Cheap home server

Caut solutie ieftina pentru web server. O varianta ar fi un raspberry pi 2

O alta solutie ar fi placa de baza desktop cu procesor integrat si placa grafica plus rami, hdd, sursa carcasa.

Dpdv al costurilor Raspberry rocks. Dar e suficient de puternic sa tine un docker si sa ruleze toate serviciile unui web server.

Just for home use, prezentare proiecte, fara productie si trafic mare…

nu stiu ce sa zic de docker, dar un webserver se poate face usor pe un raspberry pi 2

eu am reusit sa fac un webserver (for fun) pe un raspberry pi model B, deci pe modelul 2 ar trebui sa fie chiar mai performant.

Poate merită să analizezi și ODROID-C1. S-ar zice că ar fi puțin mai performant ca Raspberry Pi 2 și are același preț.

Depinde ce vrei sa rulezi pe webserver, Raspberry Pi este ARM, multe librarii / softuri nu sunt compatibile.

Ti-as recomanda sa mergi pe ceva mai traditional, placi de baza cu procesor integrat, daca adaugi un SSD de 64/128GB de pe okazii, iesi cu un sistem destul de rapid si ieftin.

1 Like

sau un laptop la second hand (care ajunge putin mai mult cat un rapsbery la pret) gen core 2 duo cu linux pe el si il faci server…

1 Like

@birkoff nu e rea ideea, unul cu ecran spart cred ca se poate gasi la un pret mai mult decat decent

@navaru in principiu php-fpm, nginx sau apache, mysql, composer, bower, drush, yeoman, node.js :smile: deja cer prea multe, iar ca aplicatii probabil un drupal, un wordpress, un zend framework - testing stuff :smile:

What @navaru said. Sau urmărești prețurile la un HP Microserver, au fost și ~900 de lei (dacă la placa de bază cu procesor incorporat adaugi o carcasa calumea, sursa si memorie ajungi la un pret comparativ cu HP-ul)

Inițial am vrut să-mi fac și eu un server pentru dev, dar am urmat următorul raționament:

  • un server bun (eu mă gândeam la ceva pe care aș putea pune openVZ sau ceva similar și să atribui un „vps” fiecărui client/proiect) costă peste 1500-2000 lei. Adică ~$500
  • un VPS la DigitalOcean costă $5.
  • Asta înseamnă un pic peste patru ani de VPS - dacă nu crește prețul unui VPS (având în vedere că acum 2-3 ani nu găseai un VPS sub 20-30$ e puțin probabil să crească)
  • Peste patru ani va trebui oricum să faci upgrade la server :smiley:

Concluzii/Decizii

Acum depinde foarte mult de proiectele tale, de câți oameni lucrează în echipă (e.g. poți instala Gitlab și ai git hosting privat „gratuit”), de cât spațiu ai nevoie și, nu în ultimul rând, cât de confortabil ești în consolă (nu, faptul că vrei să înveți linux nu se pune)

in echipa sunt eu :). Sunt proiecte ‘casnice’ nu de anvergura, de aceea ma orientasem catre raspberry. Mai am multe de invatat, si ma gandeam ca un server fizic (care sa il pot reseta cu sfantul pumn :slight_smile: ) ar fi mai ok pentru inceput. Intradevar, 5$ e un cost mai mult decat decent pentru asa ceva. Mai mult, dincolo de GitLab se poate merge cu integrare de Issue Tracker, un jenkins, etc. Ai mai multa flexibilitate, dar pana acolo momentan BitBucket e sufficient. Mai e si varianta dupa ce termin cu webserver pe Rapsberry sa ii gasesc o intrebuintare in InternetOfThings, devina din ce in ce mai mediatizata treaba, si pare ca acolo e viitorul :slight_smile:

http://www.citgrup.ro/calculatoare/second-hand/hp_desktop_dc7700/2895.html

@AdrianBasalic multumesc de sugestie. Solutii second se gasesc, mai sunt si alti furnizori de pc-uri second, oferta variata, dar ma intereseaza si consumul de curent - protect the nature :slight_smile: - de aceea cade varianta cu un PC second - sau cel putin vechi, iar placa cu procesor integrat e o alternativa datorita consumului redus. Componente mai am pe acasa, sau gasesc, pot incropi o oarecare configuratie… dar nu e eficienta dpdv al consumului - si mai polueaza si fonic :slight_smile: . Sunt placi de baza cu procesor integrat si racire pasiva, dar problema va fi sursa cu racire pasiva…care e foarte scumpa… alta varianta ar fi inlocuire cooler cu unul silentios.

1 Like

pai na, minicase-urile astea is facute sa consume putin, sa fie silentioase. nu e la fel ca un pi (de mic/silentios/econom) dar e mai potent si mai poti face si alte lucruri cu el(nas, mediaserver, whatever).

1 Like

Ai dreptate, din dpdv al perrformantelor e mai potent, mai versatil, si mai poate fi imbunatatit cu RAM sau procesor, nu stiu exact consumul lor, o sa imi iau o priza cu contor sa fac teste si sa urmaresc consumul la diverse electronice din casa pentru a schimba echipamentele care consuma mult. Am ceva sisteme mai vechi poate fac din ele daca consumul e decent. Am vazut si facut 4 servere intr-un singur case din 4 placi de baza desktop si o singura sursa, cu boot prin retea de pe un NAS. Inventivitatea nu are limite…

Topicul ramane deschis, sunt bine venite orice fel de solutii. Poate completate si cu experiente proprii cu custom home server.

Eu folosesc un HP asemănător cu cel din link (am modelul cu Celeron, nu G2020 și i-am pus 16GB RAM).
Cu 3 HDD-uri WD Black de 1TB si un WD Red de 3TB consumă în jur de 80-90 W atunci când nu macină hardurile. Dacă încep și ele atunci consumul se duce spre 110-120.

Folosit pentru:

  • web dev
  • iSCSI target pentru Vagrant, OneDrive etc
  • share-uri Samba
  • Plex Media Center
  • Crashplan
  • VirtualBox, merge Win 7 relativ decent pe el

Mai nasol e că are nevoie de memorie ECC iar upgrade la procesor înseamnă Xeon - sper că luna asta îl fac :slight_smile:

1 Like

Am luat pana la urma un Raspberry Pi 2, l-am facut server, merge ok momentan, nu am reusit sa fac prea multe teste pentru a vedea performantele, cum se comporta. Oricate de slab ar fi, meets my requirements. Am legat un DDNS moka de la RDS si cam asta e. Mai trebuie sa urc niste scripturi sa pun baze de date.

1 Like

UnixBench pt. Pi 2 ~ 438p iar un VM de la DO de 5$ ~900p, not bad sau invers asta demonstreaza how bad the CPU is on DO :smile:

1 Like

E musai sa existe fizic? Un VPS de la digitalocean e mai mult decat trebuie pentru nevoie personale si costa 5$ pe luna. Un Raspberry Pi trebuie tinut in priza , pus modul de wifi (sau lasat cu cablu), trebuie sa fie vazut din exterior, install,etc.

Pe de alta mi se pare cool sa te ocupi de un Raspberry Pi, mi se pare o varianta la avea un pet in casa, dar care nu face mizerie.

2 Likes

Existenta fizica e poate o comodidate pt mine, o siguranta, cand nu merge ii injuri, iar daca nu reactioneaza la violenta verbala poti trece la violenta verbala :))

Sincer, momentan sta scos din priza din lipsa de timp pentru el, deci nu imi creaza costuri, nici facturi de platit. Mi-am mai luat un card, am avut ceva probleme cu niste boti, pe care nu reusdeam sa ii blockez, si am reinstalat sistemul cu firewall si ceva ip blocker, dar nu l-am mai pus public, nu am mai instalat nici un site pe el. Dar acum cu 2 carduri, unul va ramane pt web server, iar cu celalat intentionez sa experimentez alte OS-uri disponibile pt RPi2. De ce nu si IOT app in viitor. Idei sunt destule, timpul e problema majora.