Ce pot face la 50 de ani..?

Spui ca ai lucrat 20 de ani in aviatie; ce ai facut mai concret? Exista firme in Romania care produc soft pentru diverse subdomenii ale aviatiei, asa ca experienta aia ar putea fi utila intr-o astfel de firma.

2 Likes

La o solutie buna exista 10 cai eronate. Deci nu se testeaza ‘mai ales’ ci ‘si pe cel bun’. De fapt e impropriu spus “testezi cod eronat”.

pana sa ajungi la codul “cel bun” il dezvolti / implementezi / etc.
atunci cand ai o versiune a lui pe care tu o crezi buna… incepi testele “alea care dureaza” (despre ele era vb in propozitia initiala) prin care verifici impactul codului tau in aplicatie.
aici unii ar spune ca te poti perfectiona si ajungi sa dezvolti cod bun, deci nu mai pierzi vremea cu teste.
si asta e lucrul periculos despre care ziceam.
altfel, pana la codul asta “bun”… ai cod in dezvoltare, deci nu prea ai ce sa testezi la el (dincolo de verificarea uzuala cand implementezi ideea).

Banuiesc ca prin CAD, va referiti la modelare obiecte 3D. Fiind familiarizat cu domeniul asta dupa 10 ani cred ca mai este optiunea jocuri in Unreal Engine sau Unity 3D.

Cautati pe youtube despre Unreal Engine. Sunt multe video-uri. Subiectul este unul impresionant. Daca m-as lasa de tipul de programare cu care sunt obisnuit acum, sigur de jocuri m-as apuca. Cred ca m-ar captiva inca 10 ani de acum incolo fara o zi de plictiseala.

1 Like

merci pt sugestie.
cu stima!

Prin cad/cam eu inteleg gcode, oare va referiti la proiectare 3d in sine ? Probabil ca exista nise in care s-ar preta ca cineva sa scrie aplicatii care sa implementeze logica pentru a genera gcode, dar trebuie cautata. (aici ma gandesc mai mult la integrare cu solutii existente si consultanta)

E plina Romania de CNC-uri cu laser sau freza, toti care au avut ceva relatii cu fonduri europene si-au luat o jucarie de genul, daca aveti destula experienta in a rezolva probleme legate de aceasta nisa, chiar daca nu singur ci cu ceva ajutor se pot face bani frumosi.

Sunt doar curios. Ati face ce propuneti sau jocuri 3D?

buna ziua!
nu am o tinta sigura… deocandata abia am invatat sa fac ceva programele in python… de aici as vrea sa intru in C++ pt ca asa sunt dezvoltate majoritatea mediilor cad/cam… in acest fel as putea sa folosesc experienta anterioara si sa nu pornesc de la zero, mai ales ca am experienta bogata in medii cad/cam, prelucrari mecanice, sisteme si instalatii, etc… n-as vrea sa pierd asta intrand intr-un domeniu cu totul diferit precum gaming-ul…
la momentul asta lucrez in edgecam… nu e cine stie ce dar suporta multa macro-uri si multe particularizari de lucru (nu ma refer la template) si accepta programare aditionala mai ales la postprocesor… in NX aveam TLC dar in edgecam nu…
cu stima!

buna ziua!

adevarat, Romania are ceva… nu chiar plina… nu ne comparam cu alte state… de altfel tari precum Olanda, Belgia abia acum descopera si ei cad/cam ul… este insa un viciu pe linia asta: in timp ce in USA, UK, Germania programatorii cad/cam sunt apreciati si destul de bine platiti, cei de nivelul meu ocupand pozitii de manufacturing engineer, cu salarii pe masura, in Romania si state in care cad/cam ul abia a patruns esti tratat cu spatele… asta din cauze multiple:

  1. cei ce lucreaza pe masina si fac programare de baza se autonumesc programatori si dispretuiesc cad/cam ul pe care nu il cunosc si se tem de el intuind ca acesta ii va transforma in simpli operatori si implicit cu un salariu mai mic… nu e chiar adevarat pt ca nu sta nimeni sa programeze cad/cam o piesa simpla ce se programeaza pe masina… multe companii nici nu accepta cad/cam cautand masini ce au optiunea de programare direct pe ea, optiune net inferioara mediilor cam…

  2. anagajatorul profita de aceasta autointitulare si te trateaza ca pe un tehnician care lucreaza la calculator… un fel de operator cnc care nici macar la masina nu sta… hahah… doar ca sa dea un salariu mai mic… ca mentiune: bineinteles cad/cam nu beneficiaza de nici o facilitate/scutire de taxe sau altceva din partea nimanui: guvern, angajator… nimic

  3. din acest motiv apar si tot felul de sefi care nu numai ca nu au idee de cad/cam dar nu cunosc nici prel mecanice de baza… ca sa nu mai vorbim de tolerante si control dimensional.

  4. prel mec e un domeniu destul de mare… sunt piese din tot felul de materiale, cu tot felul de dimensiuni, pe tot felul de masini, cu tot felul de prinderi si cu tot felul de constrangeri calitativ-economice… ma refer la automotive vs aerospace… in Romania am intalnit ingineri batrani, la 70 de ani care nu stiau diferenta intre cele doua… niste fosile de vremea lui raposatu’ care cumva au trecut prin viata cu ideogia specifica vremii comuniste: “eu sunt inginer, eu nu trebuie sa fac nimic, nu trebuie sa stiu nimic”… Nu zic ca toti au fost la fel dar foarte multi asa au fost… si au si o atitudine ca si cum ei au inventat prel mecanice…

4.1 Ca paranteza, de regula, in atelierele mici esti primit cu destula raceala, oamenii se tem de tine daca stii prea multe pt ca se practica pupatul in fund si se tem buzele tale sa nu se muleze mai bine pe fundul sefului… si se chinuie sa demonstreze ca esti inutil si ca nu stii nimic… o chestie specific romaneasca…

  1. exista o categorie de programatori care fac programele 2d… pt laser, plasma, turn, etc… se situeaza in aceeasi categorie cu tine, nu se face diferenta… in fapt angajatorul iti minimalizeaza nivelul doar ca sa te plateasca mai putin… nu conteaza ca tu lucrezi multi axis pe mill-turn sau ca ai taiat materiale precum cupru sau titan (de fapt titan se prelucreza chiar frumos in anumite conditii)

5.1 ca si paranteza programatorii de laser sunt rari… asta si din cauza ca cnc ul pe laser e destul de rarutz… adica ce te faci daca in tara sunt 3 masini si 10 programatori… din cauza asta lumea nu prea opteaza pt asta… in plus lasere sunt pe principii diferite ca si functionare fiind cel putin 2 tipuri principale cu destinatii diferite… pot fi de putere pt taiere si mai slabe pt engraving… aditional exista destule variatiuni… unii chiar taie si materiale pt confectii…

5.3 ca alta paranteza: in ziua de azi toata lumea face cad/cam… cum era in Canada acu vreo 10 ani, aparusera tot felul de copii la 19 ani toti programatori cad/cam… si eu nu intelegeam cum e posibil asa ceva… eu facusem prel mec din armata si tot ma simteam nepregatit… si m-am lamurit cand am aflat cum lucrau: in Delcam alegeau piesa iar softul compunea tot: stock, scule, viteze, iesiri, prinderi… hahaha… au disparut cam dupa 1 an cand s-a lamurit lumea… dar au avut mare succes pe moment pt ca angajatorul nu vrea sa creada ce e real ci ceea ce ii reduce lui costurile/ creste castigul…

  1. tinand cont de toate astea, eu personal, in Romania am avut numai experiente nefericite… cu tot felul de angajatori care vroiau pe cineva cu experienta mea dar sa fie la 25 de ani si sa munceasca ore suplimentare neplatite cat mai mult si pe un salariu cat mai mic… ca de, nivelul postului era entry…hahaha… de multe ori operatorul castiga mai mult ca tine, cu toate ca tu faci poate si tehnologia (care uneori implica si fluxul), caci cad/cam pt manufacturing implica sa faci tehnologie, desen cu tolerante (3d si desenul tehnic), program cnc (daca ai un postprocessor bun ai un mare avantaj, altminteri trebuie sa faci ajustaje manual in nc) si sa asisti operatorul… si uneori trebuie sa ai grija si de programarea pieselor pe masini si deci nu numai fluxul tehnologic al piesei dar si al productiei… in mai toate cazurile astea ai si un sef care n are habar, face crize si vrea totul pompieristic neintelegand ca o piesa gresita inseamna timp, scula, material pierdut si implicit bani…
    ca o alta paranteza, multe ateliere de cartier nici nu calculeaza tolerantele, le fac la ochi… stie meseriasul ca daca o face la un 0.2 mai stransa pt ajustaj de 100mm sa zicem, si o baga cu ciocanul, dupa 2-3 minute se lasa… la rulmenti nu mai vorbesc… nu vorbesc de firmele mari, vorbesc de alea pe genunchi, mici intreprinzatori fara sistem de calitate sau sistem de productie…

Nu zic ca toti programatori cad/cam fac toate astea dar multi o fac si au salarii derizorii in Romania…

Sunt multe de spus dar ma opresc aici… cred ca deja se simte frustrarea produsa de angajatorul roman cuiva ca mine… poate nu toti simt asta sau au trait asta dar experienta mea a fost asa… si da, cad/cam am invatat tot in strainatate…

Cu stima!

PS: eu sunt dintr-o zona care traieste in paleolitic, unde nu se intampla niciodata nimic si mergem inspre neant: Braila-Galati… hahaha… numai un meteorit de vreo 50 km venind in mare viteza ar mai putea schimba ceva pe acolo…

5 Likes

Nu am inteles mai mult de 10% din detaliile tehnice, dar cred ca sunteti cam bine pregatit pentru Romania, unde important este sa ai un cost mic cu angajatul.

Or ma lamuresc eu, ori va lamuriti dvs. La ce va ajuta sa invatati C++? Vreti sa dezvoltati module pentru programele care fac proiectarea pieselor? Nu exista deja acele module?

Va intreb asta ca poate va ajuta sa nu invatati un limbaj care este in general mai greu ca majoritatea limbajelor. Este o diferenta mare intre limbajele care gestioneaza singure memoria si limbaje precum C++ in care placerea asta revine programatorului :smile:

1 Like

eu, din cate stiu, majoritatea mediilor cad/cam sunt dezvoltate in C++
si mai stiu ca se cauta cu experienta prel mec, cad/cam si C++

Reusesti sa aplici regula asta la fiecare metoda?

Recunosc, eu mai uit cateodata si ma trezesc cu metode mult mai lungi si ma apuc sa fac refactory, cand incep sa pierd logica :slight_smile:

Cam la limita, dar ok. Si eu ma mai intind :slight_smile:

Daca este in apecial ceva mai complex

Eu extrag linii repetitive. Ma rog, se ofera ide-ul :grin:

Ok. Poate nu inteleg eu. Eu ma gandesc la Catia sau Autocad, cand ma candesc la ce ziceti dvs. Da, sunt in C++, dar asta nu are legatura cu utilizarea lor, chiar si avansata. Am incercat o singura data sa fac un modul C++ pentru Autocad si nu a fost o experienta placuta. Nici nu am dus-o la cap recunosc.

Eu vad asa. Cine cauta un inginer cu experienta prel mec (adica sa inteleaga tot ce se face la TCM in Poli) si sa mai programeze si C++ pentru extinderi de module, pai vorbim de super firme. Adica vorbim de oameni care ar trebui sa castige dupa mine incepand de la 5.000 euro pe luna in sus.

Se pare ca ceva imi scapa rau :slight_smile:

Care din IDE-uri se ofera sa faca asta?

IntelliJ
Dar cred ca si Visual Studio ar trebui sa stie sa faca asta.

Dupa ce am scris, mi-am adus aminte ca am vazut-o odata, dar eu fac disable la diverse functionalitati pentru ca ma enerveaza. De ex: numele parametrilor unei metode.

corect… aici unde lucrez am avut ocazia sa port o discutie cu cineva de la hexagon… omul mi-a spus ca se cauta din cei cu experienta dar care sa stie si C++ pt numai acestia stiu cel mai bine care e directia si cum ar trebuie sa fie o comanda utilizata in CAM ( ma refer la necesitatea ei, accesibilitatea, manevrabilitatea, etc) astfel incat sa vina in intampinarea utilizatorului… cine poate sti cel mai bine si face diferenta decat un fost utilizator care stie cum ar trebui sa fie rezultatul…
superfirmele duc lipsa de asa ceva… din cauza ca e multa instruire si e un drum lung si anevoios… cel mai adesea ei fac asta in colaborare cu o intreprindere care utilizeaza cad/cam si le sunt clienti… bineinteles ca asistenta e mutuala si beneficiile amandorura: adica developerul capata informatiile dorite iar intreprinderea asistenta in utilizare (postprocesoare, functii particularizate, etc)
in plus, mai toti resellerii pe softurile de cad/cam care asigura asistenta au 1 sau 2 ingineri de profil care trebuie sa inteleaga ce particularizari vrea clientul, postprocesor si etc… nu e ca si cum ai vandut softul si nu mai ai treaba… dar pt asta tre sa ai si experienta prel mec ca sa intelegi ce se intampla ca si fenomen nu numai ca si programare cad/cam sau C++
nu stiu daca m-am facut inteles, imi cer scuze daca sunt un pic haotic in exprimare si idee!

Este ok. V-ati facut inteles. Eu nu mai stiu cum se invata limbajele la inceput, pentru ca eu fac switch intre ele, iar limbaje noi le invat in cateva zile, pentru ca ma uit la ce este diferit fata de altele. Deci, s-ar putea sa va dau un sfat care nu este potrivit, dar totusi vi-l dau, poate va ajuta. Dvs stiti daca se aplicat la dvs sau nu.

Eu as invata mai degraba C++ din exemplele puse la dispozitie de programele de modelare. Ar trebui sa aiba API-uri sau SDK-uri, cum le-or zice. Asa la o cautare simpla vad ca pentru Catia exista ceva, dar nu am stat sa inteleg ce exista. Nu stiu daca sunt publice sau disponibile pentru ce vreti dvs.

De ce zic cele de mai sus:

  • programarea in oricare limbaj se fixeaza mult mai bine cand este legata de o chestie practica. Asa am observat la mai multi oameni ca functioneaza. Practic este o invatare incetul cu incetul, dar pe termen lung informatile se fixeaza foarte bine.
  • C++ este greu de inteles, daca o luati de la inceputuri, adica cu o carte sau curs, care nu are legatura cu chestii aplicate. Nu va ajuta cu nimic daca invatati despre pointeri si armetica lor si in API-urile respective nu o sa fie vorba despre asta. O sa pierdeti timp inutil.
  • ulterior dupa ce treceti prin exemplele/API-uri/SDK-uri si vedeti ca nu intelegeti anumite bucati de cod, puteti sa cautati dupa ele pe net in engleza pentru ca demulte ori sunt mai usor de inteles in engleza decat in romana. Si este usor sa gasiti iformatii exacte cand cautati dupa keyword-uri fixe.
  • apoi va faceti dvs o idee cum este cel mai productiv pentru modul dvs de invatare

Spor la invatat!

multumesc de sfat!
Cu stima!