Ce înseamnă DevOps? Caut un soi de internship

Salut,

Nu am stiut nici in ce categorie sa pun acest subiect si nici ce nume sa ii dau asa ca:

Este cineva dispus sa imi arate si mie ce face ca devops? (remote, face 2 face undeva - fac eu cinste)
As vrea sa incerc sa ma mut catre ramura aceasta, am studiat de ceva vreme ce inseamna dar vreau sa vad la cineva cum stau lucrurile de fapt - ca pe net, cei mai multi iti vand pozitia ca pe un produs super, mega si nemaivazut…

Multumesc!

LE: Sunt din Bucuresti.

1 Like

We do this

E “nemaivăzut” in Vest, da noi in fostele țări socialist-comuniste am fost învățați ca trebuie să le știi pe toate

DevOps NU e un job! E o filozofie. De echipa!

Very long story, short.
Un DevOps e (my 2 cents):

  • Ori un programator care sictirit ca sys-adminii cu care lucra erau şcoliţi pe howtoforge/stackoverflow
  • Ori un sys-admin care sictirit ca programatorii cu care lucra erau şcoliţi pe stackoverflow/udemy/freecodecamp

A luat decizia inspirata, ca cel mai mine e sa le stie pe toate
Si apoi a aflat ca mai sunt si altii care au luat aceeasi decizie

5 Likes

La mine

  • Pregateste mediile de test (containere docker etc)
  • Automatizeaza diverse lucruri
  • Managementul serverelor
  • Pipeline-urile de CI/CD
  • IaaS adica prin Terraform si altii. Scrii co configuratie pentru un server in AWS de exeplu si automat se creeaza cu tot ce este nevoie. Resurse, retea etc

Am colegi care au facut provizionari automate ale echipamentelor telecom. Vine echipamentul si trebuie prgatit sa intre in retea si sa care subscriberi, trafic, etc.

Cam asta in mare.

Link-ul de la @ct27stf merita explorat :smiley:

2 Likes

La mine devopsii scriu librarii de infrastructura în terraform în principal pe care devii le folosesc. În plus de asta fac arhitectura generala a infrastructurii, rezolva tichetele de infra.

Inteleg partea filosofica din spate, dar nu poti sa zici ca nu e un job in conditiile in care sunt sunt atatea si atatea job-uri postate care angajeaza DevOps. Prin urmare, e un job!

1 Like

Lafel si anunturile de Full-Stack developer, care mai trebuie sa stie si DTP, adsense/adwords, seo, mentenanta la servere si sa rapare si reteaua din firma.

Sure. Go for it
Da o sa cam fii sysadmin-ul ala care baga si programare ca sa nu stea degeaba, ca doar serverele au nevoie de clean-up doar 1 data pe saptamana

Una e sa zici ca nu ar trebui sa fie si alta e ca nu sunt.

Pe de alta parte, am intalnit o gramada de echipe in care erau, spre ex, 3 DevOps + 8 Devs. Iar fiecare avea treaba lui specifica. Ti se pare gresit asta?

Eu am intalnit DevOps care nu au fost nici programatori inainte, nici SysAdmin. Au pornit cu DevOps de la faza de internship. Exmplu: Betfair, in Cluj.

Tooling-ul si platformele au evoluat si s-au diversificat atat de mult, incat, cel putin, nu e o normalitate ca sa stii ambele parti. E mai degraba o raritate.

1 Like

Exista multe tipuri de DevOps…

Eu la ce ma gandesc cand aud de DevOps e de obicei mentenanta sistemului de CI/CD (Jenkins, GitLab, configurare k8s - crearea helm chart-urilor, asistarea devilor ca sa isi faca imaginile de Docker), deployment, setarea unui nou environment, crearea de dashboard-uri din log-uri/tracing, setarea unor scanari de securitate, boti de Slack ca sa notifice echipele la build fail/test fail, setarea unui environment pentru teste automate si rularea lor in mod automat, documentatie pentru echipe pentru a-si putea crea un pipeline de CI/CD, un bot de slack, etc.

Mai exista un alt DevOps care deja se duce spre Site Reliability Engineer, el seteaza un cloud pentru un environment nou (un client nou) cu Terraform de exemplu, asista developerii la release-uri, e pus la munca cand nu se mai actualizeaza un environment si ar trebui cand dai helm upgrade, cand s-a blocat un pod de k8s in productie si nu are nimeni acces la el in mod normal, cand ai latenta foarte mare la baza de date fara nici un motiv si ofera asistenta la developeri in cazurile rare de debugging in productie.

3 Likes

Acest subiect a fost închis automat după 30 de zile de la primul răspuns. Nu mai sunt permise răspunsuri noi.