Cat de repede tastezi?

Am cativa colegi programatori care tasteaza atat de repede (si fara sa se uita la tastatura) incat mi-e asa rusine cand vine cineva la mine si se uita cum tastez. Viteza mea medie de tastare este de 40 wpm.

Stiti cumva tool-uri, tehnici pentru a creste viteza de tastare?
Multumesc.

Exemplu: http://www.keybr.com/practice

Eu scriu cu 70-80 wpm. Dar consider că nu e foarte relevant, pentru că în mai toate editoarele ai snippets. Două-trei caractere + tab și pac, ai 10-20 linii de cod. Plus generatoare (yeoman, artisan, etc), plus tot felul de unelte ajutătoare. Nu cred că, la sfârșitul zilei, cineva care scrie scrie cu 200wpm lucrează dublu decât cineva care scrie cu 80-100wpm.

Folosești aceeași tehnică folosită la orice alt skill: exercițiu.

Pe mine m-a ajutat foarte mult Mavis; într-o săptămână am îmbunătățit atât viteza cât modul în care scriu (obișnuiam să folosesc doar câte trei degete/mână, acum le folosesc pe toate).

Tot cu Mavis, două persoane complet atehnice (inu au tastat vreodată la PC până în acel moment) au reușit să învețe să tasteze la o viteză decentă, fără să se uite la taste în decurs de vreo două săptămâni, jumătate de oră/zi.


Eu prefer testele de la fastfingers, pentru că devine monoton să tot tastezi leek lek les nes nas :slight_smile:

4 Likes

Darn.

1 Like

Vai! Frumos.
Nici in 2 ani nu as ajunge sa scriu atat de repede. Dar… daca imi propun, poate reusesc.

1 Like

N-ai de ce sa nu reusesti. Nu-ti imagina ca asa tastez in mod normal. La test, e evident c-am… ‘bagat carbuni’ – cred in schimb ca in mod normal tastez in jur 80-90WPM daca scriu cursiv.

Dar scriu de foarte mult timp si din pacate nu-mi folosesc toate degetele. Dar cu repetitie orice-i posibil :slight_smile:

2 Likes

Chiar si asa, este un rezultat foarte foarte bun. Tare mi-as dori sa pot tasta cu o viteza de macar 50 - 60 wpm, fara sa ma uit la tastatura (caci acum ma uit din cand in cand). Imi voi propune si voi exersa zilnic.

Se pare ca exista si un campionat de acest gen: https://www.youtube.com/watch?v=m9EXEpjSDEw

1 Like

In general scriu cu 100 wpm pe o tastatura proasta, pe o tastatura mecanica sau cel putin buna recordul meu e de 172 wpm la teste de genul, dar trebuie sa fii foarte atent. Tine foarte mult de tastatura, e foarte greu sa inveti sa scrii bine cu o tastatura de laptop. (exceptie thinkpad si dell-uri vechi)

Daca folosesti calculatorul minim 10 ore pe zi si joci jocuri online in care te enervezi si rupi tastatura in doua injurandu-ti coechipierii nu ai cum sa nu inveti sa scrii rapid. De cand joc dota scriu rapid si in rusa dar n-am invatat rusa la scoala.

1 Like

Viteza in sine este un vanity metric. Sunt chestii mult mai utile cu care sa-ti ocupi timpul limitat. Ca inginer o sa stai mult mai mult sa gandesti programe si solutii la problemele oamenilor, decat sa scrii cod propriu-zis. Pe principiul “Measure twice, cut once” si alte invataturi d’astea budiste.

Singura chestie pe care ar trebui sa-o stapanesti este touch typing, pentru ca te ajuta sa nu iti iei ochii de la monitor si sa-ti strici flow-ul cat timp lucrezi. Dar si asta e ceva ce vine in timp. Nu tin minte sa imi fi propus la un moment dat sa invat sa fac asta - s-a intamplat.

7 Likes

Părerea mea e că viteza cu care tastezi e oarecum irelevantă atâta timp cât nu ești traducător. :smiley:
Este ok, ca programator, să scrii 40 de cuvinte în 10 minute dacă fac același lucru cu 400 de cuvinte scrise de altcineva care n-a stat prea mult să gândească cum ar fi mai bine să abordeze problema.
Eu zic să-ți canalizezi energia în altă direcție!

2 Likes

Este drept insa atunci cand stii ce ai de facut, de exemplu validarea unui form de login (facut de N ori) parca este mai mare dragul sa faci si altceva in timpul ramas. De vreme ce, dobandirea tastarii (fara a te uita la tastatura cu o anumita viteza) se face in cateva saptamani pentru cei perseverenti, mi se pare o idee buna si utila.

Viteza de scriere este cea mai mica problema a programatorului. Eu personal nici nu m-as gandi sa investesc timp in a ma imbunatati. Din pacate e prea tarziu pentru mine, ca de aproapre 20 ani am invatat sa scriu cu 10 degete… :slight_smile: Cu toate astea nu cred ca sunt cel mai rapid din echipa/birou cand vine vorba de scris cod. Am alti colegi care tasteaza mai lent ca mine, dar scriu cod mai repede. Adica sunt capabili sa imagineze si sa produca codul sursa mai repede.
Deci, eu cred ca viteza de scris la tastatura vine cu experienta. Este bine sa inveti o tehnica corecta si sa o aplici. Te va ajuta sa nu te mai gandesti la scris deloc, ci sa te gandesti doar la cod. Dar cam atat.
Iar daca sunt chestii repetitive de facut, fiti programatori si faceti-va niste scripturi care sa va faca treaba. Automatizati activitatile voastre repetitive. Este mai eficient asa decat sa scrii acelasi lucru de mai ori :wink:

3 Likes