Ce programe gratuite folositi pentru backup de sistem si restaurare generalizata?

Salutare! Dupa cum spune si titlul, ce programe gratuite folositi pentru backup de sistem si restaurare generalizata?

Spre exemplu, am un SSD cu W7, W7 pe care vreau sa-l mut pe un HDD, ce urmeaza sa fie montat intr-un PC diferit.

Ce am folosit in trecut a fost Aomei backupper, care a functionat destul de fain, insa a fost sub forma de trial.

Tin minte ca am folosit si EaseUS Todo Backup si Reflect Macrium, insa, am impresia ca trebuia sa platesti in cazul in care doreai sa restaurezi imaginea pe un drive.

Cred ca Clonezilla + sysprep ar fi o solutie, dar mi-as dori ceva care sa fie mai simplu. Am incercat in trecut Clonezilla, dar stiu ca are o multime de setari, daca imi aduc bine aminte.

Multumesc!

Am folosit Clonezilla să instalez Win10 pe vreo 20 de laptop-uri… celui care a făcut imaginea i-au trebuit vreo 3 zile să se prindă de ce și cum :slight_smile:

1 Like

Pentru clonat HDD → SSD pentru Windows am folosit exclusiv Clonezilla. Cateva taste si ai replicare 1-1. In rest pentru Linux/BSD folosesc dd / zfs.

2 Likes

Eu folosesc un stick butabil cu Ubuntu si utilitarul Disks inclus.

1 Like

Am folosit clonezilla la greu pentru chestii de-astea.
O data parca, pentru calculatorul personal, am folosit ceva utilitar de la Samsung pentru a trece de pe un raid cu hdd-uri pe un ssd.

2 Likes

Va multumesc tuturor pentru ajutor!

O sa incerc sa mai caut alte alternative, incat n-as dori sa stau sa reinvat Clonezilla din nou pentru inca cateva zile, doar pentru a-l folosi o singura data.

In cazul in care n-o sa gasesc alternative, o sa recurg totusi la Clonezilla.

O partitie sau un disc intreg le copiezi cu dd dintr-o parte in alta ca si cum ai copia un fisier. Simplu si eficient.

1 Like

Cred ca in trecut am folosit dd, nu stiu daca nu cumva am fost nevoit sa-l folosesc in locul lui Clonezilla.


Puteti sa sariti peste sectiunea ce urmeaza, incat o scriu ca referinta pe viitor pentru mine.

Test facute cu:
Windows 10 Version 21H2 (Build 19044.1288) x64

si cu:
Aomei backupper 6.9.2

Astazi am clonat sistemul de pe un SSD cu W10 pe un HDD folosindu-ma de de Aomei backupper, rulat de pe USB, versiunea Linux. Apoi am folosit sysprep cu HDD-ul, insa am intampinat cateva erori la rularea lui sysprep, pe care le-am rezolvat cu urmatoarele programe / comenzi:

Cred ca functiona la fel de bine daca foloseam doar cele doua comenzi. Comenzi luate de aici.

O alternativa pentru Windows10Debloater:
GitHub - W4RH4WK/Debloat-Windows-10: A Collection of Scripts Which Disable / Remove Windows 10 Features and Apps

Iti recomand sa nu folosesti sysprep pe viitor pentru ca sterge toate extensiile Chrome si Edge (nu Firefox), sterge toate programele agatate in Taskbar (ai solutia asta), la fel de bine poate sa conduca la nefunctionarea programelor din cauza dependentei acestora de SID. referinta aici si aici. SID-ul este schimbat de catre sysprep.

A, se pare ca sterge si semnele de carte din Chrome (nu si la mine), conform acestui thread. S-ar putea ca solutia din acest thread sa prezerve extensiile din Chrome si Edge, adica folosirea lui CopyProfile.

1 Like

Am incercat mai demult sa clonez un disc dar n-a bootat. Nu stiu daca poti sa clonezi un disc bootabi cu dd. Sau poate am facut eu ceva gresit. :confused:

1 Like

Linux expune sub /dev/sda (exemplu disc SATA) intreg discul, byte for byte. dd pur si simplu copiaza dintr-o parte in alta.

Are si Windows ceva similar, dar usor mai alambicat.

1 Like

dd pentru lucru de genul copiat disk-uri, scris ISO pe USB stick, etc. Dar sincer, am nevoie de asa ceva doar odata la 5-6 ani. In rest imi tin “viata” in cloud. Laptop nou? No problem, instalat aplicatii de care am nevoie, sync din cloud, done. Upgrade la computer? La fel.

2 Likes

Ce anume este folosit pentru Windows? Doar o denumire m-ar ajuta.

Sub Windows poti deschide un disc sau partitie cu totul folosind un format special pentru cale (similar cu /dev/ceva)

Nu stiu vreun utilitar anume care sa foloseasca asta, dar ar fi trivial de scris: deschizi 2 fisiere, copiezi dintr-unul in altul.

1 Like

hehe
cam complicat :grin:

sau poate o merge sa bootezi de pe un stick cu linux si sa copiezi partitia cu win :grin:

1 Like

S-ar putea că ăsta să fie ce cauți.

Apoi poți monta imaginea rezultată, poți boota de pe ea sau o poți “scrie” pe sunt disc.

1 Like
using var source = new FileStream(new SafeFileHandle(
    CreateFile("\\\\.\\D:", FileAccess.Read, FileShare.ReadWrite | FileShare.Delete, IntPtr.Zero,
        System.IO.FileMode.Open, 0, IntPtr.Zero), true), FileAccess.Read);
using var destination = File.OpenWrite("E:\\my_copy");
source.CopyTo(destination);

Trebuie rulat cu drept de administrator.

OSFMount - Mount Disk Images & Create RAM Drives monteaza orice (chiar si raw nu neaparat format gen vhd).

1 Like

@Dani
Multumesc pentru cod!

@Cosmin_Popescu
Ar fi fost si asta o solutie, dar am rezolvat oarecum problema intre timp :stuck_out_tongue:

@iamntz
A, am si uitat de Disk2vhd, desi nu cred ca mi-ar merge pentru ca Windows-ul pe care-l am e corupt. De fapt, era corupt, pentru ca l-am reparat, iar apoi am incercat sysprep, dar tot n-a functionat, spre deosebire de un Windows proaspat instalat.

Apoi, din cate am citit, VHD (Windows) are performante mai slabe decat VDI (Virtualbox). Informatie gasita aici. Acum nu stiu daca mai e relevanta informatia, din moment ce e de acum 10 ani.

Spun de performante pentru ca PC-ul pe care-l am nu prea e prieten cu masini virtuale cand am si alte lucruri care ruleza pe el (lucruri de zi cu zi, fara sa mai mentionez de programare). Tocmai de asta cautam sa mut OS-ul pe un alt PC, incat sa pot da remote pe el, pentru ca se misca cu mult mai bine.

Desi, cum mi-ai dat ideea asta, o sa fac totusi o imagine de disc, nu stiu exact cu care format sa merg (VMDK, VDI, probabil nu VHD), dar o sa ma interesez.


Cum am spus mai sus, am rezolvat problema intr-o oarecare masura folosindu-ma de varianta trial (30 de zile) de la Aomei Backupper cu restaurare generalizata, incat sysprep n-a functionat.

Tocmai de asta ma astept ca realizarea imaginii de disc sa functioneze cu programe terte, incat cele din Windows par a fi corupte pentru mine.

1 Like