Ma confrunt cu o chestie putin ciudata as zice, am terminat facultatea in 2021, iar de atunci lucrez doar remote pentru ca asa erau vremurile atunci din cauza pandemiei. Nu am fost niciodata constant la birou, doar cand mai venea un coleg nou in echipa sau la alte ocazii, cand nu s-a lucrat pe bune, adica se statea la povesti si alte lucruri de genul. Problema este ca locuiesc intr-un oras mai mic cu un numar redus de firme ( Sibiu ). In momentul de fata lucrez pentru firma din oras, tot de acasa ca si C++ developer, dar de o vreme ma macina o intrebare. Am tot primit mesaje pe linkedin cu “invitatii” la interviuri si toate cereau relocare in locatie respectiva, fie ca e Bucuresti fie alta tara. Intrebarea mea e, cum isi gaseau oamenii din orase mai mici joburi inainte? Cand nu era ceva foarte comun sa lucrezi remote.
Multi se mutau inainte de a se angaja, pentru facultate. Dupa care primeau oferta de munca in orasul respectiv si stateau acolo. Cel putin asa a fost cazul multora care veneau la Cluj la facultate.
Sibiul nu e oras mic. Sunt destule firme locale (ex Ropardo, GSD) dar si cu prezenta nationala care au birouri acolo, de ex Continental, Bosch, Visma, Nagarro, NTT, cred ca si Endava are birou acolo.
Cand nu se lucra remote, te mutai in orasul in care era firma. Asa s-au si format polurile IT in Romania.
Mai demult se platea bonus de relocare pentru a aduce angajati din alte orase, acum nu mai e cazul. Acum daca lucrezi remote si esti chemat la birou in alta localitate, te cam duci pe banii tai, iti asumi ca sunt si plusuri dar si minusuri la munca remote.
Problema e ca putine din firmele alea si au proiecte pe C++, in afara de Continental, Bosch si NTT (care oricum a facut layoff la embedded devs) mai sunt foarte putine companii pentru C++. Dar am inteles ideea, mersi frumos de raspuns
Posibil, n-am idee ce limbaje folosesc ei la proiecte, dar ai enumerat 3 companii mari care ar folosi C++. Sigur mai sunt companii mai mici de care poate nu ai auzit inca.
Vezi pe listafirme.ro la Sibiu cu cod Caen de programare ce firme au mai mult de 20 de angajati si s-ar putea sa gasesti mai multe variante.