Avantaje de birou (office perks)

Am nevoie sa formez o echipa de 7-8 programatori si m-ar interesa cateva pareri despre ce vi s-ar parea interesant sa ofere un loc de munca, inafara de salariu.

Cateva din lucrurile care se practica in Bucuresti:

  • 3-4 zile de munca pe sapramana in loc de 5
  • birou personal (camera)
  • iti ia copilul de la scoala la un afterschool
  • mancare / bautura la discretie
  • buget de consum la proiect pt. diverse servicii care ti-ar usura munca
3 Likes
  • Calculatorul de la munca cat mai puternic. PHPStorm nu lucreaza sub un i5, de exemplu.

de ce sa fie php :smile:
poate o sa foloseasca emacs sau vim

  • cursuri platite
  • books
  • bilete la conferinte
  • reduceri la anumite notebook-uri (aka 10% reducere la mac)
1 Like

3-4 zile pe saptamana de munca? e prima oara cand aud asa ceva :smiley:

  • lucru de acasa -> cum se poate face asta intr-o firma (1-4 ore se pierd pe drum de acasa la job)?
    a) sa existe o aplicatie de alocare si urmarire a taskurilor (gen jira/confluence sau similare) -> astfel project managerul aloca taskurile si programatorii (indiferent in ce colt al lumii sunt) se uita in program si lucreaza la taskurile alocate.
    b) sa exista o buna comunicare intre oamenii implicati in proiect (skype de exemplu)
    c) taskurile (proiectele) sa se trimita pe un server al firmei (svn/git) de unde sa fie incarcate de ceilalti angajati si sa existe un coding standard si cineva care se ocupa de code review si testing

  • asigurare medicala privata (eventual si dentist privat de exemplu)

  • program lejer (chiar daca se lucreaza de acasa, e nevoie ca la anumite ore sa se faca o intalnire virtuala pentru a vedea ce probleme are fiecare si cum merg treburile)

  • laptop asigurat de firma (eventual si telefon)

  • training asigurat de firma precum si optiune de a participa la diverse conferinte si workshopuri pe domeniul IT

  • intalniri regulate in afara programului - dar nu obligatorii (la o bere, la un biliard) -> asa se obtine o echipa unita si care nu are animozitati sau diferite probleme intalnite la firmele mari. (sa spunem ca asta e un fel de teambulding mai personalizat)

  • e important liderul echipei, sa fie un bun lider (nu un sef) pentru ca lucrurile sa mearga bine, altfel echipa va da mereu rateuri si vor apare tot felul de probleme (oamenii renunta la locul de munca din 3 motive: salariu, animozitatii cu persoanele din echipa sau lipsa unui mediu de lucru prielnic) -> un lider bun ar trebui sa stie si psihologie si programare si multe alte lucruri si sa vada eventualele probleme care pot aparea intre membrii echipei si sa le rezolve astfel ca proiectele firmei sa nu aiba de suferit din cauza membrilor echipei.

  • ofera-le din cand in cand provocari, in general programatorilor le plac provocarile (pentru mine programarea a fost mereu o provocare placuta) si asta va conta mai mult decat alte beneficii oferite -> un lider va stii la ce ma refer.

Pe scurt, daca vrei sa ai o echipa buna, cunoaste-ti oamenii, si fii un lider bun, daca nu te descurci sa fi un lider bun angajeaza unul si tu ocupate de ce stii mai bine. Restul vor venii de la sine pe masura ce echipa se maturizeaza si lucrurile vor intra pe fagasul normal.

6 Likes

@zitrusgrape Pentru ca se stie cine face legea in Romania :smile:

  • Si daca nu se poate remote, sa ajute firma cu relocarea (hehe, lenea-i mare)

mai importanta decat multe din astea de mai sus mi se pare locatia, eu daca as cauta sa ma angajez as pune mare pret pe locatia firmei, ca nu-mi plateste nimeni timpul stat pe drum.

2 Likes

@navaru interesant, unele din beneficiile enumerate de tine le am si eu, unele dintre ele sunt destul de costisitoare pentru firma.

Am ajuns la urmatoarele beneficii bune all-around si realiste:

  1. Zona de relaxare (Console, muzica, etc)
  2. Zona de baut cafeaua. Cafea moka. Poti sa combini cu 1.
  3. Posibilitatea sa stau langa colegii de echipa (in caz ca faci mai multe echipe)
  4. Hardware bun. Incape discutie?
  5. Mancare de pranz asigurata. Ar fi bine sa fie si un tonomat cu bunuri.
  6. Asigurare medicala business macar.

E interesant ca te-ai gandit la 1 zi libera pe saptamana, angajatorii de top ofera beneficiul asta :))

Birou personal … asta e tricky, nu ii vad utilitatea decat daca vrei sa faci un peer-programming sau situatii speciale.

@navaru unde ai vazut chestia aia cu ‘afterschool’. Ti-l ia in fiecare zi sau cand soliciti?

1 Like

4 zile de munca pe saptamana ! In conditiile in care si celelalte lucruri sunt normale/decente asta ar fi criteriul care ar inclina balanta dupa parerea mea.

Toata lumea are nevoie de 1 zi libera in cursul saptamanii pentru relaxare si pentru a rezolva anumite probleme care nu pot fi rezolvate in w/e. De asemenea e posibil ca productivitatea in cele 4 sa fie mai sporita decat in programul normal de 5 zile astfel incat si tu ca angajator sa ai un beneficiu.

1 Like

incercati sa va puneti si in locul angajatorului. cam cat ar trebui sa produceti in 4 zile sa va platiti voua salariul, secretarei, sefului, sa platiti chiria, cafeaua, toate darile la stat si eventual sa faca firma si ceva profit?

fiti seriosi.

3 Likes

Cum ziceam si in alt post. la 2000 Euro salariu, firma plateste 3200 Euro. Pentru conditii standard se mai adauga vreo 300 Euro pentru om (spatiu, electricitate, etc). Daca am mai adauga conditii extra (sala de kocur etc) se mai adauga vreo 300. Traininguri daca sunt de 400 pe luna , ajungem la vreo 4200 (sper sa fi adunat corect in graba). Cu un adaos de vreo 20% ajungem ca programatorul sa produca undeva la 5000 adica 250Euro/zi daca e incarcat 100%.

E doable dar nu e asa usor .

2 Likes

conditiile astea le vezi numai in firme care traiesc pe banii investitorilor si care spera sa dea lovitura. unele dau, majoritatea nu. business-urile sanatoase n-au cum sa-si permita asemenea cheltuieli.

1 Like

Daca zici ca este “doable” ar fi interesant sa ne spui in ce domeniu se poate incasa constant 5000 Euro per programator pe luna in Romania ?

Ce ziceam eu aici? Mi-au sărit toți în cap, că am o mentalitate de stăpân de sclavi, că programatorii nu-s pe plantația lu’ tata și că-s nebun. :blush:

3 Likes

Eu zic ca toti stiam ca daca vrei sa primesti un salariu trebuie sa produci peste. Hai sa nu ne mai mangaiem orgoliul unuia altuia.

Anyway. O mica problema la articolul tau, 20% e radical cand angajatorii audientei tale se rezuma la subcontractare in mare parte.

Multumesc pt. raspunsuri!

@serbanghita am cunoscut un tip, ceh de origine, care are o echipa de programatori (C++ / hardware) toti 35+ ani si le ofera multe beneficii pt. familie, el angajeaza numai persoane care au familie.

Proiecte sunt destule si multe dintre ele sunt bine platite, in ideea in care pot sa-mi permit sa ofer un salariu de 1500-2000E + beneficii de birou, dar in aceeasi masura am nevoie de un nivel de experienta si o anumita calitate a produsului / serviciului livrat.

Am lucrat cu agentii din Olanda / Franta (ca sa nu dam mereu ex. din US/UK) care-si permit sa ofere 50E+/ora lejer. Daca ai un management bun al resurselor si oamenii livreaza la timp si calitativ nu este chiar atat imposibil, intradevar este mai dificil la inceput.

50E * 6 ore * 16 zile => 4800E luna venit

Acum in UK si in US este din nou “the start-up bubble”, daca considerati ca aveti calitati de manager, cautati pe net unde se discuta despre start-up-uri online si trimiteti email-uri cu “suntem n persoane, oferim serviciile XYZ la o rata de ??E/ora, free quote / consultare”.

Se consuma ceva timp la inceput cat oferiti consultanta gratuita, dar treptat o sa va formati un sistem in care o sa triati persoanele care profita de “free something”.

Eu am plecat de la ideea asta:

2 Likes

Zic “doable” in sensul ca nu este imposibil. O zic pentru ca banui cateva firme in Romania care reusesc sa ajunga in acea zona, mai mult sau mai putin.

Cu siguranta nu vorbim despre firma care sunt subcontractori. Probabil ca cele care ar putea sa faca asta ar fi cele care au un mix de dezvoltarea software + exploatare business al software-ului resectiv (prin diverse produse SaaS).

Problema se pune, ce programatori gasesti cu 2000Euro ca sa produca de 5000 :smile: cand ai unu doi aplicanti la astfel de joburi: http://www.bestjobs.ro/firme/run-new-vision-srl/13431359/5

2 Likes

@Catalin_Banu exact din acest motiv sunt curios sa vad ce asteptari sunt cand este vorba despre avantajele de birou. Nu ma astept ca un programator bun sa-si caute de munca pe ejobs / bestjobs. Eu incerc sa-i caut si sa le ofer ceva care sa-i motiveze sa lucreze alaturi de mine.

4 Likes

practic sa-i furi :))

1 Like
  • 5 zile de lucru pe saptamana/ 8h pe zi e decent cu mentiunea ca, de exemplu, daca are omu scoala de soferi de la 10-12 zilnic sa nu fie problema;
  • daca ninge, ploua rau, asteapta instalatorul =>sa lucreze de acasa ziua aia dar nici sa exagereze;
  • Cont GitHub de companie/organizatie(Ai fi surprins ce conditii ofera multe companii de prin bucuresti…SVN local, cont github de user sa plateasca doar 7USD, si de multe ori nici macar alea, asa ca pentru mine conteaza);
  • Jira/Basecamp + Flowdock/Campfire;
  • Buget lunar decent de instruire cu timp alocat la munca. O ora pe zi s-ar putea sa fie mult pentru angajator. Sa zicem 2-3 ore pe saptamana, undeva la 20USD per angajat/luna.
  • Cafea + Apa. Astea sunt baza. Restul sunt mofturi.
  • Locatie cat mai centrala a biroului. Daca se poate intr-un bloc de apartamente. De exemplu programatorii din Bucuresti urasc Pipera si tot ce reprezinta zona aia :smiley:
  • Setup la alegere. Urasc sa lucrez pe altceva decat apple hardware :smile:

Oh, e do-able :slight_smile: Stiu personal 3 firme care factureaza 6000 de euro pe om si nu ofera nici jumate din beneficiile enumerate mai sus. La 2 dintre ele am vazut cu ochii mei facturile. DM, daca sunteti curiosi.
Culmea, nu sunt startups americane. Sunt “software factories” romanesti.
Nu mai plecati urechea la cum si cat se vaita unii patroni din IT autohton.

1 Like