C++. Un limbaj de programare mort?

Dupa parerea voastra, este C++, un limbaj mort? Am observat foarte multe pareri care spun ca da si ca a ajuns sa fie folosit doar de elevi si studenti.

Nici măcar… în multe locuri a fost înlocui de Python

Nu e mort, dar sînt multe alte opțiuni mai accesibile, și chiar nu toată lumea trebuie să se chinuie cu C++.

It’s alive and kickin’!

Totul e facut in C/C++. Jocurile, Adobe-ul, alte limbaje de programare (PHP, Python, etc.), bazele de date (MySQL), sistemele de operare (Windows, Linux), toate browser-ele (Opera, Chrome, Firefox) si lista e lunga.

3 Likes

Pur și simplu nu e atractiv dacă ai alternative. Sunt destule lucruri care merită făcute doar în C++.

Domeniile în care se merită utilizat sunt complexe și greu de atins de programatori de rând.

C++ are smart pointers, nu ai garbage collection care opreste toată aplicatia pentru câteva ms ca să golească din memorie referintele pierdute. Asta are avantajul că poți scrie aplicații cu latenta mică, chiar hard realtime.

Dacă ai o aplicație pe mai multe thread-uri memory management-ul devine fun. Rust rezolva problema asta cu borrowing si lifetimes.

Eu nu l-as folosi fiindcă nu are un package manager standardizat ca orice alt limbaj care e popular pentru proiecte.

C++ nu are moarte.

Sunt mult prea multe proiecte scrise in c++. Game engines(unreal), embedded stuff…nici nu vreau sa ma gandesc.

Cine sustine ca C++ e pe moarte ori e incepator nivel nodejs fanboy, ori nu prea are treaba cu scrisul de cod si a mai citit si el niste articole de hype.

Una e sa ai preferintele tale pentru anumite limbaje, si sa nu iti placa C++(ca nici mie nu imi place), alta e sa o dai in extrema cealalta catre “hating C++”

1 Like

Sigur că este mort. La fel și Java, PHP, Ruby, you name it.

Toate limbajele astea tot mor de 20+ ani… :smiley:

4 Likes

Extrem de proaste pareri.

2 Likes

Sincer să fiu, mie îmi este greu să găsesc limbaje moarte.

Prin „limbaj mort” înțeleg următoarele:

  • Să fi fost „viu” cândva (deci nu limbaje gen Brainfuck)
  • Să nu mai existe o comunitate în jurul limbajului
  • Să nu mai fie folosit intern în companii de dimensiuni medii sau mari
  • Să nu mai existe resurse pentru învățarea limbajului de programare
  • Să nu mai existe posibilitatea să rulezi un program scris în limbajul respectiv

Presupun că dacă mergem până prin anii '50-'60 or fi câteva limbaje moarte gen FLOW-MATIC, Speakeasy sau BCPL, dar…

1 Like

De fapt eu sustin ca C++ de dinainte de C++ 20 e mort, acel C++ pe care il cunoastem cu totii si pe care il invatam la liceu e ‘mort’, chiar Bjarne Stroustrup doreste asta si nu numai. (acum standardul e C++ 17 care e din 2017)

Adica daca incepi un proiect cu C++ 20 e total alt limbaj fata de C++ -ul de dinainte cu preprocesoare si fara module… E total alt stil de a scrie cod, practic inainte codul C++ era text pentru compiler, abia de la C++ 20 devine mai in linie cu alte limbaje fiindca se elimina macro-urile precum define.

#include <ranges>
#include <vector>
#include <iostream>

int main()
{
    std::vector<int> input =  { 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 };
    auto divisible_by_three = [](const int n) {return n % 3 == 0; };
    auto square = [](const int n) {return n * n; };

    auto x = input | std::views::filter(divisible_by_three)
                   | std::views::transform(square);

    for (int i : x)
    {
        std::cout << i << '\n';
    }
    return 0;
}

Asta e cod C++ care imi place si mie.

Intrebarea e daca acest stil este predat undeva sau nu (nu cred).

2 Likes

Nici macar nu e vorba de ceva care sa-l poti considera ‘de nisa’, exista statistici care arata ca nu sta deloc rau: The State of Developer Ecosystem in 2021 Infographic | JetBrains: Developer Tools for Professionals and Teams (in special daca-l consideri ca vine la pachet cu C-ul, cam orice programator care se descurca cu C++ ar trebui sa poata asta si cu C).

Acum e clar ca nu poate avea popularitatea unor limbaje mai orientate catre amatori/incepatori/specialisti in altele decat programarea/etc.

Sunt curios ce te-a convins de lucrul asta?

Persoanele care spun parerile despre care vorbesti tu lucreaza cu c++ si au ramas fara loc de munca pentru ca c++ e pe moarte?

gen “baaa frate. am invatat ca prostu c++ si acum daca e pe moarte nu stiu ce sa fac. si nici nu pot sa invat altceva pentru ca nu stiu decat c++ si nu ma ajuta deloc. ce mananc eu maine?

Adica nu stiu cum sa spun. Dar care este credibilitatea lor si de ce parerea lor este atat de valida pentru tine si mai exact pentru restul?

Nu de alta da sa nu murim si noi prosti.

5 Likes

Avem si un fost presedinte aflat in aceeasi paradigmă.

Cand ajungi sa folosesti 4 GB memorie pentru a procesa un fisier CSV de 29 MB ajuta sa faci un pas inapoi si sa te gandesti cum ai fi rezolvat asta in C++ in liceu.

Apoi sa te gandesti cum ar rezolva cineva care chiar stie C++.

2 Likes

Ca tot am pus o statistica mai sus, pun si TIOBE (desi stiu ca unora nu le place): index | TIOBE - The Software Quality Company

C++ e pe locul 4 in momentul de fata. Impreuna cu C cam tine pasul destul de bine :slight_smile:

1 Like

Pe 6 VB si 8 Assembly ? Ceva e dubios.

Metoda de colectare a datelor?
Sau preconceptiile despre ‘cum ar trebui sa fie’?

Aici e o explicatie pentru ‘assembly’:

Python remains atop the TIOBE index for November, while PHP shows signs of decline | TechRepublic

Nu-mi pot imagina vreo metrica (linii de cod, popularitate, cautari pe Google, etc) unde Assembly sa fie peste PHP.

1 Like

Exista si explicatie pentru declinul php, tot in aceeasi pagina de mai sus:

‘Metrica’ e cu cautari pe search engines. Nu e doar de popularitate, ci si de necesitate. Daca stii beton php, o sa cauti mai putin chestii de php, dar daca ai nevoie de assmbly si nu stii… bagi cu goagalul la greu :slight_smile:

Pai la cat excel este prin corporatii…
Sunt scripturi un vb care fac rapoarte si altele si sunt acolo de pe vremea dinozaurilor.

1 Like