Ce înseamnă Aplicație Web?

Serverul web e si ala o ‘aplicatie web’, nu-i asa?

Intreb pentru un prieten care a scris cod pentru un astfel de server implementat in C…

Glumesc, eu eram ala.

Serverul web e si ala o ‘aplicatie web’, nu-i asa?

nop

Ai dreptate, e chiar o aplicatie anti-web. Denumirea de ‘server web’ e misleading, n-are absolut nimic de-a face cu web-ul.

n-as spune neaparat ca e o aplicatie web la fel cum n-as pune ca devforum e un server. web

Yeap. O buna parte din aplicatiile web contin cod C. Simplul fapt ca scriptologul/script kiddie-ul/code monkey-ul copy/paste-ator de pe stackoverflow nu stie asta nu face codul ala inexistent.

De la nivelul cu ‘data storage’, chiar daca e jalnicul sqlite, de la nivelul OS-ului in care-s toate, la web server, la biblioteci folosite orbeste, la masina virtuala care ruleaza cod ‘nope’ scriptologic, la web serverul care si-ala e nope, la web browserul care e si-ala nope si n-are nimic de-a face cu web-ul, la OSul in care e web browserul ala, etc… cam toate pot contine cod C.

C-ul e viata si viata este C.
Mergand mai departe, putem spune ca poti face aplicatii web si cu curent electric pentru ca… well, totul se baga in priza.

In orice caz, serverul web si tot ce ai insirat tu acolo nu sunt aplicatii web in sensul traditional. Acum, daca vrem sa facem o gimnastica mentala ca Nadia in 76 da, putem spune ca sunt aplicatii web.

Sigur ca poti sa aplici eroarea logica a echivocarii cat vrei tu si sa denumesti lucrurile cum doresti tu.

Dar conform definitiei, cam tot ce ruleaza pe un web server (in sensul - nu masina locala) si e servit intr-un browser, e aplicatie web: Web application - Wikipedia

Acum, ca tu vrei sa excluzi tot ce nu iti convine e partea a doua.

Dacă înțeleg bine, raționamentul tău este: mașinile[1] rulează pe stradă[2], deci strada e mașină.


  1. Web App ↩︎

  2. Web Server ↩︎

tu zici ca serverul web e o aplicatie web pe cand in link-ul tau zice

A web application (or web app ) is application software that runs on a web server […] Web applications are accessed by the user through a web browser with an active network connection

cum ai ajuns tu la concluzia ca serverul web e o aplicatie web numai tu stii

Nu. E mai degraba: scaunul din spate din masina e in masina, deci masina e masina :slight_smile:

Ai dat macar click pe ‘web server’ ca sa te prinzi ca nu inseamna doar ce crezi tu ca inseamna?

deci cumva ce am eu acum pe local nu sunt aplicatii web pana nu le pun pe un server real (in 99% din cazuri pe o masina viruala). api-urile sunt aplicatii web? ca nu-s pentru servit in browser. da le poti acces si de acolo. un frame server e o aplicatie web? un apache care face proxy catre un alt serever e… ?

Bloc citat
A web server is server software, or a system of one or more computers dedicated to running this software, that can satisfy client HTTP requests on the public World Wide Web or also on private LANs and WANs.[1]
A web server can manage client HTTP requests for Web Resources related to one or more of its configured / served websites.

so… serverul e una si aplicatia e alta. si eu n-am spus ca nu se poate. doar ca unele unelte iti fac viata mai usoara. de ce ai vrea sa scuipi html din c cand cineva s-a gandit si a scris un tool special pt asta?
am facut o comparatie intre un limbaj destul de limitat, aparut initial pt un scop precis si un limbaj in care poti sa faci ce vrea muschiul tau. chiar nu era nevoie sa-i iei apararea.

Asta-i o afirmaţie îndrăzneaţă :slight_smile: C-ul e atât de “limitat” încât în el s-au scris limbaje nelimitate precum php/python/java/js/whatever. Aa, că n-are tot felul de sintactic-sugar mai mult sau mai puţin inutile, asta-i by design.

Singura “limitare” a C-ului în web este că nimeni nu s-a obosit să creeze un framework ca lumea, lipseşte ecosistemul necesar.

1 Like

My bad. In cazul in care servesc datele in browser, chiar daca e local, inca se aplica.

N-am zis ca ai vrea neaparat. Uneori vrei. De exemplu in situatiile in care e ceva foarte limitat, de ex pe un device IoT la care nu vrei sa-i mananci bateria cu tot halu’ de bloatware.

Ideea e ca se poate, si inca se poate foarte bine.

Ca sa folosesc analogia lui Ionut, chiar daca iei ‘de-a gata’ un motor si-l bagi in masina pe care o construiesti, tot parte din masina este. Chiar daca masina e scrisa in java si motorul e in C :slight_smile:

1 Like

Serverul - presupun că te referi la ceva de genul Apache, Litespeed etc - nu are legătură directă cu aplicația în sine, este doar un mediu care… servește aplicația. Putem duce comparația ta la absurd, să spunem că serverul rulează pe linux, deci linux este web app. De fapt stai! Linux rulează pe hardware, deci hardware-ul ăla este web app! De ce să ne oprim aici? Admitem direct: condensatorii sunt web app! :crazy_face:

Dacă păstrăm analogia de mai devreme (mașină = app, strada = server), poți conduce mașina pe o stradă sau pe alta la fel cum poți muta o aplicație de pe un server pe altul, fără probleme de compatibilitate. (comparativ, a schimba scaunul sau motorul între mașini diferite este, de multe ori, un task imposibil).


Acum, nu vreau - presupun că nici restul comunității - să minimizez complexitatea (sau importanța) muncii tale, dar de la „uite ce se mai întâmplă în lumea PHP și cum evoluează limbajul” până la „am făcut un server în C” este drum lung, plin de offtopic. Și te-aș ruga să te oprești din a deturna subiectele.

(o să curăț discuțiile offtopic un pic mai târziu)

ma refeream la php cand am spus limitat.

E limitat în ce sens?

Adevărul e că e greu de definit ce-i aia “aplicaţie”. O aplicaţie are mai multe componente, webserverul e doar partea de “front”, care se ocupă de interacţiunea directă cu clienţii. Mai departe e layer-ul fastcgi, care e bridge-ul generic dintre serverul web şi orice alta componentă internă, in cazul php-ului php-fpm. După aia limbajul în sine, după aia framework-ul, după aia bibliotecile ajutătoare, după aia jalnicul script pe care cu mândrie îl nu mim “aplicaţie” :slight_smile:

1 Like

vezi ca mai ai putin si incluzi si biroul in aplicatie. limbajul, frameworkul si pachetele ajutatoare sunt pt tine componente diferite?

De ce, pentru tine PHP, Symfony şi (de exemplu) php-gd sunt acelaşi lucru? :slight_smile:

Nu cred că e atât de greu. Ai o aplicație și o platformă.

Exemple:

  • Chrome este o aplicație, OS-ul este o platformă;
  • plugin-ul de java din Chrome este o aplicație, Chrome este o platformă pentru plugin;
  • codul tău java este o aplicație, dar pluginul de java de mai sus este o platformă pentru codul tău
  • șamd.

Putem să „despachetăm” straturile astea la absurd, până la componentele electronice.

Pentru unii, straturile astea se întrepătrund într-un mod cel puțin… dubios :slight_smile: