Care este cariera potrivita pentru oamenii inteligenti dar mai... diferiti?

Buna!

Scriu aici deoarece sunt in cautare de idei, pentru ca pe masura ce trec anii, imi dau seama ca abordarea pe care o au majoritatea celor care lucreaza in acest domeniu, mie nu mi se potriveste.

Dupa studii masterale pe domeniu si ani de zile in care am lucrat ca Web Developer, am realizat ca, desi mereu la scoala si la facultate am fost printre primii (participand chiar si la concursuri si olimpiade nationale), cand vine vorba de lucru, mereu am fost sub medie.

Constientizez faptul ca la soft skills sunt sub medie (dupa ani de psihoterapie si dezvoltare personala, am avansat aici pornind de la nivelul “catastrofale”, dar tot mai am de lucru in privinta asta). Din aceasta cauza, uneori parcursul meu profesional a fost incetinit. In timp ce eu fac un pas, altii fac zece. Iar odata cu trecerea timpului, devine tot mai greu pentru cei mediocri sa gaseasca de lucru, chiar si cu pretentii salariale mai modeste. Ma descurc bine cand mi se explica exact ce am de facut, dar am skilluri manageriale si de leadership zero.

Mai este cineva in situatia mea? Aveti prieteni sau cunostinte? Ce au facut in acest caz? As dori sa stiu daca pe termen lung singura optiune este sa trag si sa depun eforturi mari pentru lucruri pe care altii le descriu drept simple, sau exista si alte subdomenii ori domenii adiacente, in care este nevoie de mai putine skill-uri sociale, dar de inteligenta peste medie?

Dintre olimpicii si premiantii anului/clasei (nu ma refer aici la cei super ambitiosi care aveau succes pe toate planurile, ci la cei care erau timizi, introvertiti, visatori) - ce au facut mai departe?

Stai linistit, aici esti printre ai tai!

5 Likes

Poate sa incerci sa faci freelance? desi si acolo iti trebuie niste social skills sa-ti gasesti proiecte

În măsura în care poți ar trebui sa încerci mai multe variante și sa vezi ce funcționează în cazul tău.
Degeaba o să-ți spună cineva sa încerci sa devii un QA sau sa devii project manager etc… ca e posibil ca în cazul tău sa nu funcționeze.

1 Like

Asa este, in cazul asta poate fi nevoie chiar mai mult de social skills.

Pai as vrea sa incerc si alte variante, dar daca tot ma apuc de invatat lucruri noi, as incepe cu cele care ar fi posibil sa imi si foloseasca, adica sa nu fie doar in ideea de a studia ceva nou.

esti sigur ca nu te supraestimezi?

1 Like

Am avut printre cele mai bune rezultate la studii, dar acolo am cam fost intr-o bula, si mare parte din ele nu ma ajuta acum. Am fost din categoria celor care se dedica atat studiilor, incat uita sa mai traiasca in lumea reala :)) Stiu ca nu e ok, dar pe vremea aia nu stiam mai bine de atat.
De aia am si deschis subiectul, poate poate aflu despre domenii care sa se potriveasca mai bine situatiei mele.

Pai si ce nu e ok cu asta? Nu toata lumea trebuie sa fie sef/manager/team leader.

1 Like

Da mai multe detalii despre ce dificultati ai la job, eventual un exemplu.
Eu unul nu imi dau seama care e problema in mod concret.

Incearca sa reaprinzi flacara pasiunii. Un proiect personal in timpul liber, o contributie open-source, orice. Asta te va invata cum sa faci un produs si cum sa gandesti ce are nevoie utilizatorul final.

Eu sunt de parere ca desi skillurile sociale sunt importante, sa fii bun din punct de vedere tehnic la meseria de programator e la fel de important. Stai lin, e loc si pentru tine … daca tehnic esti exceptional.

Daca trebuie sa ti se explice cu punct si virgula ce trebuie sa faci, atunci din punctul meu de vedere nu esti exceptional. Devii exceptional in momentul in care esti in stare sa duci ceva de la 0 la bun sfarsit. Asta include si munca de strangere de informatii si sa iei cele mai bune decizii in lipsa lor.

P.S. e logic: cu cat esti un burden mai mic pentru lead/manager si cu cat vii in anticiparea nevoilor echipei o sa fii mai apreciat si inclusiv si salariul tau va fi mai mare, promovarile mai usoare

ca orice alt skill si astea se pot antrena.
cred ca intrebarea e de fapt cat / ce iti doresti de fapt.
si de aici o sa lamuresti si pasii necesari pentru a ajunge acolo.

da, nu putem avea tot.
next best thing e sa avem ceea ce ne dorim mai mult (din ce putem avea).

Cum se spune, la teorie stam bine, practica ne omoara.

Eu am fost opusul. In scoala am fost mediocru. Am fost incapatanat, cred, sa invat ce imi place, desi mi se cerea sa invat altceva.
Cand am vazut ca dau din colt in colt profesional - la inceput ma refer - am plecat capul si mi-am rupt oasele muncind. Cu alte cuvinte mergeam din greseala in greseala pana la reusita finala :slight_smile:
Dupa ce te obisnuiesti cu stilul asta de viata parca nu mai esti chiar asa slab profesional. Ce ai reusit sa faci se acumuleaza sub forma de experienta si skill.

1 Like

Multumesc de raspunsuri.

In locul actual nu am probleme, invat in ritmul meu, cate putin in fiecare zi. Dar am fost in situatia in care a trebuit sa plec de la firma la care am lucrat inainte in urma unor restructurari, si din cauza unui manager atehnic, care se comporta abuziv cu angajatii si nu avea idee cum sa gestioneze skillurile si task-urile programatorilor, dar au mai fost si altii din firma in situatia mea, deci nu am fost un caz particular. Asta e, stiu ca situatii similare s-au intamplat la multi altii, si in alte firme, e bine ca am gasit un job ok in alta parte. Dar probabil ca frica inca a ramas, daca in decurs de cateva saptamani am ajuns de la “voi lucra aici pana la pensie” la nevoia de a pleca, ma gandesc ca mai devreme sau mai tarziu, mi se poate intampla din nou. Iar perioada actuala de instabilitate (atat in domeniu, cat si in tara si in lume) nu e incurajatoare. Daca piata de IT ar reveni la ce era acum 2-3 ani, probabil nu mi-as pune nici o problema, dar acum ma gandesc tot mai mult ce vor putea face cei care sunt la nivel mediu, mai ales cu inaintarea in varsta. O sa sper ca atata vreme cat voi lasa suficient de jos pretentiile salariale, se va gasi mereu un loc si pentru mine.

Cum am lucrat pana acum doar la firme mici, mi s-a mai sugerat (la unele mai direct, la altele mai indirect) ca foarte multi care au jumatate din anii mei de experienta pot face mai multe lucruri ca mine, dar asta probabil e un mod prin care vor sa isi ambitioneze angajatii si sa le maximizeze eficienta, sa convinga oamenii sa faca si mai mult. Ma gandesc ca pe viitor as putea incerca sa vad cum e si la o firma mai mare, poate multe situatii se gestioneaza diferit fata de experientele pe care le-am avut pana acum (de exemplu, cand un om de baza nu mai e in firma, ma gandesc ca impactul asupra echipei nu e asa mare ca intr-o firma cu mai putini angajati, sau ca fiecare om are felia lui, adica nu iti cere peste noapte devops daca ani de zile ai lucrat frontend)

Tehnic as spune ca sunt peste medie (nu trebuie sa mi se explice foarte amanuntit), dar la chestiile mai complicate sau cand specificatiile nu sunt clare, inca mai am nevoie sa intreb pe cei care au mai multa experienta, dar asta nu se intampla foarte des.

composer require some-dude/who-didnt-update-this-code-since-2018
composer require this-guy-quit-programming/this-was-working-in-2017

Cand spui “specificatiile nu sunt clare” te referi pe parte tehnica sau de business?

Pe mine m-a ajutat intodeauna cei cu care am lucrat. Ei m-au facut sa ma simt integrat in echipa. Acum depinde de ce iti place tie sa faci. Cred ca unul din lucrurile importante e sa iti gasesti cel putin “o persoana pe aceeasi lungime de unda cu tine :)”. Dupa fiecare zi de munca sa fi multumit cu ce ai reusit sa faci, chiar si cand e o zi mai proasta. Nu cred ca trebuie sa fi un leadership ca sa ai satisfactii profesionale. Mai degraba un team player. Fi optimist si cere ajutor atunci cand nu poti sa fi, iar cand simti ca poti sa ajuti nu ezita. Cand ai o idee expune-o, chiar daca ti se pare o prostie, nu te va judeca nimeni pentru asta.

@TGeorge Ambele.
Clar nu am nivel sau skills de arhitect, desi daca mi se explica niste idei in mare, le pot implementa.
Inca mai se intampla sa am probleme pe care sa nu stiu de unde sa le apuc, dar tin mai mult de parte tehnica sau de arhitectura decat de cod. De multe ori vad oameni oferind solutii pe care eu le-as fi putut doar visa, si aici nu inteleg, de unde si cum au dobandit experienta necesara. Au avut parte de mentori exceptionali la inceput, sau isi dau seama pe cont propriu? Daca mi se explica ceva sau am un material de invatat, pricep repede si am memorie buna, dar nu stiu de unde sa ma apuc sa invat ceva extra pe langa ceea ce am nevoie la job, pentru a-mi fi de folos si a nu pierde vremea aiurea cu ceva ce nu voi folosi niciodata.

@radumoldovanduse Din punct de vedere al oamenilor, la jobul actual nu prea se pune problema de integrare, ei sunt genul care desi isi fac partea lor cand e nevoie, uneori rugati de 2-3 ori, o fac oferind minimul de ajutor si minimul de politete. Nu ii judec pentru ca au fost situatii in alte locuri in care am facut si eu la fel, cand aveam prea mult de lucru, dar stiu ca in cazul asta nu ma pot astepta la prea mult din partea lor.

Fratele meu, tu ești? :))

La fel eram și eu. Mă enerva să învăț chestii de nu îmi plac în schimb când m-am dus la lucru a fost total altceva, puteam citi, învățam, încercam, testam, de toate fără probleme.