Apollo will close down on June 30th. Reddit’s recent decisions and actions have unfortunately made it impossible for Apollo to continue

Mi se pare o coincidență prea mare ca atât twitter cât și reddit să pună - aproximativ simultan - niște prețuri foarte mari pentru API.


Ca urmare a acestei decizii, se anunță un soi de proteste pe reddit, unde se vor închide o mulțime de sub-uri mari pentru o zi. Nu-i problemă, DevForum rămâne deschis :sunglasses: .

Treaba asta semnalizează două idei pe care le tot trâmbițez pe unde apuc:

  1. Nu-ți construi comunitatea pe o platformă asupra căreia nu ai vreun control. Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Medium, toate sunt în aceeași oală: dacă mâine dispare platforma, tu mai exiști? Mă uit cu mirare când văd entități prezente exclusiv pe platforma X sau Y;
  2. Nu-ți baza afacerea pe un (singur) serviciu asupra căruia nu ai control.
3 Likes

Din fericire exista alternative decentralizate:

Nu au nici pe departe numarul de utilizatori ai platformelor centralizate, dar probabil ca astfel de situatii o sa impinga tot mai multa lume spre alternative mai libere.

Păi valoarea adusă de reddit sigur nu era prin UI, ci prin numărul de utilizatori, deci nu știu cât de alternativă ar fi.

Așa să ne ajute sf. Linus :penguin:

3 Likes

Alternativa e si https://lobste.rs/ – invite-only

Cu mentiunea ca este la liber sa il citesti.

1 Like

Nu sunt neaparat de acord sa nu faci deloc comunitatea pe o platformă third party.

Sigur că dispare dar de obicei ai timp să migrezi.

Am fost pe destule forumuri cu conținut foarte valoros care s-a închis de pe o zi pe alta fiindcă deținătorul s-a îmbolnăvit grav sau a murit.

O chestie intersantă spusă de Rossman: boicotezi pentru 1-2 zile și apoi te întorci de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat nu face decât să spună companiei - reddit, în cazul ăsta - „noi, utilizatorii, acceptăm orice, ne prefacem revoltați dar ne trece repede”.

Mi-am adus aminte de „boicoturile” de la benzinării, unde isteții făceau plinul cu o zi înainte și hei! „trei zile nu mai alimentez, jur pe roșu!”.

Hmm, nu inteleg.

Eu folosesc aplicatia oficiala Reddit din App Store

De ce Apollo e asa de important? Era folosit mai mult decat aplicatia oficiala?


LE:
https://www.reddit.com/r/apolloapp/comments/ztaxas/why_should_i_use_apollo_over_stock_reddit_app/

Nici eu nu inteleg. Nici argumentele impotriva reddit, nici de ce e lumea suparata, nici boicoturile.

Am ascultat si ce zice Rossman, dar si ce zic altii. Si recunosc ca ma depaseste. Reddit e o companie privata. Face ce vrea. Are user generated cotent, ok…si ce daca? API-ul ala trebuie intretinut de ei. Costa o caruta de bani acea mentenanta motiv pentru care au schimbat modelul de business.

Din ce inteleg eu, oamenii nu se plang de faptul ca o sa coste API-ul Reddit, ci de cat de mult o sa coste si ca nu li s-a spus cu mai mult timp inainte.

Paypal avea comission free transfers la un moment dat - inclusiv promisiune de forever commision free. Apoi fiind pe pierdere, au bagat comisioane.
Userii s-au revoltat public, apoi ghici ce - paypal au pierdut din user base un nr insignifiant.
De ce? ptr. ca era mai multa bataie de cap sa schimbi payment processor-ul o data ce te-ai invatat cu el.

Ok, poate ca ar fi fost de preferat o avertizare cu 6-12 luni inainte. Asta inteleg. Dar credeti ca userii nu se revoltau oricum?

Multi alti clienti reddit ofera facilitati mult peste aplicatia oficiala. De ex pt moderare.
Si eu tot pe aia oficiala o folosesc, ca doar nu stau toata ziua pe forumuri ca altii. Mi-am facut treaba cu ea pana acuma foarte bine.

Totusi, sa faci 7 miliarde de apeluri de API pe luna, pe gratis, si sa uzurpi complet UIu de la reddit, fara sa afisezi reclamele lor, nu e normal deloc. Ma mir ca a tinut atat. Oricum n-o sa dea inapoi ca nu-i doare la utilizatori.

4 Likes

https://twitter.com/aakashg0/status/1668107416490192897
via @iamntz

48 de ore wow. Nothingburger

Asta-i fain la stackexchange: ofera continutul gratuit spre descarcare. Fata de forumuri romanesti care anunta ca se inchid apoi se mira ca incearca unii sa le scrapuie.

Încă un reminder că ai zero control asupra unei comunități pe reddit (sau pe orice altă platformă), chiar dacă ești fondatorul:

1 Like