Best Linux Distros for Servers

DISTRO COST RELEASE CYCLE SUPPORT LIFECYCLE SERVER PROVIDER
Ubuntu Free Standard Up to 10 years (LTS) Get an Ubuntu Server
CentOS Free Standard, Rolling (Stream) 5 years Get a CentOS Server
AlmaLinux Free Standard 10 years Get an AlmaLinux Server
Rocky Linux Free Standard 10 years Get a Rocky Linux Server
openSUSE Free Standard (Leap), Rolling (Tumbleweed) 6 years Get an openSUSE Server
Debian Free Standard (Stable), Rolling (Testing, Sid) 5 years Get a Debian Server
Fedora Free Standard 13 months Get a Fedora Server
RHEL Paid Standard 10 years Get a RHEL Server
SLES Paid Standard 13 years Get a SLES Server
Arch Linux Free Rolling Forever Get an Arch Linux Server
Slackware Free N/A N/A Get a Slackware Server
VzLinux Free Standard 10 years Get a VzLinux Server
More Distros Free/Paid Various Various Linux Server Hosting Providers
1 Like

E un articol de umplutură, nu aduce vreun fel de informație măcar vag utilă, care să te facă să te decizi între X vs Y.

Primele două au ca features că sunt moca, că au package manager și că sunt disponibile la providers.

Astea sunt features care le fac best linux distros? Serios?

Următoarele două au ca features că sunt… ușor de migrat de la CentOS?

Ubuntu Server features:

• Free
  • Uses the apt package manager by default
  • 10 years of support and updates for LTS (5 without a paid subscription)
  • Available at all Linux hosting providers
  • Standard release cycle
  • Popular, with a lot of community and professional support options
  • Compatible with most apps and software

CentOS Server features

• Free
  • Uses the yum package manager by default
  • Compatible with most apps and software
  • cPanel runs on CentOS
  • Available at all hosting providers

AlmaLinux Server features

• Free
  • Easily migrate from CentOS to AlmaLinux
  • A great alternative to the old CentOS
  • Stable with long support periods
  • AlmaLinux OS 8 will be supported at least until 2029
  • Available at most hosting providers

Rocky Linux is the go-to alternative to CentOS

Uite, am scris și eu câteva articole

1 Like

Da. Acum cativa ani deja centos a schimbat modelul si lumea avea nevoie de alternative, asa ca au aparut cele 2

Nu contest nevoia, ci doar mi se pare ciudat că ăsta e un feature care încadrează un distro în categoria best distros for servers :slight_smile:

Ce inseamna “servers” ? :smiley: Bare metal ? Docker VM ? VM Dedicat ? Kubernetes ?

La Bare Metal eu nu ma uit la altceva decat Proxmox si nici nu e pe lista. Pentru Kubernetes Rancher OS si iar nu e pe lista.

Proxmox nu e OS, e Debian

Cam asta ar fi o analiza din alt punct de vedere

https://linuxiac.com/best-linux-server-distros-2022/

1 Like

Asta pare a fi o chestie extrem de outdated. De cand au decis sa opreasca CentOS 8, cei care dezvolta cPanel / WHM au decis : “After a lengthy investigation and discussions with Senior cPanel Support, CentOS 8 Stream and the upcoming release of CentOS 9 Stream are not currently supported by cPanel.”

Deci da, de umplutura :slight_smile:

Astea intra in zona de containers nu servers imho care sunt versiuni foarte stripped down ale OS-ului … deci cred ca doar phisical si VM’s

E intr-un fel, e Debian, dar nu ma apuc sa instalez proxmox pe Debian. Pot sa zic ca si Ubuntu e Debian sau ca Alma e ‘CentOS’, doar ca fiecare vine cu propriile aplicatii/cloud manager.

E perfect valid sa instalezi Proxmox peste Debian.
Tehnic, asta face installerul de Proxmox: iti pune debian gol si pe urma peste el pachetele de proxmox.

Proxmox VE nu e OS, este solutie de virtualizare, atit.

Cand isi pune propriul kernel e cam la limita.

Mai exista CentOS?

Pai astea sunt toate distribuțiile care pot fi luate in seamă pentru server. (tot nu înțeleg de ce se tot include Arch, in afara de 3 nerds rătăciți, cine sănătos la cap pune rolling release pe server de producție)

Server in sensul că vrei LTS (aka Enterprise Linux in lumea Red Hat) ca sa ai update-uri de pachete mulți ani, fara sa fii forțat să upgradezi OS sau sa reinstalezi.

Server in sensul de orice, in afara de micro-Linuxuri speciale de Kubernetes sau IoT. Adică cu pets, nu cattle.

Nu e nici noutate articolul, într-adevăr. E o recapitulare cu ceva informații centralizate gen număr de ani de support (chestie care chiar te interesează).

Și e foarte importanta informația cu ce înlocuiești CentOS și să ai suport mulți ani. cPanel e inca alive’n’kickin’ și nu vrei sa muti 1000 de conturi peste 12 luni că nu mai ai update-uri de la distro. Nici asta nu e noutate. Dupa decăderea CentOS la mediu de testare pentru RHEL eu mai sap sa vad ce variante mai sunt (deși, da, tot la articole de umplutura ajung de obicei, macar scanez rapid lista, sa vad daca îmi scapă ceva).

4 Likes

E o singura alternativa viabila pentru Centos, si anume Almalinux.

Plesk de exemplu nici nu ruleaza pe Rockylinux.

Eu folosesc fără griji CentOS Stream. Folosesc Fedora ca desktop de atâta amar de ani încât am ajuns să am încredere aproape oarbă în tot ce produce RedHat. Ce consideră RedHat “test” alții probabil ar considera “ultra-stable”.

Sigur, depinde și de profilul activității fiecăruia, nu este pentru oricine “încrederea oarbă”. Deși… și mie probabil mi-ar produce pagube serioase o eventuală cădere.

Pe server cu clienti in productie sau desktop personal?

Te referi la Centos? Dacă da, pe server în producție.

Fedora nu prea merge pe server, pentru că ar trebui făcut upgrade la fiecare 6 luni și presupune un oarecare downtime + posibile probleme din cauza schimbării versiunii diverselor pachete. Dar nu aș ezita să folosesc Fedora într-un container.

LE De fapt Fedora are suport un an, dar tot e prea des, nu merită efortul.