Cercetare proiecte agile

Buna ziua,

Realizez o cercetare pentru lucrarea de disertatie care vizeaza gradul de patrundere al metodologiei Agile in proiectele IT.
In acest sens, va propun sa raspundeti la cateva intrebari.
Datele sunt anonime si vor fi folosite doar in scopul cercetarii.

Acesta este link-ul cu intrebarile.

Va multumesc pentru timpul acordat! :slight_smile:

Bun, un alt Sampling bias - Wikipedia

1 Like

Eu cred ca in IT toata lumea va zice ca foloseste Agile intr-un fel sau altul.

Ar fi mult, mult mai interesant sa te uiti cine mai foloseste waterfall si de ce. Pentru ca acolo s-ar putea sa gasesti defapt niste companii care nu doar scot software pe banda rulanta ci scot software care este cu adevarat robust.

Din pacate, timpul nu imi permite sa realizez o cercetare exhaustiva care sa cuprinda mai bine subiectul, desi sunt sigura ca ar fi fost mai fun :slight_smile:. Din acest motiv, am preferat sa evidentiez ideea de agile, intrucat parcurgerea intrebarilor ar fi mai dificila fara cateva cunostinte despre aceasta metodologie de proiect. Invit si pe cei care, desi nu au lucrat pana acum cu aceasta, dar cunosc conceptul, sa isi impartaseasca experienta in cadrul proiectelor IT, indiferent de metodologia abordata. De asemenea, unele intrebari se pot lasa blank fara probleme. Multumesc!

După cum a spus și Florin mai sus cam toate companiile de care știu din Cluj folosesc ori Kanban ori Scrum în funcție de stadiul și natura proiectului, clientului și echipei.

La proiecte tipice se aplică Scrum, la proiecte mai speciale sau în mentenanță cu mai puțin de 3 persoane se aplică Kanban.

Waterfall e mai special, înseamnă să ai tot proiectul documentat și agreat de dinainte și scris din specificații clare. Probabil se aplică mai mult la hardware, în domeniul medical, militar sau științific.

Eu nu stiu daca ai inteles mesajul.
Invitatia de aici deja e o esantionare ne-reprezentativa, pentru ca nu e necesar ca membrii forumului sa fie un esantion reprezentativ al dezvoltatorilor.

In al doilea rand, exista si problema cu ‘self-selection bias’, unii vor alege sa raspunda la intrebari, altii nu. Treaba asta poate fi mai putin aleatoare decat s-ar putea crede, exista chiar mistouri la adresa asta:
xkcd: Selection Bias
xkcd: Selection Effect
Era si una cu ceva in genul ‘100% dintre cei care raspund la polluri raspund la polluri’, o statistica teribil de interesanta :slight_smile:

3 Likes

Daca ne-ar fi cipat pe toti in pandemie atunci cand au avut ocazia, acum nu am mai fi avut probleme din astea.

Intr-o nota mai serioasa, mi se pare ca una dintre cerinte era ca formularul sa contina minim 10 intrebari, altfel nu imi explic faptul ca unele intrebari se repeta sub o forma sau alta.

Of, agile. Asa apar softurile pe banda si clientii nemultumiti

2 Likes

Dacă nu faci Agile asta nu înseamnă ca obligatoriu faci waterfall. Cum și Agile nu înseamnă neaparat Scrum. Aș zice ca Scrum este cea mai rigida implementare a Agile. Dar na…Mă opresc aici ca nu degeaba avem armate de agile coach plătiți aproape cât un dezvoltator(pe alocuri chiar mai bine).

Cea mai interesanta metodologie despre care am citit în ultima perioada este Shape Up de la Basecamp guys. Și un citat din Jason Fried:

“For one, we’re not into waterfall or agile or scrum. For two, we don’t line walls with Post-it notes. For three, we don’t do daily stand ups, design sprints, development sprints, or anything remotely tied to a metaphor that includes being tired and worn out at the end. No backlogs, no Kanban, no velocity tracking, none of that.”

Pe de alta parte Waterfall are mult sens dacă cernitele clientului sunt închise. Am un exemplu chiar de la cineva de pe forum(nu mai știu dacă intr-o postare mi-a zis sau la bere): Clientul vine și cere concret un parser de loguri pentru aplicația lui. Trebuie sa extragă x și y informație de acolo. Și sa le pună într-un alt storage(baza de date, fișier, whatever). Apoi alte câteva cerințe despre cum sa se poată interacționa cu acele loguri.

În exemplu asta, taskul poate fi foarte frumos extras și documentat separat astfel încât sa fie livrat fie de echipa care are ownership pe proiectul mare, fie de o alta echipa interna, fie de un 3rd party. Ai motive foarte putine spre deloc sa faci agile.

P.S. Mama cat off topic sunt capabil sa produc la auzul acestui buzzword…incredibil cat de mult ma trigaruieste.

2 Likes

Shape Up suna bine si nu prea, nu vrei sa stii cat de greu este sa explici procesele de Scrum la ingineri (nu programatori) care nu l-au mai folosit.

E de neimaginat ca cineva care nu este un dezvoltator sa inteleaga sa lase programatorii fara sa optimizeze fiecare ora, in special cand lucrezi cu ingineri. Asta functioneaza doar cand managerii sunt tot programatori.

In ultimele 2 proiecte daca ma gandesc bine nici macar nu am folosit scrum, erau 100 % extreme programming (XP). Eu pun foarte mult accent pe teste si ce vrea clientul, respectiv clientul sa aiba ceva cu care sa se joace mereu la demo si sa fie ceva frumos care sa functioneze. In acest fel daca poate pune mana direct pe ce am facut vine feedback foarte important. Story-urile trebuie sa fie destul de clare sa poti scrie direct teste din ele, daca nu se poate supraestimam la limita maxima.

On topic: Ti-am completat formularul.

1 Like

Pai …da. Mai accepti sa ai manager sub nivelul tau tehnic? :slight_smile:

1 Like

Am avut manager peste nivelul meu tehnic, nu te ajută, doar te întreabă de 2 ori dacă ești sigur la estimare. Bine încă n-am avut manager care să nu fie programator la un moment dat.

Am avut și manager care făcea spotify health checks, no meeting friday…

Nu poți scoate Scrum la companiile de outsourcing/cu externi că nu mai ai pe cine întreba cum se facturează clientul și dacă e ceva problemă prima problemă e de ce nu folosești Scrum. Îți trebuie om pentru asta.