Ce framework php se aleg pe mai departe?

Dupa OOP in Php urmeaza aprofundarea cu alegere unui framework php. Ce sfaturi aveti pentru mine legat de acest subiect. Ce framework Php se aleg pe mai departe pentru invatare?
P.S. Ma intereseaza sa nu fie super greu de invatat. Multumesc de raspunsuri.

Laravel…

2 Likes

Symfony https://symfony.com/doc/current/setup.html#creating-symfony-applications

1 Like

Nici un framework.
Nu ai nevoie in stadiul asta.

Mai bine inveti elementele de baza arhitecturale . Si incerci sa iti faci singur un “framework”
https://kevinsmith.io/modern-php-without-a-framework

Recomand Slim Framework versiunea 3, nu 4.

Vezi si

O sa iti fie utila pe si acum, dar si pe viitor. Lectura din thread plus discutiile.

2 Likes

Care ar fi motivele pentru care recomanzi 3 si nu 4?

E mai greu 4 pt incepatori. La 3 gasesti resurse multe + documenatie mai ok.

Sa inveti Laravel e ca si cum ai invata Engleza, Symfony Franceza, Cake Germana, CodeIgniter Italiana. Unii iti vor recomanda sa inveti Suedeza. Depinde ce vrei sa faci cu el.

1 Like

iti recomand sa nu te apuci de nici un framework pana nu inteleg si inveti bine limbajul si conceptele din spatele unui framework. ca dupa aia o sa cauti pe net “cum fac merge la doua stringuri in << framework >>”

ps: m-as feri de laravel.

ps: daca ai cunoaste limbajul si oop-ul nu ti-ai mai pune intrebarea asta. pentru ca frameworkul ar fi irelevant.

1 Like

Sunt multe framework-uri bune, în funcție de ce vrei să faci cu ele.
Pe langă idea generală, “învață arhitectură, nu framework-uri”, deja enunțată mai sus pot să-ti fac următoarele recomandări:

  1. Run-and-gun style: Laravel pentru că este foarte popular și găsesti o grămadă de resurse. Lasând la o parte deciziile tehnice ale lui Taylor Otwell, partea de marketing/comunitate a gestionat-o măiestros.
  2. Analytic style: Symfony doar dacă ai timp și vrei să-ti bați capul să întelegi cum și de ce sunt făcute anumite funcționalități. Documentația este bunicică. și chiar daca Symfony 4/5 nu mai este atat de explicit în materie de configurare cum era Symfony 2, tot s-ar putea să întâmpini obstacole în a folosi/întelege diverse funcționlități. Ah, și să nu uit SymfonyCast e o resursă foarte bună dar nu toate materialele sunt disponibile gratuit.

PS: Folosesc Symfony de la v2 pre-release, context în care Laravel a fost doar acel framework nou și prea popular pe care l-am ingorat cu succes pentru că până când a apărut deja eram confortabil să lucrez cu Symfony și trecusem peste partea cea mai grea din curba de învățare.

2 Likes

Laravel sau Symfony. Your choice.

Eu personal am ales Laravel acum multi ani si nu am simtit niciun downside (poate putin pe partea de ORM, cand am vrut sa fac chestii mai complicate)

Laravel l-am ales si pentru ca exista si https://laracasts.com/ care face rapida adoptarea acestui framework intr-o organizate

1 Like

codeigniter se invata foarte rapid.
Il inveti, faci vreo doua proiecte si dupa aia te apuci de ceva mai serios.

2 Likes