Ce vrei să știi despre freelancing?

Care sunt provocările freelancing-ului?

Hmm, sunt mai multe lucruri aici. Le pun în ordinea care îmi vin în cap:

Rutina

Rutina de dimineață (duș+îmbrăcat+trafic) este un fel de experiment pavlovian mai sofisticat: te pregătește sufletește pentru o zi de muncă.

Citisem undeva despre un designer care în fiecare dimineață iese, se duce la Starbucks, își ia cafeaua, ia taxiul și face o tură de cartier și ajunge în studio… care este în același loc de unde a plecat. Totul în numele rutinei :smiley:


Banii :money_mouth_face:

Ca angajat (și contractor!) poți pica în capcana unui flow constant de bani. Poate într-o zi n-ai chef să lucrezi și te uiți la poze cu pisici, poate vrei să pleci într-un concediu, poate în altă zi te doare capul și îți iei trei zile de medical, poate-poate-poate.

Iar timpul pierdut astfel se cam traduce 1:1 prin timp nefacturat

Vacanțele/concediile

Vacanțele sunt o provocare din prisma banilor. Peste tot se vinde ideea că „lucrezi de unde vrei”, dar adevărul este că orice relocare înseamnă timp pierdut. Dacă te muți de patru ori într-o lună, ar însemna din start minimum opt zile nelucrate (o zi pe drum, o zi de acomodare)

Pentru mine cel puțin, orice concediu înseamnă că trebuie să muncesc pentru a acoperi timpul nelucrat din vacanță dar și cheltuielile extra din concediu.


Separarea „serviciului” de … restul:

  • când ai un singur PC o să ai pe el și lucruri work-related și… restul (e.g. jocuri). Și este destul de ușor să le amesteci (e.g. să te joci când „ești la muncă” sau să lucrezi când ești în timpul liber)
  • să faci restul familiei să realizeze că lucrezi și să-i faci să înțeleagă cât de greu se intră în flow și cât de ușor se iese.

Izolarea (dar asta poate fi și un lucru bun)

Dacă ești mai introvertit/retras, ești OK (lucky me presupun? :joy:), dar altfel s-ar putea să… tânjești după o discuție față în față despre proiectul curent, o dezbatere despre tehnologia folosită etc.

Nu zic despre co-working spaces/cafenele/etc - locuri unde te duci să… ai oameni în jurul tău - ci despre oameni de pe aceleași proiecte.

Că tot veni vorba, lucratul în cafenea, din working space de-mai-știu-eu-de-unde merge dacă ești obișnuit să te cocoșezi pe laptop. Dacă ești obișnuit să lucrezi cu maus/tastatură și două monitoare ultrawide o să înjuri destul de tare laptopul. :smiley:


Cred că pandemia asta a fost un prilej bun pentru mulți să observe dacă freelancing-ul este potrivit pentru ei sau nu și chiar mă aștept ca în următorii ani (după ce se mai liniștesc lucrurile) să crească semnificativ numărul freelancerilor.

13 Likes