Sincer si eu sunt sceptic ca va prinde la nivel de consumator, dar la nivel profesional castile astea sunt deja cu ani lumina in fata altora.
Pentru educatie, training, remote work, medicina cred ca sunt tot ce trebuie fata de ce exista pana acum.
Ce mi s-a parut superb gandit e ca te poti conecta la un macbook doar uitandu-te la el. Pentru editare foto-video in deplasare probabil ca va fi o unealta must-have, posibil chiar si pentru programare dar atunci ecranul trebuie sa fie extrem de bun.
Sunt curios cum vor sta vânzările, la doar 3500$. Au încercat ei să arunce pastila cu „să-ți iei un TV mare cu sistem audio și tot nu ajungi la experiența asta”, dar un mic amănunt se pierde: la TV te uiți cu prietenii, cu familia. La VR
Asta depinde total de soft, la urmatorul WWDC vin cu update-ul: toti cei care au casti Apple vision intr-o camera se pot uita la acelasi ecran 3D sau se pot juca acelasi joc. Dupa intra dimensiunea remote, poti sa fii in aceeasi camera cu cei care sunt la 2000km distanta. (aici ma bucur ca ei nu au lansat nici un metavers)
Pretul e categoric urias. (dar aici intervine si faptul ca face foarte multe - e si o camera 360 - posibil chiar cea mai buna din lume, faptul ca ti se vad ochii cred ca o sa il faca principala unealta pentru actorii de filme pentru adulti…, e standalone - probabil cu exact acelasi procesor ca si macbook pro)
In concluzie, daca luam in considerare tot ce ofera vs pret vedem ca e un chilipir pentru unii. Castile (sunetul) garantat sunt la nivel de casti profesionale (vezi cat costa un Beyerdynamic/Sennheiser), camerele iarasi probabil sunt cele mai bune din domeniu, ergonomia e probabil cea mai buna dintre toate castile, ecranul e cel mai bun dintre toate, iar de devtools si ecosistem profesional nici sa nu vorbim. Ce mi s-a parut in schimb o problema e ca nu pare gandit deloc pentru jocuri VR, nu are un controller oficial. Singurul lucru interesant a fost Disney+ in parteneriat cu Apple, din cauza asta pentru rich kids o sa fie must-have.
Btw, Meta nu se lasa mai prejos, se pune foarte mult accent pe mixed reality:
La jocuri Meta Quest 3 e ce trebuie.