Ce fac programatorii Windows Phone/Desktop acum?

Salut! Eu sunt programator Windows/Windows Phone din 2011, cu asta am inceput, iar intre timp sunt la al doilea job unde am intrat pe Windows Phone dar am ajuns sa fac Node/Java sau orice altceva in afara de Windows. Platforma e cam moarta, deci ma gandeam ca ar fi timpul sa trec pe altceva. Pana acum am mai facut freelancing si vad ca sunt cateva proiecte dar nu e ca pe Android/iOS unde am prieteni care fac 2-3 proiecte in acelasi timp. Sincer nu mi-as dori 2-3 proiecte, dar mi-ar placea sa stiu ca as putea sa imi dau demisia si sa am un venit stabil din freelancing. Probabil sunt putine sanse dar sunt curios daca sunt pe aici developeri de Windows care sa-mi raspunda la intrebarile de mai jos.

  1. Aveti incontinuu de lucru pe Windows? Sau trebuie sa faceti si altceva pana mai apare alt proiect?
  2. Daca da, atunci ce? Ati ramas pe mobile invatand iOS/Android(nativ sau web Ionic/React…)? Sau ati trecut pe altceva?
  3. Ce planuri aveti pe viitor? Mai investiti timp in platforma asta?
  4. In CV-ul vostru scrie Windows Phone Developer? Adica vreau sa stiu daca cineva face Windows Phone in peste 50% din timp si eventual lucreaza si cu alte tehnologii pe langa.
  5. Iar cea mai importanta, si asta se aplica si pentru programatorii de Silverlight/Flash ca mi se pare ca sunt in aceeasi situatie cu ei. Ce ati facut cand v-ati dat seama ca ati petrecut mult timp specializandu-va in ceva ce moare incet dar sigur? Mi se pare ca trebuie sa o iau de la 0 si nu e un sentiment prea placut.

Multumesc :slight_smile:

2 Likes

Prin developer Windows, te referi la developer a) pentru platforma Windows (ceea ce ar implica mai multe tehnologii) sau la b) developer .Net (ceea ce încetul-cu-încetul implica mai multe platforme)?

Încerc să dau răspunsuri generale pentru ambele cazuri:

  • eu aş zice că doar varianta mobile e semi-moartă (deşi s-ar putea resuscita parţial cu presupusa lansare a unui Surface Phone), dar varianta desktop n-aş zice că e moartă deloc (atâta timp când nu apar alternative pentru end-useri serioase) şi mai sunt şi variantele de Xbox şi IoT care poate au un viitor
  • eu dezvolt, pentru platforma Windows, tool-uri desktop (automotive, finaciar, dev-related) în MFC/C++ şi altele în .Net/C# şi nu observ să fi scăzut cererea pentru produse enterprise, chiar dimpotrivă
    (cu siguranţă alta este situaţia pentru produse consumer, care se pretează mai mult pentru freelance)
  • chiar şi nepopularul ASP.NET pare să aibe totuşi în continuare un viitor pentru produse enterprise (e.g. soluții ERP)

Nu am trecut, dar consider că a învăţa orice bazat pe JS ar fi un foarte bun backup. :slight_smile:

Deşi riscurile sunt mari, eu voi mai investi în această platformă (s-ar putea totuşi să aibe un rod reorientarea Microsoft), dar nu la fel de mult şi concomitent voi investi şi în altele (probabil JS-related).

Eu sunt în aceeaşi situaţie pentru a treia oară: am investit iniţial în hardware design, care nu mai este prezent la mine în oraş, după care am investit în C++ mult şi pare să nu mai aibe viitor decât în embedded, recent am investit în .Net care e supus unor riscuri şi mă pregătesc pentru o eventuală reorientare în domeniul web. :slight_smile:

Părerea mea este că în afară de a învăţa continuu, nu trebuie să-ţi faci nicio grijă: în cel mai rău caz, dacă nu vei paria pe ce trebuie, vor exista catralioane de proiecte legacy, care vor folosi în continuare ceea ce ştii deja sau ceea ce vei paria (şi poate nu va avea succesul scontat).

1 Like

Nu am specificat foarte bine, ma refer la aplicatii Windows Store, sau UWP cum se cheama acum. Au schimbat si astia de la MS denumirile incat nu mai stii cum sa le mai zici, la inceput era Metro, apoi Windows Store Apps, acum UWP. De exemplu WPF nu intra in categoria asta, sau ASP.NET. Sper sa aiba succes pe IoT si/sau Xbox, dar eu nu stiu daca sa ma focusez in continuare pe asta si sa sper ca voi avea proiecte in continuare, sau sa ma focusez mai tare pe Javascript(Node in special). Clientii pe care i-am avut pana acum au avut unul maxim doua proiecte pe Windows, si mereu ma intrebau daca mai stiu si iOS sau Android ca acolo sunt mai multe proiecte, de asta stau acum pe ganduri :slight_smile:
Cred ca astept si eu Surface Phone-ul sa vad cat de bun e si apoi iau o decizie, desi il astept de 3 ani…

1 Like

Potenţialul e mare şi cred că depinde în egală măsură de succesul Surface Phone, Xbox şi IoT.
Dar evident şi riscurile sunt pe măsură, pentru că şi-au propus (poate prea) multe…

Dacă vor reuşi - în timp util - să facă o platformă cross-platform pe bune, în care este integrat seamless şi Xamarin + tooling matur pentru toate platformele (nu doar biblioteci) cred că succesul este foarte posibil.

Un mic semn bun pentru potenţialul UWP ar fi următorul:

3 Likes

Electron si react native… E pe github electron awesome, sunt unele aplicatii de ramai cu gura cascata.

Platforma nu e moarta, doar foarte complexa sau foarte simpla (din care nu scoti bani).
Windows Phone nu e neaparat mort, am avut un coleg la facultate care acum lucreaza in SUA datorita unui proiect pe Store-ul Windows Phone. Era ceva copie dupa o aplicatie iOS dar a fost destul sa fie chemat direct la Microsoft.

Chiar daca nu e profitabil sau cine stie ce, e o platforma buna de marketing si aproape gratuita.

1 Like

Și eu am vrut să mă bag pe Windows Phone o dată cu lansarea WP 8/8.1 dar am renunțat până la urmă (nu din cauza platformei).
Dacă aș fi continuat atunci, acum probabil că aș fi încercat să mă extind la iOS & Android folosind Xamarin.

1 Like

Typescript. Poti sa compilezi codul dupa aia sa mearga cu Ionic sau Cordova si sa publici ceva pe orice platforma. Avantajul ca stii Windows Runtime API este ca poti sa iti dezolti si nativ diverse componente … de obicei sunt deja facute pe Android si iOS.

Ai incercat sa contribui la plugin-urile Cordova sau Ionic pe partea de Windows? Ma refer la UWP/Windows 10

1 Like