Ce înseamnă „Full Stack Developer”?

Continuarea discuției de aici.

Say what? Te inseli putin mai tare in aceasta privinta.

3 Likes

Citeam zilele trecute un articol de acum vreo 5 ani, încă de actualitate:


Amuzant, cu siguranță.
Toată lumea dorește câte ceva. E ok să ceri. Ne definim competențele subiectiv. Și asta este ok. Cel mai probabil, ăla care vrea PSD2HTML + JS + PHP + Unix + Python, la un moment dat, o să găsească. Dar o să trebuiască să-și pună apartamentul gaj.
Știți care e cea mai tare fază, totuși? Când citești anunțul, ți se pare flamboiant așa, foarte serios. La interviul în sine, știți ce auziți?
„Aaaa, păi nu trebuie să faci cine știe ce, în Photoshop nu trebuie decât să știi cum să modifici niște layere. Nici Javascript nu o să folosești cine știe ce. Decât, așa, ocazional. Este nevoie de cineva care să știe toate lucrurile astea dar la un nivel mai… mic.”
De asta zic, e ok să ceri. De cele mai multe ori, anunțurile astea sunt supra-realiste. Intenționat. La interviu se bagatelizează, pentru că vor toate lucrurile astea, dacă se poate, moca. Da, e ok să ceri.

Full Stack developer înseamnă developer, NU designer.

E posibil sa fie gresit si ce spunea autorul topicului: cum ca css tine de designer :slight_smile:

De multe ori lumea cere wordpress (nu sunt developer wordpress, dar am primit cereri), ca apoi sa iti ceara ca intr-o ora sa ii pui orice plugin pe care l-a visat noaptea sau l-a vazut pe vreun site.

Full Stack include tot, back-end, front-end, design, development, SEO, marketing. Basicly, it means to be able to make a fully-fledged product alone, with no help from anybody else, and still be high-quality. Sure, that might take a order of magnitude more than if a team were to work at the product, but full stack implies taking care of every need that arrises in the process of developing a product (e.g. site), all by yourself.

Unele persoane pun limitari artificiale pe definitie, spre exemplu persoanele care cauta full stack developers pentru o subcategorie a full_stack-ului, pentru a nu avea parte de candidati supracalificat (si, deci, pentru a nu plati mai mult).

Exemple de limitari ale “full stack”: “full stack developer”, “full stack designer”, “full stack web developer”, “full stack engineer”, “full stack gamer”, “full stack programmer”, “full stack businessman”, “full stack spy”.


https://www.quora.com/What-does-the-term-full-stack-programmer-mean (prefer raspunsul acesta)
What is a Full Stack developer? | Laurence Gellert's Blog

Plus putina abstractizare…

(Abstractizat prea mult?)

1 Like

So this is not really about development, when design’s included, by default. It is just someone’s point of view.
Conceptual, eu nu văd cum se înțelege developmentul cu designul. Atâta vreme cât sunt două noțiuni ce funcționează separat, sunt două procese absolut diferite la nivel creativ și au cu totul altă filozofie de execuție, cred că rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi să abstractizeze cum dorește. Probabil o chestiune de percepție decât una definitorie.
Pentru mine developmentul se separă clar de design. Un full stack developer face development, period.

3 Likes

Daca ai spune software development, atunci este posibil sa ai dreptate, insa fara a mentiona software, ori website, “by default”, development include design-ul.

Ele functioneaza separat in mod exceptional in software development vs software design. Asta fiindca in alte domenii, este posibil sa fie folositi alti termeni. Cand te duci la firma X sa-ti creeze o masina, te astepti sa-ti creeze masina fara caroserie? Cand te duci la firma X sa-ti creeze un program, te astepti sa-l rulezi din linie de comanda? (Exceptiile confirma regula. Cand vrei, in mod exceptional, sa-ti ruleze in lini de comanda, aplicatia, spre exemplu.)

Just my opinion, at least…

Te-ai gândit să te faci politician? Reușești să generezi paragrafe întregi fără a spune nimic concret :smiley:

Tind să cred că faci o confuzie între design grafic și software design. Unul implică poze, celălalt cod.

2 Likes

Insa ambele pot fi necesare pentru crearea unui software.

Eu m-am gandit la conceptul asta, si pentru mine inseamna sa inteleg front end, server side, baze de date, desi poate nu lucrez in permanenta peste tot, daca ceva crapa sa pot intra pe toate nivelele si sa caut un bug refacand un flow complet.

2 Likes

Nu îmi dau seama dacă faci trolling sau vorbești serios…

Vorbesc serios. Eu asa am intalnit a fi folosit termenul, pana cand s-a nascut discutia aceasta (thread-ul din care s-a facut split). Si, dupa logica asta, angajatorul l-a angajat ca stiind sa faca detoate, experienta facand ca timpul de realizare sa fie mai mare.

Edit: Am mai intalnit, pe alocuri, a fi folosit si cum spuneti voi, dar rar, deci am tratat acele situatii drept exceptia care confirma regula

@Sapioit, cred că am ajuns la o concluzie vis-a-vis de teoria ta. Noțiunea nu are cum să fie definitorie, pentru că depinde de context. Când raportul cerere/ofertă pare disproporționat, atunci este. Pentru compania X, un full stack ar trebui să „acopere” anumite taskuri, în compania Z ar trebui să știe să facă alte lucruri.
În realitate, nu există un Full Stack Developer așa cum îl vezi tu.
Așa că, dacă vrem să-l definim, avem nevoie de compartimentare. Din punctul meu de vedere, asta ne întoarce la nuanțarea pe web design, ux design, frontend, backend, project lead, content marketing și așa mai departe.
Dacă includ în fișa postului unui Full Stack și capabilitatea de designer, de ce nu aș include, până la urmă, capabilități de content marketing / content design? Pentru că designul trebuie să reflecte conținutul, iar toate lucrurile astea, de la concept la design, development și content funcționează doar împreună.
Eu nu pot să bag în același basket content marketing, design și development, pentru că simt că nu este în regulă. Nu reflectă articole citite, nu reflectă teoriile altora, decât ceea ce simt eu. Ce spun alții nu mă reprezintă pe mine. Și nu pentru că mine is bigger than theirs, ci pentru că o simt forțată.

1 Like

EXACT! Lafel cum nu exista God-Like Developer… inca.* Asa cum am spus, de multe ori sunt aplicate limite artificiale, acestui termen, pentru a permite employability. In and of itself, the term calls for a “true senior” in the arts of development of any kind. Insa, in presa (bloguri, talks, ziare, carti, etc.) si in descrierea postului, acest termen este limitat la a avea cunostinte despre domeniile in cauza, suficient incat procesul de dezvoltare sa evolueze fluid, fara bottleneck-uri intre oricare din partile componente ale instantei procesului de dezvoltare a unui produs.

Termenul este un ideal, un guideline pentru adevaratii seniori din domeniul dezvoltarii, si nu numai dezvoltarii software, desi este cel mai des intalnit in acest caz. Un programator bun poate fi considerat un individ care este experimentat in programare*, insa un adevarat “full stack” est un bun programator, un bun businessman, un bun team lead, un bun cercetator, un bun economist, un bun data analyst, un bun UI&UX designer, un bun salesman, un bun [insert_a_different_job_here], etc., toate in acelasi timp.


Asa cum exista junior si senior software developeri, exista si junior si senior full stack developeri. Iar in joburile respective se poate cauta average developer care sa fie junior full stack, ori senior developer care sa fie average full stack. Nu ar fi primul termen care este folosit gresit, pe alocuri.


Cel putin asa inteleg eu termenul “Full Stack Developer”.

  • Daca umanitatea poate atinge infinite lifespan si/sau tehnologia va avansa suficient pentru a crea True Artificial Inteligence, atunci se prea poate sa apara God-Like Developers. Or Demi-God Developers, if you will…