Ce parere aveti de cartea "Start Small, Stay Small: A Developer's Guide to Launching a Startup"?

Mi-am comandat astazi urmatoarea carte:

Start Small, Stay Small: A Developer’s Guide to Launching a Startup

Am citit putin din ea scanata si prezinta problemele pe care le intampini cand incerci sa faci un startup si mai ai si un job, astept sa vina cartea printata si sa vad solutiile pe care le dau.

3 Likes

Am citit-o și eu. E excelentă, o recomand cu căldură. Prezintă o abordare foarte pragmatică, no bullshit included. Am încercat să citesc și The Lean Startup, să văd ce e cu tot hype-ul, și am abandonat-o, m-a dezamăgit. Start Small, Stay Small în schimb, e gold.

Synopsis-ul ăsta prezintă perfect la ce să te aștepți:

This book intentionally avoids topics restricted to venture-backed startups such as: honing your investment pitch, securing funding, and figuring out how to use the piles of cash investors keep placing in your lap.

This book assumes:

  • You don’t have $6M of investor funds sitting in your bank account
  • You’re not going to relocate to the handful of startup hubs in the world
  • You’re not going to work 70 hour weeks for low pay with the hope of someday making millions from stock options

Sincer, mie mi s-a părut plină de platitudini, dar orice părere e subiectivă :blush:

Oricum, sunt curios dacă avem ”antreprenori” printre noi, să aflăm dacă i-a ajutat vreodată o carte de genul ăsta.

Cu un singur lucru sunt de acord, dar e o parere generală și oarecum de bun simț: ori ai buget serios și intri în liga mare, cu proiecte complexe care să se bată cu alți giganți (dar căderea va fi dureroasă dacă nu ai succes) or găsești o nișă. Noi de pe aici cred că ne încadrăm în a doua categorie.

Însă nu știu dacă te formezi ca antreprenor din cărți, părerea mea e că ”te naști” cu spiritul ăsta (mai mult sau mai puțin), sunt oameni parcă făcuți pentru asta, sunt alții care încearcă cu mai mult sau mai puțin succes și majoritatea care sunt doar ”worker bees” (nu e ironic, nu-i nimic rău să fii doar angajat).

1 Like

Exact împotriva preconcepțiilor astea e scrisă Start Small, Stay Small. Ce expui tu este un așa numit “false dichotomy”. Nu există decât astea două variante. Lumea reală nu este așa tranșantă și împărțită așa de frumos în două tabere, cum ai fi tentat să crezi dacă trăiești în bubble-ul informațional format de “cultura startup”.

Dimpotrivă, mai există și (multe) variante de mijloc, în care ești un developer singur sau o echipă mică, fără fonduri spectaculoase și fară investitori, și intri într-o piață în care există deja concurență, încercând să prinzi o felie mică dintr-un tort mare. Nu toată lumea pleacă de la premisa că se va îmbogăți, gândindu-se numai la exit cu orice preț și visând numai investitori cu buzunare fară fund sau idei de noul Facebook. Este loc berechet și de pești mici în oceanul imens care e internetul.

3 Likes

Felia mică dintr-un tort mare = nișă (deci fix ce am zis eu, sau îmi scapă mie ceva?)

Aștept însă exemple de oameni care au parcurs drumul de la A la B (și nu mă refer la exit, ci profitabilitate, fie ea și mică) și dacă au învățat și s-au modelat din cărți sau din propriile experiențe (ăsta fiind topicul).

1 Like

Hmm, eu văd altfel termenii. Te poziționezi într-o nișă atunci când intri pe o piață cu număr mic de concurenți. Nișarea prea îngustă este foarte riscantă (și mi-am luat personal țeapa asta). Când am zis “o felie mică dintr-un tort mare” mă refeream la intrarea într-un sector deja acoperit, dar în care mai e loc și de concurenți mici. Potențial de câștig mai mic, dar și grad de risc la fel. Dar până la urmă asta e o discuție de semantică, și poate vorbim de același lucru.

Mie mi-a plăcut Start Small, Stay Small. Bineînțeles că multe concepte țin de common sense, și atunci pot părea platitudini, dar m-a atras abordarea pragmatică, pentru că suntem bombardați din toate direcțiile de ideea de all-or-nothing, și nu toți suntem dispuși să ne angrenăm în mecanismul ăsta.

1 Like

Nu chiar ăsta e topicul, părerile despre carte sunt topicul, dar sunt de acord cu tine că ar fi un topic mult mai bun.

Faci aceeași greșeala logică (false dilemma / false dichotomy) ca și mai sus dacă cauți o dezbatere “cărți vs experiență personală”. Cărțile sunt doar o mică parte din informația și cultura legată de business, iar “informația din surse externe” și “experiența personală” nu se exclud reciproc. Oamenii învață din cărți, din discuții pe internet, de la prieteni, de la televizor, din ziar, etc. Toate astea reprezintă un corp informațional care vine în completarea experienței personale.

Dacă vrei să știi dacă cei care se folosesc de acest corp informațional vor avea, in medie, mai mult succes decât cei care se bazează doar pe experiența personală, atunci răspunsul este “bineînțeles că da”, pe principiul ăsta funcționează orice organism inteligent. Învățarea din experiențele (și mai ales greșelile) altora este net superioară bazării doar pe cele personale.

Dacă întrebarea e în schimb “fac cărțile diferența intre succes și eșec?”, atunci răspunsul e “bineînțeles ca nu, dar numai atâta timp cât te informezi totuși pe alte canale”. “A face afaceri” este un skill ca orice altul, d-aia există și școli unde se predă așa ceva (știu că noi, ca programatori, nu vrem să recunoaștem că și ăsta e un skill cel puțin la fel de important ca programarea, dar este). Așa cum ar fi o neghiobie fără margini să deschizi un restaurant cu zero experiență de afaceri (preferabil în domeniul ăla), la fel ar fi și să pornești o afacere online fără o educație minimă corespunzătoare. Te privește de unde o aduni (cărți, forumuri, articole, semnale fumigene, etc.), dar fără nu se poate.

Așadar, cărțile vin să completeze educația in business. Ai musai nevoie de ele? Nu. Îți aduc vreun avantaj? Daca găsești fie și numai o idee pe care nu o cunoșteai deja din alte surse, pe care o găsești practică, și care te ajută să eviți o greșeală pe care a făcut-o deja cineva pentru tine, atunci absolut da!

3 Likes

Ca o paranteză, cărți mai ieftine găsești pe bookdepository.

Transportul este gratuit, cartea ajunge în maximum o săptămână. Vin din UE, deci nu vei mai plăti nimic (gen vamă).

În cazul de față ai avea o reducere de vreo 20%. Nu-i rău, nu? :wink:

4 Likes

Ontopic, am citit cartea si este extrem de buna. Rar citesti despre antreprenoriat din perspectiva developerului. In general da, sunt chestii de bun simt, cu care cei cu ceva mai multa experienta s-au lovit, dar sunt si insight-uri noi, sunt prezentate greseli, esecuri, ce a mers, ce nu. Sunt putine carti pe subiectul asta care merita timpul pierdut citindu-le si asta e una din ele, cred.

Antreprenoriatul nu se face din carti, normal, dar sunt carti care te ajuta sa iei niste decizii corecte, sa te arzi mai putin, la chestiuni de finete. In mod cert n-o sa-ti mearga mai prost ca ai citit o carte.

Subscriu. Am comandat și eu de multe ori, n-aș lua de la alții când e vorba de cărți fizice, pe hârtie. Mi s-a întâmplat și ca Poșta să îmi rătăcească câte o carte (că îți trimit câte un colet pentru fiecare carte), și mi-au mai trimis ei înca una, fără cost.

1 Like

În cazul de față, o alternativă mai ieftină decât thebookdepository este site-ul oficial unde pentru același preț primești și variantele electronice (pe lângă versiunea tipărită).

Iar pentru cei care nu vor să cheltuie bani, aici găsiți un cheat seet cu rezumatele capitolelor.

2 Likes