A trecut ceva vreme de la ultima discuție pe subiect, așa că întrebarea revine: ce podcast-uri urmăriți? Și ce aplicație folosiți pentru asta?
Încep eu: folosesc antennapod pe android. Nu mai știu de ce m-am oprit la asta, dar merge ok. Mi-ar plăcea să aibă o sincronizare funcțională, să pot asculta și când sunt la PC, dar hey…
De urmărit urmăresc în jur de 100 de podcast-uri. De ascultat însă… e delicat. Timpul în care pot asculta un podcast (sau audiobook) este destul de limitat, mai puțin de o oră/zi și de cele mai multe ori prefer un audiobook.
Paranteză: Norse Mythology mi-a plăcut maxim, mai ales că am ascultat-o după ce am jucat God of War
Zaiafet și Cătălin Moise. Nu-s neapărat podcast-uri, că sunt doar pe YT, dar de cele mai multe ori subiectele sunt interesante
Tim Ferris, Lex Friedman și Huberman - au câteodată ori subiecte interesante ori invitați interesanți. De obicei însă vorbesc atât de plictisitor încât și la 2x mi se pare că vorbesc prea lent.
Pe ăștia îi ascult cel mai mult. Dar, episodic (get it? episodic? ) mai ascult (ordinea e aleatorie):
Dupa cum am zis, nu-mi place formatul, deoarece e o chestie care ma “deranjeaza” cumva la toata ideea de podcast pe care o asemuiesc cu Late Night Television Talk Show. Bălim ascultând oameni cu opinii, ne inoculăm singuri, ăia iși trăiesc viața bine mersi in continuare si tu, ascultătorul, rămâi sa bălești la urmatorul episod și tot așa. La sfârșit, rămâi cu ideile altora si cu niciuna de a ta.
Nu cred că sunt de acord cu asta; câte dintre ideile tale sunt ale tale? Câte se datorează opiniilor adunate din jurul tău? (cărți, discuții, podcast-uri etc)
La fel poți spune și despre cărți: rămâi cu ideile autorilor
Încerc să ascult audiobook-uri când fac sport. Podcasturile au rămas mai mult zgomot de fundal pentru când lucrez. Nu pot asculta chestii utile (din care să învăț ceva activ), că nu sunt tot timpul atent și ar fi frustrant.
În schimb, mai ascult, tot așa în fundal, live-uri.
Huberman mi se pare ca e mai mult un tutorial pe aspecte de neurologie și aplicări in viața de zi cu zi. Ascult zilele astea ptr părțile de focus, dormit, etc. Fără vreun obiectiv anume pare grind greu.
De Friedman îl știam dar mi se părea extrem de sec. L-am auzit însă și la el in Podcast și părea mega informat despre subiectul discutat - ceva gen studiul inteligentei și toate problemele conexe. Un fel de anti Joe Rogan.
Ca și aplicație folosesc Pocket Casts, excelentă cât pe desktop atât și pe mobile. Am încercat și Spotify la un moment dat, dar nu a mers și m-am întors pe pocket casts
Când au lansat podcasts, te cam țineau prizonier. Nu puteai să exporți abonamentele. Nu știu dacă s-a schimbat ceva, dar dacă nu, mi se pare destul de nasol pentru un…feed reader, că asta este până la urmă…
Așa este și acum, nu poți exporta lista de podcast-uri la care ești abonat, a trebuit să mă re-abonez manual în celălalt client. Dar nu doar asta m-a făcut să plec de la ei. Vizionarea listei de episoade este foarte prost gândită pe desktop, poți vedea doar secțiunea “Your Episodes” și acolo poți adăuga episoade doar navigând direct spre podcast-ul ce te interesează. Lista de episoade recente poate fi vizualizată doar de pe mobile (înțeleg că 80% din oameni acolo ascultă doar, dar totuși).
Faptul că au exclusive la Rogan este prea puțin pentru a deveni de facto podcasts app…
In functie de podcasturile ascultate, descopar si altele noi. De exemplu “Hacker and the Fed” sau “All in podcast” le-am descoperit ascultand un interviu de-al lui Lex Fridman.
Unele carti citite anul trecut le-am descoperit ascultand episoade la Joe Rogan
Ca si lista:
Joe Rogan are invitati foarte variati si in general ascult episoade cu oameni de stiinta.
Lex Fridman are in general invitati oameni de business, de stiinta, am tendinta sa il ascult cel mai des.
Huberman lab e foarte stiintific, e mai greu de digerat, necesita o atentie mai mare.
All in podcast e un dialog intre cativa investitori din domeniul tech, axat mai mult pe partea de business dar si politica globala. Imi place pentru ca e o discutie continua, apar si pareri contrare, si reies niste puncte de vedere foarte bine exprimate.
Hacker and the fed e din nou un dialog intre un fost agent FBI si un fost hacker (primul l-a urmarit si arestat pe al doilea, care ulterior a colaborat cu FBI). Teme de securiate, atat aspecte moderne cat subiecte de pe la inceputul hackingului.
6.Lifespan nu au ma scos episoade noi, dar acopera efoturile stiintifice facute de un cercetator in zona “age-reversal”.
Un aspect interesant pe care il vad la Huberman, Joe Rogan, Lex Fridman, Lifespan si altii este faptul ca ei consuma foarte multe suplimente alimentare. Nu ma asteptam la un asemenea consum