Bisnitarii programelor de mentorat in IT

In loc sa fie inflatie o sa fie cerere si mai mare, ca programele nu vor avea viata lunga daca sunt facute de mantuiala. Si asa rar mai vezi programe sa mearga dupa 10ani

  1. Legat de meditații: nu doar că erau destul de scumpe, dar mai trebuia să ai și pile ca să ajungi la profesori. Locurile erau extrem de limitate! E evident, cred, pentru toata lumea că la meditații locurile sunt limitate, un profesor are capacitatea de a lua maxim 10-15 elevi.

Nu cunosc nici un profesor/meditator care să își fi construit un sistem prin care să poată oferi meditații la 50-60 de elevi.

  1. Rata de succes după ce termină un cursant programul (ajunge la proiecte persoanale și își finalizează CV-ul) este de 95%, aceste date le avem scrise și pe site. Sunt tare curios, alte școli ce rată au? Eu nu prea am gasit nicaieri.

  2. Legat de mentorii noștri, nu au ajutat pe nimeni să se angajeze înainte de programul de mentorat. Avem un sistem foarte riguros de training pe nivele, deci ei ajung treptat să câștige experiență și să fie extrem de bine pregătiți. Dacă apar lucruri unde nu sunt 100% siguri pe răspuns, intervin eu.

  3. Găsesti pe youtube și testimoniale cu clienți care s-au angajat și au vrut să apară public, dar na, alea nu sunt așa interesante probabil pentru că e ceva foarte concret despre care nu prea ai ce zice… Mă rog, am văzut un comentariu mai sus despre direcția în care se uita persoana din interviu :joy: :joy:.

  4. Legat de politica de refund, există scrisă pe site, daca intrebi în call ți se explică, nu ascundem acest lucru. Dacă un client întreabă, îi răspundem cu drag la orice întrebare.

Nici la facultate când te înscrii nu îți explică la secretariat politica de refund. Probabil doar dacă întrebi ți se zice cum stă treaba. La fel e și cand îți cumperi o mașină.

2 Likes

caaaaat?!?
Ala ar trebui sa fie numarul maxim de elevi intr-o clasa. Meditatia, cel putin in forma actuala, ar trebui sa fie de domeniul istoriei. Daca vrei sa faci performanta insa intr-un domeniu este alta treaba.
La 50-60 de elevi, poate alt ceva ar fi mai potrivit

Felicitari celor care s-au angajat dupa curs (si tie :slight_smile: ). Eu am terminat Automatica si cam toti colegii meu (si toata promotia 2012-2016) s-a angajat. Nota ca programarea poate nu este chiar pt toata lumea.

O intrebare:
La ce proiecte ai lucrat in perioada internship-ului?
Asta daca vrei sa spui.
In mare si cu tehnologii?

Eu unul apreciez ca ai scris pe aici si spre deosebire de ceilalti ai mai multa credibilitate (mai mutli ani, te-am vazut si pe Info Arena). Problema care apare este o transparenta cam redusa sau chiar lipsa eu la altii :wink:


Cel putin dupa o lege a educatiuei de pe vremea lui Funeriu, intre timp intoarsa pe toate partile :slight_smile:

  1. ok, mersi pentru raspuns.
  2. unde e raspunsul la:

Daca ne poti spune: cati oameni s-au inscris in program si cati s-au angajat? dintre cei care s-au angajat, cati sunt studenti care au obtinut un internship si cati sunt cu reconversie profesionala?
O statistica cu cat a durat pentru fiecare cursant sa se angajeze (de ex. “20% se angajeaza in primele 3 luni de la inceputul programului”, “70% in primele 6 luni”, etc.)

Nu am date despre alte scoli, dar nici nu am cautat pentru ca alte scoli nu ma manipuleaza sa dau 3k euro vanzandu-mi iluzii.

  1. Cati mentori ai? List: nume, prenume, linkedin, github, CV. Care este churn rate-ul mentorilor? Daca stau un an in program si ma ajuta 10 mentori random, aia nu e educatie personalizata. Cu ce e mai bun un mentor de la Wellcode fata de un asistent de la facultate?

  2. Le-am vazut si pe alea, d-asta am spus “marea majoritate” pentru ca sunt 5 care s-au angajat si 30 de testimoniale care sunt degeaba.

  3. Nu m-am descurcat sa inteleg ce scrie pe site. Imi poti spune in 2 propozitii, te rog, in ce conditii imi pot recupera banii odata ce am inceput programul?

4 Likes

Poate că la facultate asistentul poate sa stea pe Facebook tot laboratorul și să nu pateasca nimic, la privat mai greu să îți bați joc de client.

Și în plus cine nu se duce la facultate ori nu ar face fata, ori nu are timp, ori nu are chef de fizica, matematica și altele.

Ce panarame de oameni invidioși pe netu asta. Își face și băiatul ăsta un business onest și ii sar toți în cap că vai că ce experiență ai tu că nu știu ce. E el in lumea lui un pic, da nu e nimeni perfect.

Cum dracu mă fix pe asta l-ati găsit, da pe aia de va învăța cum să faceți marketing online sau cei 5000 de speakeri motivaționali și pickup artiști cum de nu-i vedeți.

Fix in Romania, tara scammurilor, fix pe asta l-ati văzut.

Asta se numeste whataboutism Whataboutism - Wikipedia. Si de fapt, e fals.

Dar nu uita, forumul asta totusi are un anumit profil, ar fi fost si culmea sa vezi mai mult despre… sa zicem homeopatie.

Poftim, exemplu pe psihopupologie si psihopupologi: Psihologia e in mare parte pseudo-stiinta - Internet - DevForum.ro

2 Likes

Va multumesc mult pentru intrebarile constructive.
Am mai raspuns mai pe larg la majoritatea lor in cadrul live-urilor, iar daca vreti, puteti sa adresati intrebarile in fiecare duminica de la 19:30 live pe youtube si cat timp sunt constructive voi raspunde la ele.

Legat de proiecte nu stiu cat pot raspunde din cauza nda-ului, dar iata ce stiu sigur ca pot spune
Facebook: Android news feed in Java
Palantir: Platforma web in Java + Angular
Google: Tool de monitorizare in C++ si Python

Legat de numarul de mentori si datele lor, nu le pot face publice din cauza confidentialitatii, dar cum am spus, avem un sistem de “ranking” in care un mentor nu poate sa raspunda cuiva decat daca a trecut el insusi prin acea etapa si a facut un training specific si riguros. De exemplu in pregatirea pentru olimpiada, asistenta va fi oferita doar de oameni care cel putin s-au calificat la faza nationala. E un sistem intern construit de noi si mai multe detalii legate de sistemele firmei nu o sa iti dau. Nici o firma nu iti povesteste cum isi construieste business-ul, dar vreau sa stii ca am avut oameni pe care i-am concediat pentru ca erau foarte buni tehnic, dar nu si mentori si invers.

In momentul de fata eu ofer personal coachingul pe partea de proiecte personale si de simularile de interviu.

Consider ca abilitatea tehnica si pedagogica e mult mai importanta decat numarul efectiv.

Legat de asistentii de la facultate - intr-adevar cunosc cazuri (izolate) de asistenti de la facultate care sunt buni, dar din pacate mie mi s-a intamplat rar sa am pe cineva de la care sa simt ca am ce invata. De cele mai multe ori simteam ca stiu programare mai bine decat persoana respectiva si ca pur si simplu mi se preda ce a zis profesorul la curs si daca am intrebari extra sa le pun in alta parte.

De fapt daca e sa o zic pe aia dreapta la noi laborator (unde se ocupau asistentii) insemna ca ne predam temele si pe urma putem pleca.

Legat de refund sunt 15 zile in care te poti retrage. Totusi noi recomandam oamenilor inainte sa inceapa colaborarea sa fie siguri ca pot aloca 15-20 ore de munca saptamanal + 8 ore de somn zilnic. In plus le recomandam ca daca nu sunt pregatiti sa lucreze serios sau cred ca o sa ajunga programatori peste noapte fara sa depuna efort sa nu inceapa programul.

Legat de intrebarile celelalte nu am cifre specifice, dar asa cum am spus si in live-uri noi lucram pe un sistem de invatare in ritmul tau. Nu suntem un curs de 6 luni in care “ne predam lectia” si cine invata bine, cine nu, ghinion. Avem oameni care au avut nevoie sa ia o pauza de la invatat din cauza diverselor probleme personale pentru care reconversia a durat peste un an, dar in cea mai mare parte din cazuri worst case scenario pentru cineva care lucreaza 15-20 ore pe saptamana perioada pana la oferta obtinuta si acceptata e sub un an.

Legat de internshipuri, noi recomandam sa lucreze mai serios la proiecte si sa aplice direct pentru job-uri si oricum avem foarte putini studenti in program. Majoritatea isi doresc reconversie si acolo avem rezultatele cele mai frumoase.

2 Likes

Merci pentru raspuns :slight_smile:
In mare era vorba oricum, nu in detalii prea pare mari :slight_smile:

Din pacate, raspunsurile nu m-au satisfacut si nu le consider un semn de transparenta din partea companiei Wellcode.

Oricum, multumesc pentru raspunsuri si pentru faptul ca ti-ai facut timp sa intri pe forum.

1 Like

E de apreciat ca raspunzi la intrebari chiar cand e un mediu ostil tie. Denota profesionalism (cel putin pe partea de PR :grin:).

Ce mi s-a parut mie tot timpul un paradox e pretul mare al unui asemenea program. Te inscrii ca sa faci bani (mai multi) pentru ca n-ai bani destui. Ca sa te inscrii trebuie sa investesti bani multi.
Am vazut un comentariu aici (un clip unde incerci sa raspunzi acuzatiei de teapa) care sumarizeaza cum mi-ar place mie sa fie un asemenea curs:

Am vazut in Singapore un program de genul, hei, noi te luam in programul nostru de mentorat, te invatam bazele programarii, te invatam sa inveti si te punem pe directia potrivita pentru tine. Tu, clientul, faci o investitie initiala modica sa zicem 200 de euro sa ne batem capul cu tine si sa ai si tu un risc ca pierzi 200 de euro daca nu esti serios, iar noi garantam ca te angajezi in 6 luni. Cum? Pe langa cei 200 de euro dati semnam un contract ca odata ce te-ai angajat in domeniul IT cu un salar mai mare de 1000E net, noi (Wellcode) luam 10% din salarul tau lunar pe parcusul a 2 ani de zile. Asadar ati avea finantare asigurata pe termen lung, scalabila, ar fi echitabil pentru toata lumea si modelul de business se transforma din unul shady in unul echitabil si corect. E doar o idee, dar uite, eu in cazul in care va schimbati modelul de business in ceea ce am zis eu, poate as fi tentat sa particip la programul vostru de mentorat.

Tu ai raspuns asa:

Modelul tău e absurd. În primul rând pentru cele 6 luni sunt salarii de plătit pentru toată echipa. Cine vine sa lucreze 6 luni pe gratis? În plus 200 eur e o pierdere rezonabila pentru majoritatea oamenilor și o să prefere ca în loc sa înțeleagă cum sa facă o sortare sa renunțe

E de inteles si punctul tau de vedere. Practic ar trebui sa dai pe “datorie” cursantilor, fara ca acestia sa aiba vreo obligativitate fata de tine in viitor (eg: daca renunta la curs sau nu se angajeaza in IT).
(ar fi frumos sa existe asemenea cursuri sponsorizate de stat)

Cumva ma gandesc ca in felul asta te adresezi unei categorii vulnerabile a populatiei.

  • Oameni care nu castiga prea multi bani dar care vor o cale rapida si/sau sigura catre a castiga mai mult.
  • Oameni fara un background puternic in tech (se presupune ca acestia ar folosi cursuri online, carti, google).

Una e sa vinzi un produs high-end cuiva care isi permite. Alta e sa vinzi acelasi produs cuiva care trebuie sa faca un imprumut la banca pentru acelasi produs (chiar daca produsul merita sau nu banii).

Nu zic ca o faci dinadins dar asta vad eu ca este categoria careia i se adreseaza aceste cursuri.

Pentru mine personal mai sunt cateva puncte unde as aprecia input din partea ta:

  1. Nu sunt transparente certificarile si realizarile mentorilor. Lipseste github. Pana la urma asta e ceea ce cumperi (in loc de un curs de 50 de euro) cu o suma semnificativ de mare.
  2. Nu e transparent pretul. Din povestile auzite (care e posibil sa fie false) acesta variaza (si nu in jos) in functie de veniturile fiecaruia. Parca ar fi mai onest un “da dom’le, costa 3000 de euro, e mult dar ptr. asta primesti cutare si cutare”. Evident asta duce cu gandul la chestii shady. Daca pretul variaza (ca la consultanta) un range tot ar fi binevenit.
  3. Nu sunt transparente realizarile celor care au terminat cursul. Ar fi frumos de vazut profile github, profile linkedin, etc. E de inteles ca nu se pot oferi foarte multe din motive de privacy. Dar macar cateva. Daca tot apar in clipuri video cu fata vizibila banuiesc ca nu s-ar supara daca ar avea profilul de linkedin si github public.
1 Like

Legat de partea de investit, eu nu vad nimic gresit in ea. Parerea mea e ca e normal sa investesti in educatie la fel ca si in orice lucru. Cu cat vrei ceva mai bun cu atat vei plati mai mult - e valabil in toate domeniile.

Partea cu permisul e foarte relativa si din nou, nu vad nimic gresit in a imprumuta bani pentru a investi in tine si in educatia ta. In SUA e un lucru normal. Uite, in Romania oamenii fac imprumuturi sa isi ia masini mai scumpe de care nu au nevoie (parerea mea subiectiva).

  1. Pe parcursul timpului am publicat diverse video-uri cu membrii echipei si vom face in continuare asta. Legat de github consider ca e irelevant. Cum poate un incepator in programare sa inteleaga ce e pe github? Eu cu siguranta nu puteam. Legat de realizari se vad clar in testimoniale unde oamenii vorbesc despre cum merge interactiunea cu mentorii, iar daca le asculti atent o sa auzi si numele lor.
  2. Legat de transparenta costurilor e o masura de precautie pe care ne-o luam. Sa spunem ca am publica faptul ca avem costul x. Ce fac cu cineva care vine si imi zice ca a vazut ca e x costul si ca el vrea sa se inscrie? Daca ne dam seama ca suntem incompatibili si nu putem lucra impreuna? Cum pot sa il refuz? Cum pot face o impartire suficient de granulara pe niveluri de cunostinte? Ce fac daca eu consider ca el nu stie sa lucreze cu arrays, dar el considera ca stie? Legat de range ti se spune in discutia initiala inainte sa dai orice fel de date despre veniturile tale.
  3. Poti oricand sa intrebi in rubrica de comentarii ale unui video si cu permisiunea persoanei o sa postam si profilul de linked in.

Ma bucur foarte mult ca sunt atatea intrebari legate de transparenta. Totusi ce mi se pare trist este ca aceste intrebari ne sunt adresate mereu doar noua. Eu nu am o problema sa raspund la ele si iau ce e constructiv din feedback-urile voastre si punem in practica.

Totusi realitatea este ca suntem cei mai transparenti din domeniu (cel putin din Romania):

  1. Avem un curs gratuit de programare pe care toata lumea il poate incerca si sa se familiarizeze cu metoda noastra de lucru inainte sa dea vreun ban.
  2. Avem pareri, testimoniale publice si un grup de facebook unde poti sa iei legatura cu absolventi
  3. Oferim discutii gratuite de consultanta unde discutam 1:1 despre toate intrebarile posibile pe care le poti avea despre programul nostru
  4. Oferim o parte sau chiar toti banii inapoi bazat pe performanta ta in program.

Cate dintre academiile de programare din Romania au 1 din aceste 4 lucruri?

Singurul lucru pe care noi nu il facem si ei il fac (o parte din ei) este ca nu avem preturile publice din motivele enumerate mai sus (eu spun ca sunt foarte bine intemeiate), motive care sunt tot in beneficiul clientului final.

3 Likes

Acuma sincer chiar ești hater degeaba, omul a explicat punctual ce și cum, și mie unul mi se pare corect.

Până la urma urmei orice costă bani, ce e important e să ți se zică cinstit dinainte ce primești de banii tăi, nu să ți se promită marea cu sarea și cumpărături la Milano doar să le dai cât ai la tine.

Aici mi se pare mult mai punctual și mai transparent ce și cum.

Acuma presupun că cifrele sunt reale și omul e corect.

1 Like

Chiar si ‘snake oil’-ul.

Serios, lasati argumentul ad crumenam, ca macane.

Daca un incepator vrea sa invete fizica, are mai mult de invatat, de la profesori mult mai buni decat de la niste incepatori care cer bani multi… din materiale la liber pe net. Sau din carti relativ ieftine fata de cursuri de mii de euroi. De la de-aia care nu se dau buni ca au luat nu stiu ce loc prin gradinita pe la olimpiada, ci de la de-aia chiar cu Nobel pe domeniu.

Dar bineinteles, deoarece nu exista cale pentru regi chiar daca au de aruncat mii de euroi in WC, recomand calea normala: facultate, etc.

Eventual lecturatul studiilor cu privire la studiu: inveti in timp scurt, ramai cu putin. Chiar daca prin absurd incerci sa bagi mult.

Idem pentru programare, minus Nobelul, ca pe domeniul ala nu se da.

1 Like

De ce sa fiu hater? Doar mi-am spus parerea ca pe mine nu m-a convins cu raspunsurile la intrebari. A treia oara nu mai intreb.

Am intrebat cati a angajat, nu mi-a raspuns.

Am intrebat depre profilul mentorilor. Din ce am inteles doar el este mentor pentru partea de proiecte personale, probabil aici este si bottleneckul programului. Nu imi e clar daca exista alte persoane care au experienta practica, sa fi lucrat la un proiect intr-o firma.

Despre relevanta testimonialelor date de cineva care nu a terminat programul / nu s-a angajat. Nu am primit raspuns.

Politica de refund. Aici am primit raspuns, dar ma asteptam la ceva mai bun de la un serviciu premium.
15 zile refund (OPC) am si cand cumpar o baterie de la magazinul din colt. asta e minim, maximul ar fi “iti dam banii inapoi, oricand, oricum, daca esti nemultumit”. Macar o varianta de mijloc, dar e mai usor sa le iei banii credulilor, dupa dai vina pe ei ca nu se tin de program si ii ameninti cu tribunalul pana renunta sa-si ceara banii.

3 Likes

Multumesc pentru raspunsuri si ca ti-ai luat din timp sa scrii aici.

Personal cred ca punctele 1 si 3 (github si certificari mentori, linkedin/github absolventi) ar creste mult transparenta fara a afecta publicul tinta.
Pana la urma insa e business-ul tau si e corect sa-l rulezi asa cum doresti.

Cred ca thread-ul asta se adreseaza tuturor cursurilor similare. Tu esti singurul care a raspuns. :troll:

Am fost si eu pe grupul de facebook: “Libertate în IT, Clienți și Bani ca freelancer”
Urmaream postarile sa inteleg cum merge treaba.
A fost o postare despre cum sa ajungi sa faci 20k pe luna.
Mi s-a parut foarte rau de tot umflata treaba si si am lasat un comentariu cat mai realist.

Insa mi s-a sters comentariul si am fost blocat pe grup.

Apoi am zis sa le las un review pe truspilot si se pare ca baietii se ocupa sa stearga si review-uri negative.

Din pacate doar aici avem libertate de exprimare.

Asadar, cei care au fost prin programul lor povestiti aici experientele, fara perdea, fara sa fie ascunse lucruri asa cum se intampla in testimonialele lor.

7 Likes

Asta se intampla prin ianuarie:

Cine stie cate testimoniale negative au sters pana acum.

Gasita pe LinkedIn

7 Likes

In dimineata asta am realizat ca am fost scos de o perioada de timp de pe grupul lor select de "freelanceri’. Am reusit sa ma enervez de dimineata, dar pana la urma pentru ce? Pentru cine vrea sa faca parte din acel grup, cateva cuvinte: don’t. Nu pierdeti nimic.

Ask me anything.

Probabil vede cine a scris pe forum si daca sunt si pe grup ii scoate

Sau au o parere diferita de a zeilor.
Vorba aia
Libertate… :slight_smile: