Ce inseamna Programator "Wordpress"?

Observ ca piata wordpress merge foarte puternica pe directia : Drang and Drop, multe template uri care par sa iti faca treaba, multe pluginuri etc, vezi visual composer…

Eu am avut 2 zile in care m-am chinuit cu pluginul Visual Composer pentru ca efectiv eu is obisnuit cu cod… nu chestii vizuala, vad ca in ultima perioada vad tot felul de anunturi gen “Angajam programator Wordpress” , eu sunt de parere ca faptul ca lucrezi cu template uri deja facute face ca unii sa se numeasca defapt integratori nu dezvoltatori.

Asa ca vine intereabarea , cati dintre voi aveti un template facut de la 0 sau chiar un plugin facut de voi ?
Ce face mai exact un programator Wordpress?

Parerea mea umila este ca nu exista programator Wordpress. Exista programator C, C++, Python, Perl, Pascal, Fortran (domnul sa-i apere), accept ca exista si programatori C#, nu o sa accept niciodata ca exista programatori Rust, dar programator Wordpress … never. Daca cineva imi spune ca el e programator Wordpress, nu-l iau in serios.

Exista developeri Wordpress care fac diverse manareli ca sa extinda “frameworkul” numit Wordpress (nu sunt de acord ca e un framework) pentru a-si usura clientii de bani pe motivul ca viata e grea si programatorii “e” scumpi.

Bineinteles, exista si oameni seriosi care dezvolta aplicatii pe Wordpress precum si o doaie de bloggeri care nu stiu cum sa-si upgradeze pluginurile … all in one e un ecosistem al naibii de ciudat.

Dar nu exista programatori de Wordpress. Si nici programatorii de Rust. Care nici macar nu e un limbaj. Si daca va spune cineva ca e limbaj, minte.

LE: Nu stiu daca am spus ca Rust sucks monkey balls.

ELE: Pacat ca nu pot sa-mi dau singur like la postul asta. Merit. Rust sucks.

8 Likes

Programatori php , javascript exista pentru tine ?

Binteleles, nu am dat lista cu toate limbajele, am pus doar unele care mi-au venit mai repede in minte :slight_smile: PHP si JS chiar sunt limbaje, spre deosebire de Rust. Care nu e limbaj. Si e naspa.

Am senzatia ca ma repet cu ceva dar nu stiu cu ce …

LE: Ah, mi-am dat seama ca nu prea ti-am raspuns la intrebarea initiala, “Ce anume face un programator Wordpress?”. Pai un developer de Wordpress stie cum sa arunce tone de cod intr-un fisier functions.php ca sa implementeze ce doreste clientul. Am vazut functions.php de ~500Kb. Si mai stie sa customizeze template-uri, adica sa puna <div style="FONT-SIZE:12">. Dumnezeu stie in ce unitate de masura e 12 ala, probabil metri. Cam atat, cel putin din ce am vazut eu :slight_smile:

ELE: Rust … bleah.

2 Likes

Cred că am avut un singur template făcut de altcineva pe care eu să-l extind (asta a fost prin 2007, când tocmai descoperisem WP).

Extinde WordPress, astfel încât să corespundă diverselor cerințe…

De cele mai multe ori, asta înseamnă integrari cu diverse servicii externe (printre altele, am făcut integrări pentru mailchimp, catsone, fb, twitter, instagram etc.).

Eu prefer WordPress din simplul motiv că nu mă îndepărtează foarte mult de frontend dar nici nu mă lasă să mă plictisesc doar cu css/js :slight_smile:

@voxspace: despre Rust ce părere ai?

2 Likes

@iamntz BINE ca m-ai intrebat :slight_smile: , nu stiu daca am mai zis-o, dar e naspa. E ca un furuncul de ala pe care il faci in zona Gluteus Maximus, de te doare cu saptamanile. Cu diferenta ca dupa Rust te doare cu lunile.

E genial, doar ca nu e.

Dude, wtf? I think we get it, you hate Rust. :))

tip: try nim and stop bitching around.

2 Likes

Misto limbajul ala, dar m-a sunat adineauri cineva din 1998 ca-si vrea designu` de site inapoi :stuck_out_tongue:

# This is a comment

Asta m-a convins. :smiley:

1 Like

Dap, inca ma mir ca nu l-au schimbat mai ales dupa ce au prins putina tractiune (cu ajutorul lui Rust btw).

One can use that site to scare children if they don’t behave: “Eat your vegetables or I’ll make you a personal site like that kiddo!”

on topic:

Wordpress este un CMS. Cine sa da programator WP este un idiot. La fel ca si cum ai spune ca esti programator Rails.

2 Likes

A te da programator Laravel, Zend,Codeigniter e mai diferit , insa este gresit?

Corect:

Sunt un programator care foloseste cel mai des PHP iar pentru ca nu sunt complet nebun, de cele mai multe ori folosesc { insert framework here } pentru a genera aplicatii web.

Incorect:

Sunt un programator { insert framework here } insa in mod ironic nu stiu sa aplic logica de clasa a treia.

Shorthand:

Folosesc exclusiv framework-ul respectiv deci sunt un “programator” { insert framework here }. (a se nota ghilimelele)

3 Likes

Scripter Wordpress hai sa zicem ca merge ca definitie.

1 Like

Să zicem doar că… e o chestiune de marketing :slight_smile:

Pentru cine nu e în domeniu e un pic mai greu de explicat în două cuvinte. Așa, dacă spui „programator X” o să primești un „aaaahhhh… ok” și ai scăpat de întrebări suplimentare.

2 Likes

Indentation must not contain tabulators so the compiler always sees the code the same way as you do.

…și iată de ce eu nu voi folosi acest limbaj în vecii vecilor! Amin! :slight_smile:

Săracul compilator… Îi este mai ușor să numere un număr variabil de spații decât să considere constant un caracter TAB ca fiind un nivel de indentare. (Prin variabil, vreau să zic că la fiecare proiect trebuie să detecteze mai întâi câte spații reprezintă un nivel)

1 Like

Then I guess you can write your own using LLVM or whatever suits you :slight_smile: Nimpicker!

Suntem totusi pe un site care se numeste __dev__forum si nu marketingforum :slight_smile:

1 Like

Nu ar fi mai bun titlul de “Dezvoltator Wordpress”, in loc de “Programator Wordpress” ?
Exprima faptul ca persoana respectiva dezvolta o solutie, un site, folosind wordpress.

3 Likes

Chiar si in wordpress poti programa, eu unul am luat un template si de la acel template am facut un director pentru o agentie imobiliara cu tot ce trebuie.

Deci in concluzie sunt si care programeaza dar nu se numesc Programatori Wordpress asta e clar.
Programator se numeste cel ce utilizeaza limbaje de programare. Wordpress e un CMS nu e limbaj de programare.

PS: Nu exista programator wordpress.

Wordpress este un CMS.

Și pentru unii este un „limbaj de programare”. Hai s-o spunem pe față, 90% (procent din burtă) din ăia care hăcuiesc lucruri în WP sunt niște băieți care nu sunt capabili de mai mult și nu fac altceva decât să instaleze/dezinstaleze plugin-uri până iese ce vrea clientul sau până vin cu argumentul „nu se poate”.

6 Likes

Discutiile acestea in general risca sa fie in categoria ‘flame wars’.

Ce mi se pare interesant este ca avem nevoie sa ne adaptam la cerintele pietei si aici o sa ma explic succint:

  • in anii trecuti a fi pe front-end insemna in anumite cazuri sa faci Photoshop sau layout de vreun oarecare fel si “coding-ul in CSS/HTML” il facea “programatorul”
  • ulterior front-end-ul (JS-ul mai ales) a explodat si acum un front-end developer face o sumedenie de lucruri pe care inainte, acea definitie nu o includea

Cand am predat JS la o banca, la niste Java devs, am vazut ca si la ei, si in alte locuri - tendinta este sa te vrea ‘full-stack’ si pe front-end si pe back-end.

Am avut o perioada in care am vrut sa fiu foarte dedicat muncii de programare in sens excesiv ortodox, incercand ceva intr-o zona de cercetare si Big Data si virtualizare, insa asa cum se intampla, acele munci exclusive de programare isi intalnesc mai greu piata.

Dincolo de intrebarea initiala, cred ca este bine sa fim flexibili si sa ne adaptam, incercand sa adaugam mai multe skill-uri la ce putem face. Ne dezvolta caracterul a fi flexibili si ne ajuta sa “supravietuim” cand vin niste schimbari peste noi si nu ramanem cramponati ca noi eram programatori in ______ si ce se cere acum nu este la fel de “tehnic” sau insert your complaint here.

Disclaimer: tonul raspunsului meu este neutru. Incercam doar sa nu ofer un raspuns pe aceeasi orizontala de pro/contra - imaginea de ansamblu este mai importanta si fiecare judeca asa cum il taie capul, nu? :slight_smile:

Exista loc pentru toti sub soare.

5 Likes

Aceasta directie este una in care nu orice “programator” WordPress doreste sa mearga, cei care ajung in directia asta chiar nu se pot numii programatori.

Personal am putin peste 120 de teme WordPress construite, aproximativ 15 pluginuri si o aplicatie web. Iar momentan lucrez la o tema simpla integrata numai prin REST API si Ember.js .

Este corect ce crezi.

Un “programator WordPress” trebuie sa cunoasca sa integreze/creeze/programeze orice in eco-sistemul WordPress fara ajutorul plugin-urilor.

Este gresita aceasta denumire totusi dar incearca sa pui un anunt cu alta denumire sa vezi de la cine primesti CV-uri.

Eu as zice 95%. :slight_smile: