Folosesc opensuse de un an si jumatate, la care as mai adauga aproximativ jumatate de an de distro hopping. Sunt foarte multumit; nu am avut probleme cu el (ma rog, exceptand f-ing Bluetooth). Totusi, intreb deoarece la munca va trebui sa fac o schimbare de la win11 la un distro. Problema este ca nu pot sa aleg orice distro doresc, ci trebuie sa vin cu argumente la PM de ce X si nu Y. Voi ce mi-ati recomanda? Note: Am inceput cu Ubuntu ca tot omul dar are un minus de la mine pentru snap manager
Din tot ce-am testat de-a lungul a mai mult de 25 de ani, Fedora este cea mai ok. Un numar enorm de pachete disponibile, extrem de bine finisata si super-stabila.
Ca minus ar fi faptul ca are un release cycle foarte rapid, de 6 luni, dar upgrade-ul la versiune la alta este foarte simplu si foarte safe, este ca un upgrade mai amplu. Nu tin minte sa fi avut vreun glitch foarte serios, chiar daca uneori faceam salturi mari intre versiuni.
Alt minus ca astia de la RedHat au o dambla ca toate pachetele incluse in distro sa fie opensource, deci daca ai nevoie de vreo aplicatie in format binar (nvidia drivers, unele codec-uri audio/video, Google Chrome etc) esti pe cont propriu. Dar fie le eviti pe astea, fie gasesti pachete suportate oficial sau neoficial.
Am incercat sa migrez spre Ubuntu… neah, este enervant. Tot felul de buguri ciudate, gnome-shell care functioneaza unreliabile pe multi-monitor etc.
Eu de vreo 2 ani folosesc exclusiv NixOs. In numere, in nixpkgs ( repo-ul public de pachete ) are cel mai mare număr de pachete din lume. Cam găsești tot ce ai nevoie acolo.
Problema cea mai mare pe care am gasit-o este că nu prea găsești pachetele binare de la diverși provideri software: i.e. aws VPN. Softurile proprietary deobicei având pachete doar de debian/Ubuntu.
Exista workarounduri pentru orice in NixOs și poți să îți packageuiesti singur mai tot - dar nu sfătuiesc pe nimeni care nu e deja un maestru in Linux să îl folosească.
am folosit cu success Mint si Cinnamon în trecut, dar am trecut pe Fedora de vreo citiva ani
Si eu sunt pe Fedora KDE Plasma de anul trecut (Ianuarie 2024).
E misto, e mereu aproape ultimul kernel, am KDE 6.2.5 (si astept sa se lanseze 6.3), aplicatiile de obicei din DNF sunt pe la ultimele versiuni. Daca imi trebuie si mai noi, am Flatpak (Chrome, Steam, Lutris, Bottles, LibreOffice, Postman, astea toate le rulez via Flatpak).
Nici o problema cu nVidia, un sudo dnf install akmod-nvidia
si de acolo merge. Wayland nici o problema, Steam si Lutris/Bottles merg excelent. Ah, vorbim de muncit? Am uitat.
Toate SSD-urile sunt puse intr-un singur LVM (Logical Volume) si am un singur mount point in /mnt/RAID
care cuprinde spatiul de la 5 SSD-uri de 1 TB, in total 4.6 TB. ext4. Foarte misto. Pe Windows eram limitat de cel mai mic SSD si nu puteam face RAID software cu drive-ul M.2. Pe Linux le pot grupa “cum vrea muschiu’ meu”.
Pe laptop aveam Fedora de la versiunea 38. Acum sunt pe 41 si de fiecare data n-am avut nici o problema cu upgrade-urile. Pe desktop de asemenea trecerea de la 39 la 40 si apoi la 41 a decurs fara vreo problema.
Singura chestie e SELinux. M-am obisnuit cu chcon
si ls -lZ
sa vad contextul. Asta daca ai Apache sau Nginx local care trebuie sa acceseze si sa scrie in fisiere local sau daca se conecteaza la o baza de date. In cel mai rau caz dai un sudo setenforce 0
si l-ai oprit.
Singura problema o am cu un Xonar AE care deseori ramane neaccesibil (e pe un port PCI Express x1 - poate trebuie sa o curat de praf sau sa o mut pe alt PCIE):
[ 4.860545] usb usb3-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[ 4.861077] usb usb3-port1: attempt power cycle
[ 5.876558] usb usb3-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[ 6.828268] usb usb3-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[ 6.828599] usb usb3-port1: unable to enumerate USB device
mie mi-a placut ubuntu mate, dar am trecut la mac (pentru hardware) de un an si ceva.
pro (ubuntu mate): comod / ergonomic / dragut + mai toate softurile care au versiune de linux includ una pt ubuntu + suficiennt de stabil pt usecaseul meu.
contra: tot timpul ramaneau mici buguri (nu cat sa imi blocheze fluxul, dar enervante si incomode) + schimbari dese aparent fara motiv solid (intre distributiile lts).
Debian şi apoi Ubuntu, cred că de pe la versiunea 4? Am mai încercat şi RedHat (dar nu suport RPM), Fedora, Slackware, Suse, Mandrake, Damn Small Linux, Knoppix.
Acum mă simt prea confortabil în Ubuntu ca să mai folosesc altceva. Oricum folosesc mai mult în VM-uri, WSL şi Docker pentru că acasă folosesc Mac (the best hardware) şi la muncă e Windows shop.
Dacă mi-aş face un sistem cu Linux aş vrea să încerc Pop_OS, Arch şi NixOS (nu neapărat în ordinea asta).
Folosesc de cativa ani Linux Mint: bazat pe ubuntu, snap store dezactivat, folosesc IntelliJ/PyCharm/docker/k3s/etc (mai pornesc din cand in cand un windows pentru jocuri)
Mai citesc lucruri bune despre LMDE:
LMDE aims to be as similar as possible to Linux Mint, but without using Ubuntu.
The package base is provided by Debian instead.
Folosesc Windows
(si o partitie cu PopOS)
Cam asa, din cate m-am mai documentant, fedora ar fi cel mai bun raspuns. Asta ori direct Arch sau opensuse. Eu sunt “sheful” pentru aceasta decizie, deci probabil o sa aleg ceva pe care am mai lucrat. O
Am incercat arch pentru foarte scurt timp. Prea putine pachete, trebuie sa te bazezi pentru multe chestii pe AUR si nu voiam sa risc sa ma fac naibii de ras si sa ma virusez pe Linux Plus ca rolling-release pentru munca nu e chiar un risc pe care sa merite sa ti-l asumi. Un mic glitch la update-ului dependentelor unui app si ai putea obtine un sistem nebootabil. Pateam asta frecvent la Gentoo.
Iar Suse, l-am folosit o vreme, tot timpul mi s-a parut un soi de Redhat ciudat
Parerea mea e ca pentru enterprise cel mai potrivit e Ubuntu cu tot ce vine pe el pentru ca e oarecum gandit pentru zona de business (folosesc zilnic din 2008 atat desktop cat si server). De aia e si atat de popular atat pe desktop cat si pe zona de cloud. In plus in ziua de azi cam merg toate pe el (drivere, aplicatii development,integrare cloud,etc). Iar snap ala sa sti ca e o chestie buna.
Pe vremuri mai incercam si eu fel si fel de distributii. Ramura lui Red Hat mi s-a parut intotdeauna peste mana si foarte complicata intr-o utilizare de zi cu zi. La cele ‘exotice’ nici nu m-am uitat (Arch,Gentoo), pierzi vremea configurand si compiland la nesfarsit lucruri care deja exista impachetate in alte distributii. In chestiile serioase ai nevoie de multe lucruri care sa mearga out of the box, nu sistemul de operare e scopul.
Trebuie sa iei in considerare, cand setezi o directie tehnica, faptul ca intr-o organizatie, maine, poate vei avea colegi noi care vor trebui sa lucreze cu tine si sa rezolve lucruri. Nu toata lumea e dispusa sau stie sa foloseasca o distributie de nisa mai ales cand acea distributie are o curba de invatare anevoiasa, se configureaza greu si practic mai mult incurca decat ajuta.
LE: Zicea un coleg mai sus ca in Ubuntu se simte confortabil. Exact asta e si senzatia mea si e foarte important acest aspect cand trebuie sa fi productiv.
Eu am stat pe Ubuntu o grămadă de ani și de vreo 3 am trecut pe PopOS. Motivul a fost că Ubuntu îmi părea că a devenit cam instabil.
Nu sunt un utilizator f pretențios. Singura problema de care m-am lovit și nu am putut-o rezolva a fost utilizarea unui VPN proprietar de care nu mai îmi aduc aminte și care deși avea binar și pt Linux nu routa cum trebuie.
Ar mai fi si optiunea folosirii unei distributii de gaming, pentru cresterea sanselor ca aplicatiile de windows sa ruleze fara mari batai de cap.
Spre exemplu Bazzite care e bazat pe Fedora Atomic (aka. immutable Fedora), sau Nobara care e bazat pe Fedora (non-atomic, non-immutable).
Mâna sus cine are placă grafică Nvidia și zilele amare din acest motiv.
ubuntu
Am un RTX 3080 versiunea de 12GB si n-am nici o problema. Ba chiar e misto ca pot prin nvidia-smi
sa modific setarile placii. Deocamdata doar cu Power Limit
m-am jucat.
Plus ca pe Linux e misto ca pot schimba luminozitatea monitorului (am desktop, nu laptop) cu CTRL+ALT+PGUP/PGDOWN (eu le-am setat).
Am un 4090, nu am probleme in mod special.
Acum un an era alta poveste, că nu mergea driverul lor cu ultimul kernel, dar acum pare că merge cu orice.
NixOs
Acum folosesc un laptop Lenovo Thinkpad E16 cu placa video Nvidia si Ubuntu 24.04. Functioneaza perfect dar pe distributii mai vechi am mai dat de ceva probleme. In general am evitat placile Nvidia pe Linux dar in ultima vreme se pare ca suportul a devenit mai bun.
Debian 12 Testing (Trixie)
motivul: am stat mult timp pe Debian-based distros ca Ubuntu si elementaryOS. Am inecrcat si Mint, KDE Neon si altele, dar nu m-au prins.
inainte de Debian, cel putin in ultimii 3 ani, am stat pe Ubuntu, Fedora si o scurta perioada pe Endeavour OS (arch based).
dintre toate Fedora mi s-a parut cel mai profi, dar m-am mai lovit de lipsa unor pachete corespondente in rpm, si pe care trebuia sa le rulez intr-un container de docker cu ubuntu.
am raspuns din perspectiva unui utilizator strict de laptopuri: fedora vine cel mai pregatit cu drivere si de toate pentru hp probook si thinkpad (ce am folosit eu), urmat de ubuntu.
recent am descoperit universal-blue si spinoff-urile lor de fedora, care sincer, mi se par super, dar nu am motive sa le incerc.
la mine si simplu red-shift (night mode in Ubuntu) e incredibil de util.
O sa verific si partea cu luminozitatea, ar fi misto tare si asta.