Ce presupune munca unui administrator de retea

Salut,m-am intrebat mereu,ce presupune munca unui administrator de retea?
Pe langa retelistica si T.I.C, trebuie sa stie si programare sau matematica avansata?

ceva programare ajuta, nu neaparat sa scrie cat sa inteleaga un bash un python …
matematica n-as zice

Depinde la ce nivel.

Un administrator de retea serios poate configura un firewall, access point-uri wifi, switch-uri, servere de routing, VPN-ul/urile, mai multe retele izolate in functie de standardele de securitate ISO, poate configura domain controller-ul (active directory), chiar si reteaua de telefonie din cladire, poate instala si configura sistemele de operare utilizate in general (Windows/Mac OS X/Linux), in special din perspectiva securitatii. Poate instala, configura si intretine licentele dintr-o retea. In plus stie sa diagnosticheze si sa rezolve probleme de genul semnal wifi intermitent, viteza prea mica la internet, probleme cu videochat-ul/sunetul in salile de conferinte, probleme cu imprimanta :smiley: . Ar mai fi si configurarea telefoanelor de firma (Android/iOS) pentru VPN, Voip, whitelist aplicatii, email si toate cele.

La un nivel inalt iti trebuie chiar si certificate ISO, fiindca firmele care vor sa aiba certificarea ISO trebuie sa respecte anumite standarde stricte. Adica nu faci totul de capul tau. (aici intra toate firmele de IT medii-mari, magazinele, supermarket-urile, mall-urile, cladirile de birouri, fabricile, etc.)
Cel mai strict mediu de lucru ar fi un datacenter, unde nu ajungi sa lucrezi fara sa dai examen din standardele ISO daca se respecta. Sunt si medii de lucru si mai dificile, de exemplu spitale, laboratoare de cercetare, fabrici care lucreaza cu materiale periculoase, institutii militare (politie/SRI/armata)…

De programare n-ai neaparat nevoie, sunt foarte multe utilitare cu interfata. Totusi daca inveti de exemplu sa configurezi un server pe linux o sa dai si de bash, ceea ce e un limbaj de programare.
De matematica ai nevoie, dar daca ajungi sa faci ceva calcule oricum trebuie sa folosesti obligatoriu anumite formule sau o foaie de calcul. Programarea mai poate interveni cand ai nevoie sa procesezi log-urile, te poti descurca si cu anumite unelte, dar iti poti scrie si un program sa caute exact ce vrei.

6 Likes

Teoretic nu ai nevoie de programare dar practic e foarte util sa sti scripting in/sau diverse limbaje mai mult ca sa iti faci viata usoara.

1 Like

Daca tot ai dat o descriere buna pentru un administrator de retea “serios”, poate spui 2-3 lucruri si pentru unul la inceput de drum? Eventual si ceva certificari relevante daca exista care sa fie vazute bine?

In primul rand daca cineva doreste sa se faca administrator de retea prima data trebuie sa verifice ce firme ofera job-uri si sa incerce sa se angajeze. Daca gaseste un job nivel entry-level fara sa aiba vreun certificat Cisco/curs de standarde ISO la o firma medie-mare atunci n-are sens sa se complice cu ele, o sa fie obligat sa le faca la job si o sa mai fie si platit pentru asta. Salariul la inceput probabil e mic, foarte mic, in special in Romania.

In al doilea rand, sunt multe secrete/trucuri pe care le furi de la altii sau le capeti cu experienta. Singurul mod in care poti sa devii administrator de retea/sistem, e sa te angajezi, ca teoria nu se impaca mereu cu realitatea.

Desigur dupa ce ai avut 3-4-10 interviuri si nu te-a angajat nimeni, iti cam dai seama ce ar fi trebuit sa stii sau de ce ai fi avut nevoie si poti sa te dezvolti pe ce ti s-a cerut.