Antreprenorul boschetar

In asteptarea noii suite Office bazata pe node.js (glumesc, dar ultima data cand am glumit despre nodeos, mi-a facut-o satan :P), vazand ultimul topic la moda pe Hacker News, intitulat apoteotic Homeless Alone ( http://homelessalone.blogspot.ro/ si comentarii https://news.ycombinator.com/item?id=11645401 ) observ ca este la moda antreprenorul boschetar. Ce este acest antreprenor boschetar:

Antreprenorul boschetar are iPhone, Macbook Pro sau Air dar nu are unde sa stea. Traieste prin cafenele, mcDonalds, KFC sau Starbucks, se spala prin salile de fitness, are cont de twitter, paypal, tot ce trebuie, ce nu are el este un loc unde sa domicilieze. Sau dorinta de a avea unul, concret zis, i se cam falfaie.

Ati putea fi unul dintre ei? Daca cunosti intr-o cafenea unul dintre ei, ii dai 10 lei, sau 10 euro? Consideri ca e nedreptatit de societate, diferit de plebea si p##imea de jos care are loc de munca, sta cu chirie, cu parintii sau doamne fereste, chiaburii care si-au luat apartament in rate si mai au 99 de ani pana il vor achita?

Ar trebui sa ne urmam visele in orice conditii doar pentru ca in ziua de astazi hipsterismul este o moda?

Multe intrebari, din comentariile de pe HN rezulta ca da, e bine sa traiesti pe strazi daca iti traiesti visul si crezi in continuare ca din Macbookul tau va iesi o noua idee care va schimba lumea. Chiar daca te speli mai rar decat updateurile unui Windows Phone.

LE. Sa cumpar boschetareala.ro sa facem un fel de Hub al oamenilor strazii cu Macbook si iPhone?

2 Likes

Eu cred ca cea mai mare parte din genii sau din oamenii foarte destepti nu traiesc in saracie, decat decat sunt dilii. Iar daca sunt dilii, din pacate genialitatea se cam anuleaza, caci in acest stadiu de multe ori nu mai e coerenta. Si daca nu mai e coerenta, ramane doar inchisa intr-o cutie, e cam useless.

Ce vreau sa zic pe scurt e ca nu prea cred in genul ala de hipsteri in modul in care l-ai descris. Nu e suficient doar sa ai idei bune, executia conteaza, avem o gramda de exemple celebre (Facebook vs MySpace). Nu e suficient sa fii super destept/“doxat”, daca nu stii sa comunici si sa muncesti cu altii.

2 Likes

Deci nu crezi ca se poate face propulsia superluminica (dau si eu un termen din Star Trek, nu ma pricep la fizica cuantica) dormind sub podul Brooklyn? :slight_smile:

Mi-a placut ce spunea unul in comentarii: “politia m-a agresat cand dormeam pe strazi”. Pana mea, pe noi ne agreseaza politia si daca nu dormim pe strazi si nu ne mai vaitam atata.

1 Like

Nu stiu la ce te referi prin “propulsia” aia (the next Steve Jobs?) dar ce stiu sigur e ca intotdeauna, indiferent de domeniu, e nevoie de f f f mult munca. Multe incercari, mult exercitiu, mult risc, multe proiecte, mult efort. That’s all. Restul sunt palavre.

1 Like

corect, e 99% transpiratie

@kilogrammer si @tekkie De acord, dar nu mi-ati raspuns la intrebari. Antreprenorii boschetari nu pot transpira?

Nu am văzut antreprenori de succes care să fie “boschetari”.

Ok, Office bazat pe NodeJS… you called it… ii dau un an. Daca nu, maxim doua luni dupa ce GUI-ul la NodeOS devine oficial public. Atunci o sa aiba nevoie de Office, deci o sa-l faca cineva.

Da, dar transpiratia respectiva produce doar miros, nu si “succes” (sau multi bani). Si chiar daca ar produce, fiindca nu au experienta, i-ar irosi si tot lefteri ar ajunge.

Nu este deajust sa vrei, nici sa fi in stare sa platesti pretul, ci doar sa platesti pretul, tragand cu dintii de soarta, sa iasa cum vrei tu. Nu exista scurtaturi, ci doar denivelari. In final, unii vor fi trecut prin mai multe, altii prin mai putine, dar toti vor fi trecut prin suficiente incat sa merite ce au. Prin ce-au trecut antreprenorii boschetari? Prin canale, aparent. Daca i-ar tine chilotii sa aiba succes, ar avea.

(Scuzati expresia si pragmatismul, dar incerc sa evit situatia in care cineva o sa citeasca aceasta discutie si o sa creada ca e o idee buna sa fi antreprenor boschetar.)

1 Like

Eu cred că e destul de greu să te concentrezi la cum poți schimba lumea dacă trăiești cu grija faptului că nu ai unde să dormi. Adică primele două-trei (poate chiar patru?) elemente din piramida lui Maslow ar lipsi cu desâvârșire (sau ar fi foarte, foarte șubrede).


Strict referitor la cazul ăsta, omul s-ar putea să aibă niște probleme: a avut două atacuri cerebrale, stătea cu maică-sa la ~40-50 ani etc. Aș zice că este varianta actualizată a lui Will:

1 Like

Ok, in cazul in care nu vrea, este preferinta lui. Dar daca nu poate, cum a pus @iamntz problema, intrebarea este, cred eu, cum poate ajunge (cu minimul de timp si/sau efort) sa isi poata permite unde sa doarma. (Iar asta ar presupune sa aiba un laptop sau o tableta, pe care sa codeze.)

Problema nu este, in situatia din poza, ca nu poate, ci ca nu are chestiile necesare pentru a isi desfasura activitatea. Sigur, generalizez, dar poate asta este un lucru bun. Poate ce scriu eu nu ajuta fix persoana respectiva, dar poate ajuta alte persoane care sunt in aceeasi situatie (ori o situatie similara).

Prima problema, cred eu, este sa ajungi la un eveniment legat de coding. Ajuns acolo cresc sansele sa iti gasesti ceva de munca, ori sa iti poti cauta de munca (spre exemplu, X-ulescu te poate lasa sa ii folosesti laptop-ul vre-o juma’ de ora, pentru a cauta o firma care angajeaza si cum poti sa ajungi la ei la sediu). Daca ai noroc, poate chiar ai parte de un interviu dupa eveniment. Atata timp cat nu ai pretentii asupra salariului, cred ca iti poti gasi un job in IT.

Mai exista si posibilitatea ca cineva de la acel eveniment IT sa iti doneze un laptop sau o tableta. Dar sansele sunt foarte mici, asa ca, cel putin, in jumatatea aia de ora poti sa faci o campanie pe kickstarter, in care sa incerci sa faci rost de banii necesari pentru un laptop sau o tableta second-hand (functional).

Avand pe ce sa scrii cod si sa navighezi pe internet, sunt suficiente site-uri de freelancing. Din cate stiu, PeoplePerHour.com nu au limita minima la cat poti scoate, iar un portofoliu se poate incepe in cateva zile de coding. Deasemenea, intr-o saptamana se poate invata suficient HTML si CSS pentru a putea face website-uri (statice).

Mai este si optiunea voluntariatului; gasesti vre-o organizatie care se ocupa cu voluntariatul si incerci sa vezi daca te pot ajuta sa faci rost de un laptop, eventual si un loc unde sa dormi.

Restul e can-can.

Edit: @iamntz , sper ca nu o sa crezi ca si aici incerc sa fiu #troll