Cât de ergonomic este lucratul din pat?

-Serios-
Salut , am vazut un video despre bolile de spate care sunt foarte frecvente si am inceput de atunci sa imi desfasor toata activitatea in pat stand pe spate cu laptopul pe burta. Sunt curios daca exista pericole pentru aceasta pozitie .

1 Like

Exceptând situația în care stai pe spate complet și cu ecranul pus deasupra capului, este cel puțin la fel de dăunătoare poziția - dacă nu chiar mai dăunătoare:

  • Ești nevoit să stai cu bărbia în piept, forțând partea de sus a coloanei (umeri, gât)
  • Ceva îmi spune că și ochii îți vor obosi mai repede;
  • Toată coloana va sta un pic curbată;
  • Mâinile le vei ține tot impul într-o poziție incomodă.

Cred că ocazional poți lucra din pat, dar eu n-aș face din asta un obicei. (bine, nici lucrul pe laptop nu l-aș face un obicei, dar e deja o altă discuție).


https://www.quora.com/How-do-I-use-a-laptop-on-the-bed-while-avoiding-bad-posture

4 Likes

Bolile de spate apar din lipsa mișcării și implicit al unei musculatori subdezvoltate în zona spatelui/abdomenului. Statul pe scaun nu dăunează așa mult atâta timp când mai faci și mișcare în restul timpului. Dacă ai o condiție fizică ok și faci mișcare periodic nu o să ai probleme de la statul pe scaun.

Mulți oameni care nu au făcut și nici nu fac sport se plâng de probleme de spate pentru că musculatura este în general subdezvoltată și dă voie coloanei să stea în poziții dăunătoare pentru că nu o pot susține cum trebuie. Eu mi-am schimbat postura când stau pe scaun fără să vreau sau fără să o fac conștient de când am început să fac exerciții ce antrează și musculatura trunchiului (abdomen și spate). Statul pe scaun cu spatele drept vine ca un gest natural când musculatura e dezvoltată corespunzător. Stau cam 12 ore pe zi pe scaun de când eram prin liceu (mai bine de 15 ani) și nu am avut niciodată dureri de spate altele decât febra musculară de la sală.

Plus că scaunul trebuie să permită mișcarea. Organismul nu e făcut să stai nemișcat pe scaun. Caută să vezi LimbIC chair - construit pe filozofia asta. Am avut norocul să-l pot folosi câteva ore și m-a făcut să realizez cât de mult mă mișc chiar și atunci cât “stau” pe scaun. Un scaun bun ar trebui să-ți permită să te miști și să încurajeze o poziție corectă a coloanei.

Faptul că tu ai schimbat statul pe scaun cu statul în pat nu rezolvă nici o problemă din punctul meu de vedere. Tot o să ai un spate “fragil” care o să sufere la orice efort pe care o să-l faci atunci când nu stai în pat. Un medic fiziolog (sper că ăsta e termenul corect) te poate ajuta cu exerciții pentru spate în cazul în care crezi că ai probleme și cred că e mai indicat decât ce faci tu.

Later edit: standing desk ajută la fel de mult când vine vorba de spate.

8 Likes

Fac un sport destul de bun pentru spate ,ciclism. Ma rog in perioada asta nu prea am pe unde si stau pe bara , de foarte mult timp voiam un scaun asemanator am vazut de multe ori la cumparaturi si prin baruri cred ca este exact ce cautam . Mersi de post .

1 Like

Mă bucur să aud că faci ciclism. Și eu m-am apucat de ciclism anul trecut, însă n-am simțit niciodată că-mi folosesc mușchii care ajută de obicei spatele. Din ce găsesc pe internet ciclismul nu prea ajută la dezvoltare musculatorii trunchiului (abdomen și spate).

Biking does not specifically strengthen the core body muscles - the abdominals and the back muscles - which various authorities feel are a critical component of preventing and alleviating lower back pain.

Therefore, it is also important to do some back strengthening exercises, and core body exercises in conjunction with your bicycling routine to provide strength and conditioning for the back. There is a wide variety of these types of exercises.

sursa

1 Like

Foarte bine , e un sport foarte frumos , chiar daca spui ca nu ajuta coloana .

Eu nu vad lucratul din pat ok !

In primul rimul rand, vorbind din punct de vedere anatomic, omul este o fiinta bipeda. Cele mai multe(toate) actvitati(le) si le desfasoara in “pozitie verticala”.

Din punct de vedere psihologic mie patul imi inspira odihna. Stai in pat si incepe sa te ia somnul !

O pozitie incorecta atrage deformari ale coloanei cum ar fi scolioza de exemplu(saracii copii cu ghizdane cat jumate din masa lor :frowning: )

Cel mai “complet sport” este innotul !
Ciclismul este foarte bun pt muschii de la picioare, ca pe aia ii folosesti cand pedalezi si un bun sport cardio.

Un alt motiv pt care nu recomand lucrul in pat este de ordin “tehnic”.
Cel mai probabil, vei folosi un laptop. Nu este recomandat sa tii laptopul in pat intrucat nu se poate racii cum trebuie. In al doilea rand, unii il timp pe picioare. Tot acel aer cald va afecta pielea(skin burning)

Acesta poza s-a postat in topicul despre scaune de birou

4 Likes

Eu am măsuța asta pentru laptop:
http://www.media-mag.ro/Masuta-laptop-Modecom-PF10/
Este perfectă pentru stat în pat. Ridici laptopul la maxim și dai drumul la cooler dacă ți se încălzește laptopul. Apropo, lampa led e cam degeaba.

Eu nu pot să stau în pat mult timp. Înțepenesc. Mă doare coloana de mor daca stau mult timp în pat cu laptopul. Dar am și o boală cronică care atacă și coloana, deci probabil din cauza aia.

Nu cred că lucratul în pat este o soluție. Mai bine lucrezi la un birou și stai pe scaun sau în picioare, și la 40-50 minute faci o pauză de 5 minute în care inversezi, dacă lucrezi pe scaun în pauze te ridici, dacă lucrezi în picioare în pauze stai pe scaun.

3 Likes

Daca ai un laptop nou decent nu ti se mai incalzeste daca faci doar programare web/browsing.

Mie mi se pare mult mai confortabil sa lucrez din pat cu o perna mare in spatele meu si sprijinit de perete.

Tu confunzi confortul cu ergonomia.

De ce crezi că stăm pe scaune în poziții incorecte? Pentru că e confortabil pe moment.

Pe termen lung s-ar putea să nu mai fie atât de confortabil.

4 Likes

Ergonomia e un factor important impotriva lucratului “din pat”. Dar cred ca si mai important este aspectul psihologic. Patul si dormitorul e bine sa fie zone de dormit si activitati conexe, nu spatii de lucru sau de mancat sau de uitat la televizor etc. Exista spatii dedicate intr-o casa pentru toate astea. Sigur, daca stai in camin sau ai acces doar la o camera din casa (din cauza ca stai cu parintii sau cu colegi de camera) e mai greu. Dar o biblioteca sau cafenea sau spatiu de coworking tot gasesti si iesi per total mai castigat.

2 Likes

Sunt curios daca s-a gandit cineva la o facultate ca working space ?
Exista internet moca si bun(depinde), se poate lucra 50/10, 50 minute de lucru, 10 de pauza

De asemenea au cantina unde mancara este mai ieftina
:slight_smile:

In plus se pot audia cursuri. Sunt publice
Vrei refresh al notiunilor de bara in sisteme de operare, poti sa asisti la acel curs

Cum adica o facultate ? In mod legal nu ai avea acces in cladire, in salile de curs, bai sau biblioteca fara sa fii student, daca ai orice probleme ai explicatii de dat.

In cazul meu cel putin niciodata n-am avut internet decent in nici o cladire a facultatii Babes-Bolyai. (in cladirea centrala pe hol pana in etajul 1 ai ceva internet, dar cam atat) Iar la capitolul ergonomie nu cred ca exista ceva mai slab decat statul pe o banca din anii 50 sau pe scaunele vechi din biblioteca.

Bine, imi amintesc ca in cladirea centrala la baia barbatilor la etajul 2 era o gaura intre penultima si ultima cabina din baie, parca era locul favorit de intalnire al homosexualilor din oras pana nu au umplut gaura. Deci un cowork space n-ar fi nici primul si nici ultimul lucru pentru care ar folosi cineva o facultate.

Majoritatea cursurilor nu sunt chiar utile, adica nu au multe deaface cu munca in majoritatea domeniilor, in special nu in web development.

Da !
Pe holurile facultatilor sunt holurile unde se poate studia. Acolo imi mai faceam temele si lucram la proiecte.
Am impresia ca accesul la cursuri este liber. Poti sa asisti la orice curs vrei.

Eu sunt student la upb automatica si calculatoare. Avem internet prin toata facultatea. Nu stiu cum este la Babes Boliay(am fost in Clujj, dar nu am vazut-o).

Nu ai acces la laboratoare si biblioteca(iti trebuie permis)

:))))))))

Eu m-am gandit la faptul ca este cu mult mai ieftin sa o cafenea si mai indeit :smiley:
In Bucuresti este Senneca Cafe, care are locuri de stidiu si de “munca”

am luat acum un an o masuta de genul , la cumparaturi a parut o idee buna , in cel mai rau caz luam masa pe ea :slight_smile: dar in fine stand in pat nu prea are stabilitate asa mare

Incerc si eu sa gasesc o solutie pentru a lucra ocazional intins pe spate, doar ca sa mai schimb pozitia. Am gasit un fotoliu-sezlong de genul asta:

As sta comfortabil pe spate, insa sunt alte probleme.

Daca stau cu laptopul pe burta/genunchi sau pe o masuta ca a lui @andreitelteu de mai sus, as sta cu capul aplecat, ceea ce nu e ok. Ca sa privesc in fata ar trebui ca ecranul sa stea in fata, deci ar trebui sa fie cumva suspendat, si ar arata cam asa:

image

Insa bratele nu cred ca vor avea sprijin. Pozitia in sine nu cred ca permite bratelor sa stea relaxate. La birou, bratele “atarna” din umar, si e mai usor, stand pe spate practic trebue sa le ridici si le trebuie suport.

Eu nu vad o solutie usor de gasit.

Din punct de vedere medical este recomandat sa lucrezi in picioare sau sezut, in rest nu-i o practica buna lucratul din pat.

1 Like

Medical, orice pozitie statica prelungita, zilnic, cu orele, nu e buna. Inclusiv statul in picioare. Dar nu despre asta e vorba.

1 Like

@teotite Colegul tau lucreaza in acest scaun cand scaunul e la orizontala? Daca da, cum? Pentru ca titlul acestui thread este “lucratul in pat”.

E funny cum o poza care face reclama acestui scaun arata o persoana care sta intr-o pozitie cocosata: https://radiusofficefurniture.ie/wp-content/uploads/Varier-Gravity-Balans-Zero-Gravity-Chair-with-a-user-.jpg

Nice !
Seamana(chiar este) cu un balansoar !

couch cough
pretul !

Foloseste cineva o bila de fitness ?
Te obliga oarecum sa stai cu spatele drept !