și tragi singur :slight_smile: Poate mai lucrezi și la ceva produs/serviciu al tău pe care sper să-l lansezi curând :wink:

Not a lawyer, dar și mie mi se pare departe de a fi penal…

important e ce poti dovedi…

in plus, dependenta e pentru pfa, nu pentru srl.
pf si pfa nu sunt entitati complet separate si de aici problema.
dar un srl e o entitate complet diferita de asociatii / actionarii ei.

worst case, te pun sa platesti taxe in plus pentru perioada de pe PFA, dar cum clientul e din afara tarii, e foaaarte unlikely.

La srl nu prea există așa ceva, la pfa e de obicei problema.

Mergi la ei la sediu zilnic?
Folosești echipamentul lor?
Facturezi în România sau în străinătate?

Dacă nu ești 100% ok.

Și eu am avut la srl ani de zile același client, am avut și control, nici o treabă.

La srl se urmăresc problemele cu tva și cu impozitul pe dividende dacă e la zi, și cam atât.

Tot nu înțeleg cum voi credeți că e angajare mascată când firma e IN ALTĂ ȚARĂ.

Chestia asta e de atunci când Softvision angaja pe PFA in Cluj. Știu că și mie mi-au zis că am nevoie de PFA când am dat interviu.

3 Likes

Relax.

E greu pentru ANAF sa dovedeasca ca machezi un contract de angajare. Cand facturezi factureaza lunar lucruri diferite si numar de ore diferite.

problema e cand (fara sa dovedeasca nimic) te incadreaza pur si simplu…
si apoi te chinui tu sa dovedesti ca au gresit.

1 Like

Nu am fost niciodata la ei la sediu, folosesc propriul echipament si facturez din Romania catre acest client care e din alta tara UE.
Te-au intrebat ceva la control legat de acest client? Sau te-au pus sa demonstrezi cumva ca esti independent fata de el?

Pai asta ar fi cam printre singurele mele griji, ca le facturez lunar acelasi serviciu, pentru aceeasi suma. Nu prea am cum sa facturez lucruri diferite si sume diferite pentru ca in contract este mentionat ca voi presta un serviciu lunar (backend development) in schimbul unei sume fixe de bani.

Sa stiti ca nici o firma nu presteaza doua luni de zile consecutiv acelasi serviciu™

Niciodată. Nici când am avut aceeași firmă din România către care facturam exact același serviciu, exact aceeași sumă.

0 întrebări.

Sună exact a ceva ce ar zice un inspector ANAF care n-a lucrat în viața lui un job real.

1 Like

image
Eu pun asa, deci alt serviciu prestat in fiecare luna :sweat_smile:

eu as spune ca e o alta instanta a serviciului (ca tot suntem pe un forum de programatori :slight_smile:)
daca e alt serviciu… o sa iti spuna anaf cand / daca o sa fie interesat