Being A Developer After 40


I dare say, one of the biggest reasons why I changed galaxies was Steve Ballmer. I got tired of the general attitude of the Microsoft galaxy people against open source software.

(în acest context, galaxie înseamnă ecosistemul în care lucrezi: PHP, Node, .net etc)

Do not expect software corporations to offer any kind of career path. They might do this in the US, but I have never seen any of that in Europe. This means that you are solely responsible for the success of your career. Nobody will tell you “oh, well, next year you can grow to be team leader, then manager, then CTO…”


Do not critisize or make fun of the technology choices of your peers; for other people will have their own reasons to choose them, and they must be respected.


https://medium.com/@akosma/being-a-developer-after-40-3c5dd112210c#.mjndn82ek

4 Likes

Desirable developer skills:

1 Ability to ignore new tools and technologies
2 Taste for simplicity
3 Good code deletion skills
4 Humility

Tech needs less wizards, ninjas, and rockstars, and way more sociologists.

2 Likes

Everybody is raving about Swift, but in reality what I pay more attention to these days is LLVM itself.

I think LLVM is the most important software project today, as measured in its long-term impact.

Objective-C blocks, Rust & Swift (the two most loved strongly typed and compiled programming languages in the 2016 StackOverflow developer survey,) Dropbox Pyston, the Clang Static Analyser, ARC, Google Souper, Emscripten, LLVMSharp, Microsoft LLILC, Rubymotion, cheerp, watchOS apps, the Android NDK, Metal, all of these things were born out or powered by LLVM.
[…]

Learn all you can about LLVM. This is the galaxy where true innovation is happening now. This is the foundation for the next 20 years.

Sună bine şi foarte interesant, dar nu prea văd cu ce ar putea ajuta direct un programator muritor de rând, în afară de a constitui o lectură interesantă.

Alte păreri?

Cele patru puncte nu sunt o cerinta pentru orice developer? :slight_smile:

Ontopic, nu am ajuns inca la 40 desi ma apropii cu pasi mai repezi decat as vrea eu, deci nu ma pot pronunta foarte precis, pana la 40 ar trebui sa-ti asiguri un mic venit pasiv, altfel nu mai pupi decat freelance work. Ca fapt divers, la 40 de ani, nu cred ca as vrea sa lucrez cu oameni de 18, strict din punctul de vedere al faptului ca daca vroiam sa invat juniorii diverse lucruri, ma faceam profesor.

Pana acum ceva timp imi placea sa cred ca doar in Romania dupa 40 de ani esti complet ignorat de catre orice HR-ista, dar m-am lovit de mentalitatea asta si in Australia. Asa ca, cel putin teoretic, viata ta de angajat se cam incheie la 40 de ani si ar trebui sa migrezi spre a fi angajator. Sau somer.

LE: str_replace("40 de ani", "in jurul varstei de 40 de ani", text); // 40 nu e un prag precis

3 Likes

I can relate and I’m only round(30,10)

[quote=“iamntz, post:1, topic:2949”]
I dare say, one of the biggest reasons why I changed galaxies was Steve Ballmer. I got tired of the general attitude of the Microsoft galaxy people against open source software. [/quote]
Pana la urma tot din cauza lui Ballmer am renuntat si eu la mediile de dezvoltare Microsoft, dar din cauza dispretului chiar pentru comunitatea dezvoltatorilor proprii.
Pentru ca dispret a fost atunci cand a aruncat la cos Visual Basic 6 impreuna cu comunitatea sa si ulterior Visual FoxPro, doar din ambitia de a-si face o “clona proprie” de Java numita .NET, pentru ca tocmai pierduse procesul cu Sun pentru utilizare neconforma Java in mediul Visual J++:

2 Likes

Or fi toate cerințe de bun simț, dar să văd momentul în care apar într-un job description. :wink:

2 Likes

Mai asteapta vre-o 3 ani si s-ar putea sa le vezi aparand in descrierea jobului… La cum urmeaza lumea orbeste hype-urile, nu m-ar mira sa apara chiar azi, in anunturi de angajare…

(Sidenote, un quote nu poate avea doua quote-uri inauntru…)

1 Like

mie imi e teama sa le pun in anuntul efectiv, dar ma asigur ca ele sunt acolo in flowul zilnic

2 Likes

Poti, te rog, sa detaliezi de ce anume iti este teama?

Articolul este unul foarte fain. Cel mai mult m-a distrat cand a zis sa ne publicam toti salariile … ma rog, veniturile. Eu sunt destul de reticent fata de acest lucru, desi suna provocator.

Eu personal merg pe principiul ca pana la 40 de ani sa iti formezi un renume in domeniu suficient de mare ca dupa aceea sa fi angajatul cautat. Nu sunt de acord ca dupa 40 ani nu mai ai sanse sa fi angajat. Dinpotriva. Totusi exista o perspectiva realista, cred eu. Daca pana la 40 de ani nu ti-ai format o experienta ce sa te sustina si sa te promoveze, este clar ca nimeni nu te mai vrea. Daca stii cat stie unul de 25 ani, evident ca orice companie prefera sa-l creasca si sa-l invete pe ala tanar.

Pe de alta parte, daca la 40 de ani esti cineva cu o experienta si istorie profesionala ce atrage atentii, ma indoiesc ca te vei plimba la prea multe interviuri. Oamenii seriosi si cu experienta se fura, nu se angajeaza :wink:

Dar un lucru ramane clar. Pe masura ce iti creste experienta, iti cresc pretentiile financiare. Migrezi din piata unde sunt 80% dintre programatori si te duci incet spre top. Asta are si avantaje, si dezavantaje. Unu la mana pretentiile tale sunt justificate. Doi la mana exista putine companii care au nevoie de experienta ta. Cu alte cuvinte, exista un numar redus de locuri de munca ce pot fi ocupate de oameni cu experienta ta.

Iar senzatia ce aveti voi, cu nu ai ce cauta in campul muncii dupa 40 ani, este si din cauza ca 80% dintre cei care lucreaza acum se complac in situatia lor si la nivelul lor. Doar 20% dintre ei trec la urmatorul nivel. Deci majoritatea ajunge in situatia in care atinge o varsta, evolueaza prea putin, experienta lui este prea putina sau prea putin relevanta pentru technologiile curente.

6 Likes

Cred ca dupa o anumita virsta ar fi trebuit sa fii experimentat si sa ai anumite raspunsuri care sa iti dea o directie, spre exemplu poti incerca sa te axezi mai mult pe principii pe care sa le stapanesti foarte bine care sa faca diferenta in calitatea codului, poate nu toti suntem martin fowler sau uncle bob desi sunt exemple demne de urmat, dar daca stii sa aplici command query separation, law of demeter, high cohesion, losely coupling, etc si singura mandrie nu este doar ca stii un framework/limbaj/tehnologie care oricum mi se par putin relevante din doua puncte de vedere, poti sa scrii o mizerie de cod in orice limbaj si oricum tehnologiile se schimba.

1 Like

Pentru cei ce nu au avut răbdare să citească articolul inițial (sau pentru cei ce vor să reia ideile) a apărut și video:

3 Likes