Ce vrei să știi despre freelancing?

Două întrebat în privat

Cum mă protejez de țepe

Teoria zice că un contract face bine la diverse litigii.

Realitatea este că un contract este util doar dacă ambele părți sunt în aceeași țară. Dacă este în afara țării sau chiar în afara continentului, e puțin probabil că te vei duce după un client care nu îți plătește. Mai ales dacă vorbim despre sume (relativ) mici.

Treaba cu neîncrederea este de ambele părți; la fel cum tu ești îngrijorat că nu vei fi plătit, la fel și clientul este îngrijorat că nu vei livra. Până ajungeți să aveți încredere unul în celălalt va fi nevoie de mici „dovezi de încredere”.

Cea mai bună treabă este lucrezi doar prin recomandări și ai o oarecare garanție că ai clienți de încredere. Problema e că nu vei putea tot timpul să lucrezi exclusiv din recomandări;

Prin urmare: cum te protejezi? Păi… ai mai multe variante, fiecare cu neajunsurile/riscurile lui:

  • cea mai sigură metodă este să folosești un serviciu de escrow. Fie că-i serviciu stand-alone[1], fie că-i o platformă de freelancing, banii sunt blocați la un terț în care ambele părți au încredere, sunt eliberați când e totul OK. Dezavantajul este că poți avea comisioane serioase.
  • lucrezi câteva ore (3-5h) cât să-și dea seama omul că ești serios, după care ceri avans;
  • plata la milestone-uri scurte (o săptămână), astfel încât minimizezi riscurile.

Pot face freelancing dacă sunt la început în programare?

Pe scurt… nu. Freelancer nu înseamnă amator sau începător. Ești un profesionist ca oricare altul. Așa cum la restaurant nu ai vrea să mănânci mâncarea preparată de escuelerie, nici clienții nu vor să înveți meserie pe banii lor.


  1. Multe bănci din RO (OTP, BCR, BT) oferă așa ceva dar nu am avut nevoie deci nu știu altceva în afară de existența lor ↩︎

11 Likes