Ce ați învățat în 2023?

Cum a mers?

Eu am așa:

  • am exersat la pian zilnic (cu vreo trei excepții, când nu s-a putut)
  • am început să scriu ceva mai serios Vue
  • am început să folosesc typescript mai mult
5 Likes

Sa trag cu pusca

Câteva lucruri mărunte:

  • am aflat întâmplător ca am un stil de viață “slow living”
  • mi-am învățat fiica să meargă pe bicicletă, după 5 biciclete si multiple tentative eșuate

Si niste chestii si mai mărunte:

  • grădina de la țară are propriul ecosistem/micoclimat și destul de sănătos
  • am descoperit niște corturi din plasă de țânțari de pus pe pat - ca să pot dormi vara afară la țară
5 Likes

Cam astea ar fi la mine:

  • Am inceput sa invat Rust si am reusit sa creez un backend cu autentificare si cateva endpoint-uri cu agregari la baza de date. Inca ma simt incepator totusi si nu inteleg anumite aspecte din Rust, vreau sa aprofundez mai mult la anul.

  • Am trecut complet pe Neovim drept editor si am invatat cum sa il customizez si sa adaug functionalitati pe placul meu. As dori ca setup-ul meu sa fie mai minimalist anul viitor (mai putine plugin-uri ale altora, mai multe plugin-uri proprii).

  • Am invatat cate ceva despre AI development

La anul as vrea sa invat mai multe totusi

2 Likes

unii dintre noi (eu adica) suntem interesati de tips and tricks, poate chiar de un tutorial pe tema asta

Doar cu spaniola pot să zic că am făcut ceva progrese… nu prea este chef de altele :slight_smile:

Faci si debugging in el?
Intreb ptr. ca pare chinuitor sa faci debugging, cel putin in Go.

Da, fara probleme, este un plugin (nvim-dap) care foloseste aceleasi adaptoare si configuratii ca VSCode. Doar iti setezi cateva shortcut-uri sa fie usor de pus breakpoints/continue/etc. si cam atat

Momentan am facut debugging doar cu “attach” la proces. Dar nu pare dificil nici daca lansezi tu procesul

Da, vazusem un clip unde explica cum sa iti setezi nvim-dap.
Ce mi se parea nashpa era cum iti arata variabilele, mai ales listele. In VsCode pot ai un toggle si poti sa vezi deep down in elemente. Din video pare ca in neovim ti le arata raw.

Eu am pus ceva de genul:

vim.keymap.set('n', '<leader>dh', function()
    require('dap.ui.widgets').hover()
end)

Nu m-am uitat prea mult la ce configuratii are acest widget (la urma urmei poti sa-ti faci si widget-ul tau) dar nu am avut nicio problema cu el. Apas <CR> sa dau expand la orice variabila vreau si <ESC> sa inchid hover-ul. Nu am avut probleme pana acuma. In VSCode tot timpul avea probleme daca aveai prea multe variabile imbricate, daca mergeai prea multe nivele sau daca aveai array-uri prea mari de anumite tipuri

2 Likes

Ceva inregistrari noi la pian?
Te felicit pentru ca esti ambitios!
Cunosc muzicieni profesionisti care fac pauze mai multe decat tine.Eşti de admirat!
Felicitari!

Am mai gasit un plugin ptr. debugging in go, un sidebar care iti arata aproape ca in vscode:

Si in manualul dap am mai gasit exemple de keybindings care fac deubgging-ul similar cu alte programe si cateva chestii in plus:


    vim.keymap.set('n', '<F5>', function() require('dap').continue() end)
    vim.keymap.set('n', '<F10>', function() require('dap').step_over() end)
    vim.keymap.set('n', '<F11>', function() require('dap').step_into() end)
    vim.keymap.set('n', '<F12>', function() require('dap').step_out() end)
    vim.keymap.set('n', '<Leader>b', function() require('dap').toggle_breakpoint() end)
    vim.keymap.set('n', '<Leader>B', function() require('dap').set_breakpoint() end)
    vim.keymap.set('n', '<Leader>lp', function() require('dap').set_breakpoint(nil, nil, vim.fn.input('Log point message: ')) end)
    vim.keymap.set('n', '<Leader>dr', function() require('dap').repl.open() end)
    vim.keymap.set('n', '<Leader>dl', function() require('dap').run_last() end)
    vim.keymap.set({'n', 'v'}, '<Leader>dh', function()
      require('dap.ui.widgets').hover()
    end)
    vim.keymap.set({'n', 'v'}, '<Leader>dp', function()
      require('dap.ui.widgets').preview()
    end)
    vim.keymap.set('n', '<Leader>df', function()
      local widgets = require('dap.ui.widgets')
      widgets.centered_float(widgets.frames)
    end)
    vim.keymap.set('n', '<Leader>ds', function()
      local widgets = require('dap.ui.widgets')
      widgets.centered_float(widgets.scopes)
    end)


2 Likes

Sure thing:

E ca un făcut: atunci când știu că înregistrez fac tot felul de greșeli :smiling_face_with_tear:

Nu știu de ce se aude doar pe un canal. :facepalm:

5 Likes

La mine este cam așa:

  • am făcut un subscription de premium dev-related content și s-a dovedit foarte inspirat
  • am învățat să folosesc un Macbook (iar acum mă gândesc cum pot contribui la comunitatea Ubuntu să aduc puțin mai aproape calitatea Apple)
  • câteva lucruri pe care să le evit pe viitor în carieră
1 Like
  • Am inteles cum programatorii alearga dupa cele mai folosite limbaje si firmele alearga dupa ce limbaje folosesc programatorii. E un cerc vicios in care realitatea problemei nu conteaza. De ce invatam Javascript? Ca aia cauta firmele. De ce dezvoltam aplicatii in Javascript? Ca-s multi programatori Javascript si sunt ieftini.

  • Lumea invata sa programeze, nu sa rezolve probleme. Nu stiu cum sa explic, prefer sa stau 3 zile sa ma gandesc ce problema rezolv si apoi sa scriu cod. Desigur, si clientii sunt cu “hai cu codul” mai degraba decat “hai sa intelegem ce facem aici”

  • Ca Statul poate face orice, oricand, oricum. Au crescut taxele de la 17.000 la 34.000 si anul viitor la 50.000+. Nimeni nu m-a intrebat, a fost facut din pix, instant. Asa ca am pierdut anul asta 17.000 de lei si anul viitor voi pierde peste 33.000. Asa va pune si impozit pe fotovoltaice si ajungem sa platim la fel ca daca luam curent de la Hidroelectrica.

  • Din cauza asta am inceput sa nu mai cumpar nimic. Mi-am facut lista de produse ieftine si bune si nu mai cumpar alte lucruri.

  • Am invatat ce bine merg jocurile pe Linux. Cu Lutris si toate variantele de WINE (WINE GE, Proton, Proton GE, etc.) m-am jucat Starfield, Mechwarrior 5 si alte jocuri mai vechi fara nici o problema. Ba chiar jocurile mai vechi merg fara nici o problema pe Linux via WINE. De asemenea VRR-ul si Raytracing-ul merg si pe Linux.

  • Vorbind de jocuri, am revenit de unde am plecat. Acum peste 10 ani ce imi aducea placere era sa stau la calculator si sa ma joc. Acuma, un deceniu mai tarziu, dupa ce m-am casatorit, copii, implicat in munca - totul e degeaba. Sotia e nefericita, copilul e in lumea lui, la servici ce am dezvoltat e prost si grabit. Asa ca eu sunt cel mai fericit cand stau la calculator si ma joc. Nimeni nu da doi bani oricum pe mine, ca e la servici sau acasa. Nimeni nu cauta solutia optima, nici macar nu cauta o solutie oarecare. Fiecare e in lumea lui si cat il duce mintea atata poate.

2 Likes

Tot din perspectiva de om casatorit cu prea puțin timp de respiro pot sa spun ca mai înainte ca lucrurile sa fie frumoase si ușoare sunt grele.
Ce m-a ajutat pe mine a fost sa nu îmi mai doresc asa mult că lucrurile sa fie cum vreau eu. Vrea soția sa facem ceva, iar eu nu vreau, nicio problemă. Fac ca ea, daca ea e fericită si eu sunt fericit. Vor la munca sa facem ceva, iar eu nu sunt de acort, nicio problema. Explic situația și daca înțeleg bine, iar daca nu, atunci cum vor ei. Facem varianta lor, dar cum stiu eu mai bine fara sila sau sa ma gândesc ca nu e bine.

2 Likes

Am invatat ca poti trai ca un NPC, daca ma uit in spate anul asta l-am trait ca un NPC, o serie de actiuni predefinite / robotice, eu nici nu ma pot refugia in jocuri, am probleme cu mainile de la atat tastat.

Poate aparentul efect e de fapt cauza.

Haideți să nu încercăm să rezolvăm problemele omului (aici), thread-ul este despre altceva :slight_smile:

2 Likes

La mine este așa de ceva vreme. La lucru de ceva vreme am renunțat să fac ce vreau eu. Fac ce vor mai întâi ca apoi să îmi dea voie să-mi storc creierii să găsesc o intersecție între interesele mele profesionale pe termen lung și nevoile proiectului. And worked like a charm.

Am vrut să fac o aplicație pe android care să facă orice, numai să fac una cap coadă, în concediul ăsta de sărbători. Dar până la urmă am amânat pentru '24, am preferat să stau cu familia, să mă detoxific de atâta ecran și programare, să intru în Anul Nou odihnit și cu forțe proaspete.

3 Likes