Ce CAEN recomandati pentru SRL

Salut,

As vrea sa infiintez un SRL, sa lucrez cu niste clienti din UK. Din ce am citit, mi se pare ca 6201 - Activitati de realizare a softului la comanda s-ar potrivi cel mai bine, dar cere studii superioare in domeniu. Totodata, legea zice ca experienta profesionala se poate dovedi cu orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.

Alta activitate ar fi 6202 - Activitati de consultanta in IT - cere studii medii, dar nu stiu cat de mult se poate factura consultanta, avand in vedere ca activitatea principala este de a scrie cod.

Imi puteti recomanda cel mai potrivit CAEN va rog?

Ca sa infiintezi un SRL cu aceste coduri CAEN nu iti trebuie nimica. Doar daca faci PFA iti trebuie.

1 Like

Eu recomand să apelezi la un expert dacă nu știi diferențele dintre PFA și SRL sau cel puțin să te apuci să le citești pentru binele tău. Nu o zic în nume de rău, dar dacă te bazezi pe forumuri s-ar putea să te arzi la buzunar.

Nici la PFA nu se cere neapărat diplomă, poți veni cu adeverință de vechime încadrat ca și programator ajutor, după cum ai zis și tu.
La SRL nu contează, îți pui ce CAEN vrei, doar să nu ceară autorizații.

1 Like

Când înființezi un SRL, nu ai nevoie de studii ca la PFA, II, IF.

Pentru a practica meseria/ profesia de programator, nu există cerințe speciale de autorizare (eu cel puțin nu cunosc). Conform art. 348 din Codul penal, exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie (medicină, avocatură) este infracțiune, dar nu e cazul.

Ca administrator fără contract de muncă, poți îndeplini toate formalitățile necesare realizării obiectului de activitate al societății.

Ca administrator cu contract de muncă, te poți angaja ca programator, dar nu vei putea beneficia de scutirea de impozit.

4 Likes

Multumesc tuturor. Mai am multe de invatat, dar m-ati ajutat foarte mult!

Doar ca fapt divers, la SRL poți pune și codul ăsta și nu îți va cere nimeni nimic :slight_smile:

http://www.coduricaen.info/definitie-Repararea-si-intretinerea-aeronavelor-si-navelor-spatiale-3316.html

Multumesc, o sa il pun si pe ala. Nu se stie niciodata :grinning_face_with_smiling_eyes:

Era o vreme cand puteai pune oricate coduri CAEN secundare voiai. Unii le puneau pe toate. Au trebuit sa renunte la ele ulterior cand s-a introdus limitarea.

Ce limitare? Din cate stiu doar la SRL-D este limitare.

Ai dreptate, vad. Limitarea e aparent ca acum se plateste fiecare si nu-ti convine sa torni toata lista.

La unele coduri se cer autorizații.
Unele coduri sunt interne instituțiilor, e.g învățamant superior.
Unele coduri au edge case-uri, adică îți vor cere declarații adiționale, precum recrutarea personalului - e interzis sa recrutezi persoane pentru firme de afară

Unele coduri legate de jocuri de noroc și fabricarea de armament și muniție, băuturi necesită pe lângă aprobări să devii din start plătitor de impozit pe profit.

1 Like

Ce se plateste? Daca ai 6201 ca principal si secundar 6202 si inca cateva tot din ramura IT 62* ce se plateste?

din cate stiu eu cele secundare se platesc. nu?

Cand am facut eu firma, plata era mica / cod. Puteai sa bagi o gramada (cu unele restrictii mentionate mai sus pentru unele).

Nu se plătește nimic pe codurile secundare, se plătește doar taxa de publicare în monitorul oficial care e 122 lei pe pagina, cred că se publică rezoluția.

Nu mai există taxe în sine la ONRC.

Codurile le pui în actul constitutiv, care nu ajunge în MO.

Eu credeam ca afecteaza din punct de vedere al impozitului, din ce mi-a zis mai demult ca poti pune coduri secundare for free, apoi sa le schimbi/adaugi costa.

Nu costa, te poate costa doar dacă schimbi codul cel principal fiindcă se publică decizia în monitorul oficial și se schimbă certificatul.
La cele secundare nu cred că se publică, dacă ai semnătura digitală o poți face și online.

Te costă dacă apelezi la avocat, trebuie să completezi din nou dosarul, o să fie vreo 5 foi pe care le numerotezi și le pui în dosar cu șină la fel ca la înființare. O să îți ceară la fel de mult ca la înființare.

1 Like

Se publică Hotărârea AGA/ Decizia Asociatului Unic care trebuie întocmite cum trebuie (denumirea completa, adresa, CUI, J, capital social, contor de caractere cu spații). Pentru renunțare la 2 coduri secundare și adăugare alte 2, cu minim de cuvinte posibil, am plătit 122 lei.

2 Likes

6201 codul principal, apoi poti sa-ti pui toate codurile, daca vrei. Statutul la mine contine si vanzare de miere haahaha, toate, in afara de alea specializate… gen … lansari spatiale…

Acuma daca nu vrei sa le pui pe toate, whatever. 6201 PRINCIPAL, dupa care inca 4-5-6 coduri, celelalte care sunt 62**

Salutare,

Am pus 6201 ca principal si 6202 secundar + cateva dinr ramura 62 inactive.

Multumesc tuturor!