Ce librarie javascript sa mai invat?

Intrebare pentru cunoscatori pe partea de front-end: ce librarie in afara de jQuery ar trebuii sa mai invat?

La cum evolueaza Javascript nu cred ca se mai pune intrebare ce trebuie sa invat pe viitor… desi cred pur simplu daca stii React/Vue/Angular sau NodeJs e un plus…
Sunt asa multe incat mai degraba iti zici dupa o zi pe alta, o luna pe alta si tot asa ce mai invat oare :)… ce mai cere proiectul…

2 Likes

Ar fi ideal sa incepi sa inveti build tools pt. frontend si ES6. Te ajuta sa-ti structurezi codul mai bine.

Am creat un sample cu care te poti juca:

4 Likes

GraphQL server și client.
Întradevăr e important ES6, webpack și puțină programare funcțională. Sunt niște lucruri faine la webpack în configurație.

Functional programming in JavaScript: http://www.youtube.com/playlist?list=PL0zVEGEvSaeEd9hlmCXrk5yUyqUag-n84

Uitandu-ma putin in trenduri vad ca Vuejs a avut o creste mare, pe langa Angular, React si altele.

Nu te intreba ce librarie sa inveti, invata f bine javascript (plain) apoi unul dintre ele si restul vine de la sine :wink:

3 Likes

In general ecosistemul JS/ES6+HTML5 e intr-o efervescenta in perioada asta. O groaza de lucruri bune se intampla.

Niste chestii utile, pe care nu le-am vazut mentionate:

  • TypeScript
  • WebWorkers, Offline web apps, PWA & all that jazz
  • NPM si folosirea lui ca package manager ptr aplicatii frontend
  • Promises + async/await
1 Like

Mai degraba Yarn

2 Likes

Yup, Yarn pare sa fie mai bun. OTOH, n-am avut probleme cu npm decat cand il pun in Docker - nu stiu de ce, dar pe mac, npm install se misca foarte incet.

Alt lucru interesant de invatat: AMP

1 Like