Carti de programare recomandari

Trebuie sa invat foarte bine pentru locul de munca [momentan sunt la inceput] programarea orientata pe obiect in php. Am inceput sa invat cum se foloseste Codeigniter la fel sunt la inceput si as dorii daca aveti cunostinte de vreo carte(carti) relativ noi de programare orientata pe obiect, vreu sa invat. Astept recomandari. Multumesc.

Ai cautat ceva pe net? Ce-ai gasit?

PS: De ce o carte? De ce nu tutoriale & stuff?

1 Like

Prefer o carte in care sa tot citesc pana invat si care probabil are si exemple. Nu zic pas la tutoriale pe youtube sau din alta parte… inca mai caut.

Cunosc atitudinea asta de “mai bine invat dintr-o carte”, dar deseori e lene daca scobesti mai adanc. Nu spun ca nu-i buna o carte, uneori si eu o prefer, dar nu neglija practica. Da pe-afara netul de tutoriale interactive (nu neaparat youtube).

Inca mai cauti? Glumesti, nu? Adica nimic d-aci http://lmgtfy.com/?q=oop+php+book nu te-a satisfacut inca?

1 Like

Cartile sunt bune atunci cand :
esti incepator si iti faci bazele in ceva, dupa o vreme o sa treabuiasca sa faci research si sa… vezi ca ai nevoie de o solutie mai rapida.
Cand e vorba de php si alte limbaje o sa vezi ca :
cartile care sunt vechi nu o sa fie bun codul sursa din ele, deasta e nevoie sa ceva fresh.

Chiar cred ca ar trebuii sa facem un sondaj carti vs tutoriale…

2 Likes

Am cautat pe youtube si am gasit o mica serie de tutoriale care se pare ca ma poate ajuta, daca are cineva alte linkuri utile le astept. https://www.youtube.com/watch?v=oMsil5hlNEU&list=PLacDpDjTXbEi1ghAUsC__adyUC7csaD8L

Cauta canalul “codecourse”, are o “gramada” de cursuri despre PHP si tot ce vrei, si in plus are si o comunitate, insa ofera si cursuri platite, nu sunt toate gratuite.

1 Like

Cred ca lam gasit: https://www.youtube.com/user/phpacademy

Da, acela este, are lectii si despre OOP, dar este totul prezentat in mare, insa are proiecte de la 0 folosind OOP.

@nush: Informația dintr-o carte (bună) este în așa fel structurată încât te ajută să înțelegi lucrurile mai repede și mai bine.

Un tutorial în schimb acoperă doar o mică parte dintr-un subiect, iar ție, ca cititor, îți rămâne sarcina să găsești următorul pas despre subiectul respectiv.

Link-ul lmgtfy dat ajută fix deloc. Din contră chiar, mai mult încurcă. Omu’ cere o recomandare de carte/cărți, nu o listă de cărți…


@Pirvan_Marian: dacă este o carte ce acoperă PHP 5.6 este suficientă. Schimbările de la PHP7 sunt neglijabile dacă ești la început de drum.


@bucur: Dorești o carte ce explică OOP sau o carte ce explică OOP în PHP?

OOP in PHP asta vreau in limba romana chiar nu am gasit nimic inca. O sa mai caut si sper sa gasesc ceva pana la urma.

Deci înțelegi cum funcționează OOP dar nu înțelegi cum funcționează OOP în PHP?

De ce întreb? Dacă nu înțelegi cum funcționează OOP în ansamblu, îți recomand să-ți lărgești un pic orizonturile și să nu te limitezi doar la materialele legate de PHP. Pentru mine, OOP a făcut click la mine după ce am citit multe chestii legate de OOP în Java (în condițiile în care am scris exact zero linii de Java în viața mea).

1 Like

Nu stiu ce tutoriale ai citit, de spui ca un tutorial acopera o mica parte. Sunt de acord ca o carte e substantiala, dar asta nu inseamna ca sugerez a se citi articolase. Exista tutoriale de 10 pagini.

Eu mai mult vreau sa ridic atentia asupra unui aspect de cele mai multe ori neglijat: cand un inceptor cauta o carte, el nu vrea informatii, el vrea sa nu scrie cod. Adica taraganeala. As fi scris 100 de clase cat timp s-a discutat aci. De asta intepatura cu lmgtfy.

"Omu’ cere o recomandare de carte/cărți, nu o listă de cărți…"
Care-i diferenta pentru un incepator? Nu-i ca si cum i-am dat carti irelevante.

Nu spun ca nu-i muncitor omu’, dar mai bine scrie cod la inceput, adica, serios, cat de greu e sa gasesti teorie? Nu-i primul novice care omg pur si oh vai simplu are nevoie de teorie si carti si super articole stiintifice. Interesant puseul asta beletristic simtit deodata de incepatori. Chiar si aia care n-au citit carti, deodata WOW vor carti. Get real…

1 Like

Vreau sa scriu cod, am si inceput deja uite de exemplu am gasit acest mic tutorial https://www.eduonix.com/courses/Web-Development/learn-object-oriented-php-by-building-a-complete-website si ma-m apucat sa scriu tot ce se face acolo, vreu doar sa inteleg cum ‘‘functioneaza’’ OOP.

Atunci scrie cod. Fii barbat. Barbatii n-au nevoie de carti! :bomb:

Vezi si astea. Is mai interactive: https://www.codecademy.com/learn/php

Citeste cum sa instantiezi o clasa, cum sa faci una, apoi fa 1000 de clase, abia apoi citeste o carte.

1 Like

Uite aici!
Cu siguranță îți va fi de folos pe viitor, tot ceea ce ai nevoie găsești pe categorii și îți vine mult mai ușor http://www.w3schools.com/Php/
Poți urma cursuri online de preferat ( http://www.codecademy.com/) , iar acolo unde te blochezi poți accesa site-ul de mai sus și cauți categoria respectiva unde ai întâmpinat dificultăți, iar acolo o sa găsești explicația și multe exemple în diferite cazuri.

Sper ca ti-am fost de folos, spor la lucru !

1 Like

hm…

Atunci scrie cod. Fii barbat. Barbatii n-au nevoie de carti!

N-aș fi atât de categoric. Eu cred că trebuie îmbinată teoria cu practica. Iar într-o carte, teoria este explicată mai bine.

E drept, la început și eu am făcut greșeala să încep o carte și să fac totul exact cum scrie acolo până o terminam. Apoi, mi-am dat seama că nu așa se procedează. Iei codul din carte și încerci să-l modifici, să faci altceva, să experimentezi. Iei ideile fundamentale din carte (pentru că nu poți face practică până nu înțelegi cum funcționează lucrurile) și apoi (nu trebuie neapărat s-aștepți să termini cartea) ori începi să dezvolți o idee proprie, ori iei un proiect deja existent și-ncerci să-l recreezi, iar la carte te întorci doar pentru a înțelege cum funcționează lucrurile atunci când te blochezi.

Un tutorial poate pica, de regulă, în greșeala de a-ți arăta cum se face o chestie fără să-ți explice de ce se face așa.

Însă fiecare are stilul său prin care poate învăța mai repede și mai bine.

1 Like

@bucur

1 Like

Nu iti trebuie o carte sau tutorial, iti trebuie un IDE cu intellisense pentru php.
Trebuie sa fi sado-masochist sa lucrezi fara un IDE bun.

Recomandarile mele ar fi Visual Studio Code si PhpStorm.

https://www.jetbrains.com/phpstorm/ e probabil cel mai iubit dintre toate.

In rest problema cu OOP e standardul in care lucrezi, cum proiectezi clasele, cum le imparti in model, view, controller dar standardele difera de la un framework la altul.

Fa un joc de text in care sa fie 10 magii, 3 clase de eroi cu level, viata si mana diferita. Dupa adauga armura, arme, potiuni, etc. Scrie quest-uri pentru jucatori care sa dea experienta. In acest fel inveti cel mai usor OOP.
Dupa poti incerca un joc realtime in browser cu polling/websockets si o interfata 2D.

1 Like

De-asta sugerez sa se urmeze mai multe tutoriale, preferabil create de persoane diferite, pana stapanesti ceva calumea. Spre exemplu, eu am avut nevoie de vre-o 7-10 tutoriale pana cand sa inteleg cum pot folosi servlet-uri in Java. Daca ti-se pare ca repeta ceva ce deja stii, poti da pe repede inainte (viteza dubla, sau chestii gen YouTube Video Speed Changer Bookmark).

Iar de-aici s-a spus deja:

(Termenul ’ […] ’ este folosit pentru a marca eliminarea textului partial irelevant fara a se perde ideea.)