Bine v am gasit, dragi programatori!

Buna seara!
In primul rand, as vrea sa ma prezint in fata dvs, a tuturor.
Ma numesc Octavian, am 22 de ani si in urma experientelor profesionale…experientelor din viata mea, daca pot spune asa…am inceput sa urmaresc acest domeniu, si anume domeiul IT.
Vreau in primul rand sa va spun ca nu am avut niciodata contact cu un curs de programare, o ora de codare si asa mai departe…
Am urmat un liceu teoretic cu profil uman, detin doar diploma de bacalaureat si intrebarea mea pentru dvs ar fi daca, as putea activa in acest domeniu, bineinteles dupa finalizarea unor studii…superioare sau cursuri de specializare.
Apelez la experienta dvs si m as bucura enorma, daca m ati putea indruma, mi ati putea oferi un punct de plecare catre o cariera cat mai constructiva si bine pusa la punct teoretic, cat si practic…daca imi puteti recomanda o anume academie acreditata, un anume curs…carti pe care le as putea studia si in urma informatiilor sa pot pune in practica pentru dezvoltarea mea in acest domeniu.
Sincere respecte pt dvs, astept feedback urile din partea voastra, sfaturi pe care le considerati ca imi vor fi utile chiar si critici.
Va multumesc frumos, o seara minunata!

Trebuie să fii mult mai precis, “domeniul IT” este unul extrem de vast, cu meserii care mai de care mai diverse, începând cu ăla care şterge praful de pe calculatoare până la cel care proiecteaza software-ul care rulează pe rover-ul trimis pe Marte.

Da ai putea activa, multi fac schimbarea si dupa 30 ani, insa studiile nu o sa fie de ajuns nici pe departe, la facultate inveti basics of the basics, desigur te ajuta dar ca sa fii productiv e nevoie de mult mai mult, iar dupa poza nu pari cineva care se omoara cu cartea din propria initiativa,

Pe de alta parte cu zicea si serghei sunt domenii in care e mai putin de invatat, desi nu imi vin in minte, bine poate QA si testare, automatizari basic, nu stiu network / system admin

Este vorba ca sunt atras, interesat…doar am generalizat prin “Domeniul IT”, nu cunosc ce imi doresc sa fac, sau ce aptitudini imi pot dezolva pentru o anumita ramura din acest domeniu, nu stiu de unde sa plec si ce sa testez ca sa vad ce mi s ar potrivi sau nu, de aceea am si apelat la experientele pe care le aveti dvs si restul membrilor.
Tot ce stiu, mentionez din ce am citit pe google, este vorba despre Python ca fiind un limbaj pentru “incepatori”, de unde iti poti forma o baza… in rest, inca ma documentez si invat.

Multumesc frumos pentru raspuns, foarte folositor!
Multumesc si pentru prima impresie pe care ti am lasat o, aparentele uneori sunt inselatoare.

Eu nu cred că ai putea. În afară că “urmărești domeniul”, ce ai făcut în direcția asta? Nu e un domeniu în care cineva te învață cum să strângi niște șuruburi.

Vreau doar sa iti urez mult succes!
Colegii care sunt pe webdev o sa-ti dea mai multe sfaturi, pe gamedev banuiesc ca nu te intereseaza (si nici nu-ti recomand decat daca ai o pasiune inradacinata ptr. asta, e mai greu cu banii in domeniul asta).

Eu unul nu vad nimic rau in poza de profil, faptul ca esti imbracat “de oras” n-are nici o treaba cu capacitatile tale intelectuale sau ce cariera poti avea in viitor.

Daca ar fi sa-ti dau insa un sfat, o sa-ti dau chiar patru, mai generaliste asa. :stuck_out_tongue:

  1. Nu te apuca ptr. bani. E valabil ptr. orice domeniu. Ca sa faci bani o sa trebuiasca sa investesti mult, mult timp. Ani. Daca nu-ti place o sa fie chin.
  2. Cauta sa monetizezi cat mai repede skill-urile invatate. Nu astepta 1 an. In cateva luni da-i drumul. O sa te forteze sa-ti evaluezi mai bine skill-urile comparative la cerintele pietei. Eventual ca sa dai ce ai mai bun din tine propune-ti ceva greu de atins: “sa-mi gasesc primul client intr-o luna dupa ce ma apuc sa invat programare”. Deadline-ul ala aproape imposibil o sa te forteze sa acumulezi skilluri cat mai relevante si profitabile financiar.
  3. Continua sa te documentezi si sa inveti chestii din afara curriculum-ului. Clean code, OOP, un limbaj de scripting, niscai bash, poate niste linux, etc. O sa te ajute sa te formezi. Poti sa inveti cu tzaraita, gen 10 minute pe zi sau la 2 zile. Se aduna.
  4. Fa-ti profil de Linkedin (ba chiar scrie si posturi, conecteaza-te, etc), fa-ti cont de github si baga proiecte. O sa ramai surprins de cine te contacteaza sau ce oportunitati poti avea.
1 Like

titlul topicului e puțin cam exagerat pentru că nu toți utilizatorii forumului sunt programatori.

în acest ecosistem virtual mai există și pasionați de IT sau de rețete de ciorbe moldovenești, nu doar programatori. mulțumesc de înțelegere.

acuma vizavi de conținutul topicului vreau să menționez o întâmplare reală în care un angajat în zona retail s-a înhămat într-un curs online pentru programare Java.

costul cursului, laboratoarelor, exerciții, etc. a fost de 12500 lei. în prezent, individul încă își caută de lucru și nu găsește pe motiv că nu e suficient de pregătit și încă are nevoie să revizuiască cursul.

ceea ce vreau să înțelegi este că dacă n-ai tragere, frate mai sunt și alte locuri de muncă. și o zic pe aia dreaptă, iar dacă te superi e strict problema ta.

până în prezent dacă chiar doreai să urmezi calea asta, aveai scrise câteva mii de linii de cod si veneai cu topic gen: uite am aici așa o problemă despre cum aș putea integra un robot care să-mi mineze doge coin pe o cracă de corcoduș, zic și eu.

în rest, așa să ne ajute bunul Dumnezeu! amin

Ca fapt spus, urmaresc…imi doresc cum am spus si mai sus, sa invat si sa progresez, doar ca nu stiu in ce directie sa apuc, imi dau seama ca acest domeniu este vast, d.p.d.v al ramurilor si al informatiilor.
Nu am spus din primul post ca sunt incapabil, doar ca imi doresc sa invat si sa extind aria cunostintelor.
Multumesc!

Nu as avea motiv sa ma supar, inteleg… Multumesc pentru raspuns!

Sfatul meu e să începi cu un proiect personal, mai micuț, cu care să începi să înveți.

Sunt câteva direcții pe care le poți alege:

  • o pagină personală
  • o aplicație mobilă
  • un aparat Arduino

Cât despre studii, ai două opțiuni, în funcție de ce îți dorești:

  • urmezi o facultate - ca să te poți angaja la o corporație
  • faci un curs online - ca să te poți angaja în domeniu
2 Likes

Multumesc frumos George, apreciez raspunsul tau!

Asa e pusa gresit problema. Studiile nu se fac pentru ‘ca sa te poti angaja’, ca arati hartia de sters in dos, ci pentru ca sa acumulezi niste cunostinte.

Ceteris paribus - si aici chiar cam este, pentru ca e vorba de acelasi Octavian - se pot acumula mult mai multe cunostinte urmand o facultate decat urmand un curs. Incomparabil mai multe. Se pun niste fundamente care nu au cum sa se puna la un curs - chiar daca costa 10000 de euroi - care vor fi foarte utile ulterior.

Bine, daca vrei cu adevarat, poti sa treci ca gasca prin apa in mod egal prin ambele.

1 Like