În urma discuției Bisnitarii programelor de mentorat in IT dar și a câtorva întrebări în privat, m-am gândit că este posibil să fie oameni care parcă ar vrea să se apuce de freelancing și nu știu în ce direcție să o ia, nu știu cât valorează, nu știu nimic.
Prin urmare, am zis că este util să venim cu câteva sfaturi pentru cei ce ar vrea să se apuce. Lăsați întrebări mai jos, încerc să răspund.
Cuprins:
- Cum găsesc clienți? (Pe upwork, fiver sau e vreo sursa secreta?)
- Chiar (poți să) faci 5-8k euro pe lună din freelancing?
- Ce am împotriva statutului de contractor?
- Toptal / Gun se pune ca freelancing?
- Sunt angajat, câți bani pot cere ca freelancer?
- Care sunt provocările freelancing-ului?
- Cum mă protejez de țepe
- Pot face freelancing dacă sunt la început în programare?
- Care sunt semnele că un proiect va merge greu?
- Testimoniale și portofoliu
- Ce te-ar face să renunți la freelancing?
- Când ești pregătit de freelancing?
Tot ce este offtopic, trolling etc se șterge.
Ce mă recomandă?
Fac freelancing din 2004 part time și din 2008 full time. Am avut zeci de clienți (spre sută) de pe aproape toate continentele. Am fost și contractor și freelancer, am lucrat cu tarif la oră, la proiect, la zi, am lucrat cu indieni, nepalezi, nemți, americani, camerunezi și probabil încă vreo cinci nații de care am uitat.
Am avut lucrat la proiecte de câteva sute de euro până la proiecte de sute de mii (asta era valoarea proiectului, nu atât am încasat eu).
Timiditate?
Dacă aveți o întrebare și nu vreți să ieșiți public cu ea, îmi trimiteți un mesaj și eu o postez aici anonim.
Fiscalitate?
Nu răspund la întrebări referitoare la fiscalitate, pentru că este o zonă… uhm… sensibilă și cele mai bune sfaturi vi le poate da un contabil. Vă descurcați voi aici