Apple — WWDC23 — June 5 - 10

Diseară la ora 20:00 este WWDC23, pe lângă:

  • iOS 17
  • iPadOS 17
  • tvOS 17
  • macOS 14
  • watchOS 10

Vom avea și:

  • visionOS

Prețul pentru casca VR / AR este de $3499 iar costul de producție de $1500 - $2000— din câte am citit Apple a investit peste $40 de miliarde de dolari în VR / AR.


Vor lansa și un MacBook Air de 15” cu M2.


Live pe site-ul celor de la Apple:

Live pe YouTube:

1 Like

God damn. :sweat_smile:

Sunt curios cum vede Apple VR/AR și cum funcționează atât ca UI/UX cât și ca hardware.

Dacă arată ca asta de mai jos… e urâtă :smiley: (btw, sunt singurul care crede că ideea din spatele Google Glass este ce trebuie în materie de AR?)

OK, avem noul Macbook air 15 la 1200$…quite a bargain…probably a bestseller in a few days

1 Like

:eyes:

https://twitter.com/neilcybart/status/1665800639216234496?t=yhbdgk8dHK05Wr-6jFKLDg&s=19

Google Glass nu e ce trebuie, multa lume nu intelege că AR/VR e total diferit dacă e bine făcut. Ai umbre, gesturi, e foarte important ca ecranul să fie bun. AR/VR bine făcut înseamnă că ești intr-o altă lume, nu că îți pui un ecran mai aproape de ochi.

Apple dacă are un ecran clar oriunde te uiți o să fie magie neagră.

Acum da, există și nișa de AR pe care o acopera Google Glass, dar e cu mult diferită.

Sunt curios cum vor sta vânzările, la doar 3500$. Au încercat ei să arunce pastila cu „să-ți iei un TV mare cu sistem audio și tot nu ajungi la experiența asta”, dar un mic amănunt se pierde: la TV te uiți cu prietenii, cu familia. La VR

În prezentare mi se pare că sunt use-case-uri complet nerealiste. E.g. stau casca pe cap tot timpul și hei, uite, fac o poză copilului!

Îmi place ideea de „persona” generat pe baza unui 3d scan; cred că ăsta e un pas în direcția unui metaverse util/utilizabil.


Noutățile din MacOS sunt hilare: wallpapers și widgets :sweat_smile:

Eu sunt sceptic ca asta cu AR/VR va prinde. Se vorbeste tot mai mult de detoxifiere digitala si trairea de experiente, o vizita la muzeu in realitate nu se poate compara cu una pe web etc. Ma rog, poate eu sumt din garda veche iar generatia noua va aprecia asta.

Sincer si eu sunt sceptic ca va prinde la nivel de consumator, dar la nivel profesional castile astea sunt deja cu ani lumina in fata altora.

Pentru educatie, training, remote work, medicina cred ca sunt tot ce trebuie fata de ce exista pana acum.

Ce mi s-a parut superb gandit e ca te poti conecta la un macbook doar uitandu-te la el. Pentru editare foto-video in deplasare probabil ca va fi o unealta must-have, posibil chiar si pentru programare dar atunci ecranul trebuie sa fie extrem de bun.

Sunt curios cum vor sta vânzările, la doar 3500$. Au încercat ei să arunce pastila cu „să-ți iei un TV mare cu sistem audio și tot nu ajungi la experiența asta”, dar un mic amănunt se pierde: la TV te uiți cu prietenii, cu familia. La VR

Asta depinde total de soft, la urmatorul WWDC vin cu update-ul: toti cei care au casti Apple vision intr-o camera se pot uita la acelasi ecran 3D sau se pot juca acelasi joc. Dupa intra dimensiunea remote, poti sa fii in aceeasi camera cu cei care sunt la 2000km distanta. (aici ma bucur ca ei nu au lansat nici un metavers)

Pretul e categoric urias. (dar aici intervine si faptul ca face foarte multe - e si o camera 360 - posibil chiar cea mai buna din lume, faptul ca ti se vad ochii cred ca o sa il faca principala unealta pentru actorii de filme pentru adulti…, e standalone - probabil cu exact acelasi procesor ca si macbook pro)

In concluzie, daca luam in considerare tot ce ofera vs pret vedem ca e un chilipir pentru unii. Castile (sunetul) garantat sunt la nivel de casti profesionale (vezi cat costa un Beyerdynamic/Sennheiser), camerele iarasi probabil sunt cele mai bune din domeniu, ergonomia e probabil cea mai buna dintre toate castile, ecranul e cel mai bun dintre toate, iar de devtools si ecosistem profesional nici sa nu vorbim. Ce mi s-a parut in schimb o problema e ca nu pare gandit deloc pentru jocuri VR, nu are un controller oficial. Singurul lucru interesant a fost Disney+ in parteneriat cu Apple, din cauza asta pentru rich kids o sa fie must-have.

Btw, Meta nu se lasa mai prejos, se pune foarte mult accent pe mixed reality:

La jocuri Meta Quest 3 e ce trebuie.

image

2 Likes

Uita-te la partea buna, poti avea o casa virtuala.

nu pot locui intr-una virtuala :slight_smile:

1 Like

Totul e psihic.

Abordarea Apple e foarte corecta si o sa fie bomba in primul rand pentru pornografie (cine intra puternic aici in piata o sa faca MILIARDE) :laughing:, cazinouri, joace si dupa aia pentru telemedicina, intalniri cu clientii, turism virtual si multe altele, doar ca mai dureaza ceva, poate generatia 2-3 sa fie mai ergonomice, asa e un produs MULT PREA MARE fizic sa stai cu el pe cap si are si bateria aia de o tii in buzunar, arata mai mult ca un prototip.

E primul pas spre AI Waifus ca in Blade Runner.

1 Like

Lipseste o prezentare cu Steve Jobs:
It didn’t just change the way we look at porn, it changed the entire adult industry.

Oricum,

:smiley:

Mai e un anunt major dar ascuns:
Game Porting Toolkit - Apple ofera suport pentru a porta jocurile de pe alte platforme

Pe partea de AI nici nu am vazut sa fi anuntat sintetizatorul de voce personalizabil integrat in iOS, practic cu asa ceva poti sa iti inregistrezi vocea, iti faci un model si pui telefonul sa citeasca ceva copilului cu vocea ta.

2 Likes

https://twitter.com/andytizer/status/1666131239575728130?s=46&t=_kBk7mk6g5fmylWsjE4dJg

Discutia hn

1 Like

De fapt, Apple a portat DirectX 12 in Wine.
Din cauza Apple vei putea rula aproape orice joc de pe Windows si pe Linux. (Bine Linux are deja si Proton facut de Valve)

Mi se pare că are discursul lui Ballmer de la lansarea iPhone

Chestii care mi-au placut
Cred ca sistemele de operare. De restul nu-s prea pasionat.

O sa mai treaca ceva timp pana la macOS Sonoma, dar il astept

Exact. Ce telefon crezi că folosește Ballmer acum? :joy: