Certificatul (CPA C++ ), poate compensa lipsa experienței si a facultatii?

Sunt relativ nou în domeniul dezvoltării software și am cunoștințe de bază în C++ în timpul studiilor mele, având doar Bacalaureatul în bagaj. Recent am aflat despre certificarea CPA C++ și m-am întrebat dacă deținerea acestui certificat ar putea reprezenta un avantaj semnificativ în cariera mea, dat fiind nivelul meu actual de experiență.

Mă întreb dacă angajatorii acordă o atenție deosebită certificărilor în cazul unor candidați cu experiență limitată și dacă un certificat CPA C++ ar putea compensa într-o anumită măsură lipsa unei diplome sau a unei experiențe extinse. De asemenea, aș dori să știu dacă această certificare poate deschide uși în domeniul dezvoltării software pentru cineva în situația mea.

Aș fi recunoscător pentru orice sfaturi sau perspective pe acest subiect, în special de la cei care au experimentat în trecut o astfel de tranziție în cariera lor. Vă mulțumesc anticipat pentru orice informații sau sfaturi pe care le puteți oferi.

Cu stimă, Stefan.

Acest mesaj își propune să adune perspective și sfaturi de la comunitatea DevForum cu privire la importanța certificatelor, cum ar fi CPA C++, în domeniul dezvoltării software, în special pentru cei care nu au o experiență vastă sau o diplomă relevantă.

Pe scurt, nu. Avand o certificare vei putea sa aplici acolo unde se cere sau reprezinta un avantaj dar trebuie sa dovedesti ca ai aptitudinile necesare acelui rol. Ceea ce conteaza la angajare este ce stii sa faci concret pentru ca va trebui sa treci de o proba sau un interviu tehnic.

4 Likes

C++ cred ca-i cel mai nepotrivit limbaj cand vine vorba de o certificare.

Daca compari C++ul dintr-un joc, cu C++ul din MySQL inceput acum n decenii, cu C++ul de la baza vreunui server critic… ajungi la concluzia ca nu prea seamana. Asadar, pentru ce te certifici mai exact?

Am planificat să obțin certificarea pentru C++ din cauza lipsei de alte diplome sau documente care să ateste cunoștințele mele în acest domeniu.

Intre timp am găsit o alternaiva pentru a “atesta” asta . Voi crea un portofoliu cu aplicații dezvoltate de mine

Am vrut să obțin certificarea deoarece majoritatea joburilor cer studii superioare în domeniu. M-am gândit că certificarea ar putea să-mi ofere o șansă mai bună la interviuri decât să nu am nimic, dar dupa mai mlte discutii cu alti programatori, solutia in cazul meu ar putea fi un portofoliu si putin noroc :))

Aici mai trebuie precizat ca limbajul de programare nu este totul. Studiile superioare au rolul de a te specializa intr-un domeniu pentru care sa poti scrie eventual aplicatii, deci tu inveti sa dezvolti aplicatii pentru o anume industrie. Neavand studii sau experienta intr-un domeniu particular va trebui sa te orientezi in dezvoltarea de aplicatii spre zone nu foarte tehnice pentru ca nu vei stii niciodata aspecte din acele domenii, sau ma rog, vei ajunge la ele dupa un timp indelungat de studiu… Prin urmare ar trebuie sa alegi limbajul sau tehnologia cu care vrei sa lucrezi cumva sa te ajute in acest sens.

O sa iti dau un exemplu, C se foloseste, printre altele, in aplicatii cu microcontrolere, timp real, automotive, comunicatii de date, etc. Degeaba stii doar C daca nu esti familiar cu zona de inginerie specifica. La fel, nu vei putea scrie aplicatii financiare neavand experienta in domeniul respectiv, si tot asa.

1 Like

pe logica asta degeaba faci info ca oricum n-o sa ai ce face cu ea. iti mai trebuie si restul pe langa…

1 Like

Nicio cerificare nu echivaleaza o facultate.

1 Like

Exact asta se invata in perioada de juniorat: cum sa stapanesti limbajul de business si intreg SDLC ca sa poti folosi uneltele de programare pentru a aduce plusvaloare, care se traduce partial in salariul pe care la inceput nu il meriti.

incepe de jos, internship, junior, daca ai cunostintele si compania e potrivita, o sa urci destul de repede, daca nu, cauti oportunitati in timp ce faci un pic de experienta la ei.