Bisnitarii programelor de mentorat in IT

După o discuție cu Dascălu (pe un grup de FB), am ajuns la concluzia că ce zice el din punct de vedere al banilor nu este neapărat fals. Ce mi se pare că este că profită de faptul că în limba română nu există un cuvânt echivalent 1:1 pentru freelancer, când, de fapt, el se referă la contractor.

Freelancer vs Contractor

Practic treci de la statutul de angajat (în care ești la dispoziția angajatorului 8h/zi, 5/7) la statutul de contractor, unde ești la dispoziția clientului 8h/zi, 5/7. :slight_smile: Pentru că asta e confuzia freelancer/contractor de mai sus: nu vei fi freelancer la modul… clasic (să-ți cauți constant clienți, să negociezi etc) ci vei fi contractor, vei fi angajat să lucrezi la un proiect și vei fi plătit ca și cum ai fi angajat acolo. Dar nu ești, ergo, ești freelancer.

Apoi o dă în clișee, că poți schimba oricând clientul, că poți lucra de unde vrei etc.

Dar acei 5-7000€/lună?

Pe scurt? Este adevărat.
Pe lung? Este o… nuanță.

  • Salarii de 2-3000€ sunt rezonabil de comune în IT-ul din România. Nu pe orice drum, dar sunt. Eu cunosc cel puțin trei oameni în zona asta de salarizare.
  • Pentru 3000€ net, angajatul plătește la stat încă vreo 2000€. Pentru 4000€ angajatorul mai plătește aproape 3000€. Prin urmare facem o mică scamatorie fiscală:
  • Îți faci firma ta => te bagi contractor la firma ta => primești 5000-7000€. (teoretic) Același volum de muncă, același loc de muncă, același tot.

Brusc ai sărit de la 3000€ la 5000€ fără să faci nimic în plus :slight_smile:

V-am convins să-mi cumpărați cursul? :smiley:

20 Likes