Cautarea unui internship ca si web developer (Node.js)

Buna tuturor, inainte de a incepe vreau sa ma prezint: Sunt student la informatica in Timisoara tocmai ce am terminat anul 1, deja simt ca e timpul in care as vrea sa fac practica undeva/junior, mi-as dori ca la aceasta postare sa-mi raspunda niste oameni care chiar stiu cum este cu piata muncii. Am lucrat la proiecte pe partea de front-end cu Javascript, Jquery si Bootstrap, iar pe partea de back-end am invatat Node.js, am facut cateva site-uri cu node(express) si chiar ma fascineaza cel mai mult as putea spune, am invatat cum se foloseste o baza de date NoSQL MongoDB, logarea utilizatorilor cu Passport.js si securizarea siteurilor. PHP l-am folosit tot pentru proiecte personale/ facultate, am invatat cum folosesc o baza de date SQL cu site-ul, reutilizarea codului, securitatea codului, crearea unui site dinamic(in prezent lucrez la un site de tip CMS, unde un admin poate crea,sterge,modifica etc… articole, iar vizitatorii pot cauta articole in functie de taguri, continut, etc…). Cam acesta as putea spune ca este background-ul meu, ceea ce ma macina pe mine de fapt este faptul ca nu stiu daca o iau pe un drum bun, internshipuri/junior in Node.js am vazut foarte putine, iar eu chiar as dori sa incep sa lucrez si sa invat cat mai repede. Cei care sunteti in industrie, ce imi recomandati sa invat ca sa prind un internship cat mai repede? Ma gandesc sa iau in considerare C# din moment ce sunt atatea oferte si oportunitati…Bafta tututror

La Info in primul an nu se face Pascal si apoi C++ la greu?

Nu stiu de unde apar ideile astea ca in facultati ‘se fac’ anumite limbaje de programare, de parca aia ar fi esenta:
https://www.cs.ubbcluj.ro/apps/fise/viewSyllabi.php?an=2019&lang=ro&specializare=IR

3 Likes

La Info in primul an nu se face Pascal si apoi C++ la greu?

Am uitat sa mentionez, am facut putin web design la facultate, dar Node.js(Javascript) si PHP7 am invatat singur. Ma gandesc sa ma indrept spre C# din moment ce sunt multe oferte de locuri de munca.
P.S. Primul semestru am invatat Python 3 si al doilea C/C++ daca te ajuta :slight_smile:

1 Like

NodeJS este ceva ce cam toată lumea știe. E nice to have în CV, însă fiecare probabil la un momentdat a făcut ceva în NodeJS / JavaScript.
Poți să te orientezi spre un limbaj strong typed și un framework popular, precum Java & Spring Framework sau C# & .NET, alături de un framework JS pentru front-end: React, Vue, s.a.m.d.
Folosește și tool-uri pentru infrastructură, precum Docker, Terraform, AWS, Gitlab CI (sau alt CI).

Aici mi se pare ca gresesti, confunzi node.js cu php. “Oricine a facut ceva in node.js”, eu zic sa faci o statistica sa vezi cati stiu node.js si sunt sigur ca te inseli

Fa-ti un cv bun si trimite-l peste tot :slight_smile:
Si asteapta sa fii sunat. Totusi, intereseaza-te de companie inainte.

Si pune pe un Github acele proiecte pe care le-ai facut and brush up the fundamentals.

Spor !


Cand ma uit la tot ecosistemul js mi se pare ca ma pierd. :joy: Parca La java si C# este un pic mai simplu.

1 Like

Ce vroiam sa zic de Pascal si C++: La informatica se fac lucruri ceva mai serioase. Cu siguranta poti merge inspre web development, dar asta nu e neaparat singura directie. Cu facultatea de informatica facuta poti accesa orice este de nivel inalt. Adica poti discuta despre arhitectura software sau despre a conduce echipe.

Eu fac PHP si lucrurile conexe de multa vreme. M-am subestimat si dupa 12+ ani e dificil sa trec inspre altceva. Dificil in sensul ca nu as gasi un job platit la fel de bine facand ceva diferit (fie ca limbaj, fie ca pozitie ierahica).

Eu as aborda discutia diferit. Programare poate face oricine, ca e Python, Ruby sau NodeJS. Ca student la informatica te-ar putea interesa alte lucruri decat programare banala. Vezi la mai multe firme la ce proiecte lucreaza, unde poti lua decizii (ce limbaj sa folosesti, ce probleme ai de rezolvat, ce structuri/algoritmi se preteaza pe problemele lor actuale).

Dupa atatia ani de programare am constatat ca problema in web development e ca sunt foarte multi oameni non-tehnici. Iar asta inseamna ca nu stiu ce faci tu si ajungi sa faci de toate sau mereu latri la ei ca sunt afoni.

Ca exemplu, lucrez cu cineva care nu face programare deloc. Doar imi zice mie sau altor programatori ce sa faca. Adica doar scrie task-uri in Jira. Ce face el e complet inutil. Orice dezvoltator software stie sa transforme cerintele clientului in software si totodata sa poarte discutii cu ei, direct. Dar realitatea e ca acest tip de oameni lucreaza. Si chiar pe o gramada de bani.

Iar daca iti faci griji ca inainte de a fi consultant trebuie sa ai multi ani de experienta intr-un stack tehnic, uite cazul nostru: proiectele sunt pe PHP. El nu stie PHP, deci nu poate corecta nimica din ce noi scriem. Poate ca stie 5% din cate stiu eu, iar eu nu pot zice ca m-am omorat sa invat limbajul “ca pe paine”.

1 Like

Treaba cu managerii non tehnici e o problema majora in industrie.

Mi-a placut rapunsul tau. dar problema mea este ca nici nu imi doresc sa raman in aer in cautarea unui job. In Timisoara, de fapt si in alte orase, am vazut ca cel mai mult(dupa nr de rezultate) se cauta C# si C++, in Timisoara cea mai mare companie pe automotive este Continental, firma pe care multi mi-au recomandat sa o evit din cauza unor motive pe care le-ai precizat mai sus, unii sunt putin mai nepregatiti(de ce naiba ii angajeaza, adica chiar stiu colegi mai mari la acea companie care nu sunt studenti buni, de fapt deloc seriosi), iar la un moment dat ajungi sa nu mai inveti nimic nou si nici salariul nu este de nerefuzat. Avand in vedere ca C# se foloseste in multe domenii datorita prezentei .Net Core, .Net Framework, Xamarin/Mono. Ma gandesc sa invat asta, si sa-mi pun niste baze puternice in spate, fiind student, mi se pare greu sa intri in industrie avand in vedere ca sunt atatea subiecte, limbaje, si fiecare are o parere diferita. Si apropo cu oamenii non-tehnici, sper ca nu toate companiile sa fie asa, deoarece nu vreau un loc de munca pe premisa “eu ma fac ca munesc, ei se fac ca ma platesc”. Ce parere ai de C#? Thx de raspuns inca odata

1 Like

Ce ziceam e sa te indrepti inspre pozitii de definire a arhitecturii, de planificare, de extragere a informatiei de la clienti, de consiliere a celor care vor aplicatii, de educare/training a programatorilor.

Ca programatori vezi si tu ca se angajeaza:

  • oameni fara facultate
  • oameni care nu sunt seriosi
  • practic orice are un puls si a apasat butonul de start al unui calculator

Eu zic ca poti face ceva mai… benefic. Pentru tine si pentru altii.

Well, toti trebuie sa incepem de undeva, dar la interviu as discuta despre ce posibilitati exista inspre pozitii de consultanta. De asemenea as contacta si firme din afara. E o lume mare si eu unul nu as mai merge pe directia de software developer.

Cred si eu ca ai confundat cu PHP. E mult mai usor sa o dai in bara cu Node decat cu PHP/Python daca nu ești atent.

Nu știu cum e in Timișoara, dar in București majoritatea cauta Java. Îți găsești însă pe orice îți dorești aici, si bine plătit.

Cum poți ză szici că un

În primul rând, omul ăla e filtrul dintre tine și client. Are acces la mai multe informații decât știi tu și-ți pasează ție strictul necesar. Tocmai ca tu să nu trebuiască să pierzi timp făcând asta și să te concentrezi doar pe meseria de programator.

În al doilea rând, sper ca angajatorul/PM-ul/HR-ul tău să nu vadă treaba asta. Ai merita să fii dat afară :slight_smile:

N-avem HR :smiley:

Eu vorbesc direct cu clientii clientilor. Nu doar cu ei.