Chiar te poate afecta asa de tare daca faci mult job hopping? Chiar ii pasa cuiva ca stai x ani si y luni? Sau daca chiar ii pasa vreo cuiva de asta, nu e vorba de o firma de plafonati?
Procesul de anagajare este unul destul de costisitor si vrei sa angajezi pe cineva pentru cel putin 2-3 ani. Daca vad pe cineva ca a facut hopping intreb ce s-a intamplat iar raspunsul are o pondere in decizia finala.
Daca tot pleci dupa 3 luni de la o firma la alta e posibil ca tu sa fii problema, nu firmele respective. Poate e mai bine sa lucrezi pe cont propriu sau sa iti faci propria ta afacere.
Sau iti alegi mai bine firma pt care vrei sa lucrezi. Daca niciuna nu te coafeaza, pe cont propriu
Problema e ca multe firme au un business complex asa ca 2 3 luni durează pana ce înțelegi ce se întâmplă acolo și devi efectiv productiv. Dacă încerci sa te angajezi la o astfel de firma și pleci în 3 luni ești în net negativ
Raspunsul este ca…depinde
Toate argumentele date de oamenii de mai sus sunt valide dar intr-un final tine doar de tine. Daca chiar nu iti mai place unde lucrezi, nu conteaza ca esti acolo de 3 luni, 6 sau 10 ani. Cautati in alta parte si pleaca de acolo.
In general exemplele date mai sus cu 3 luni sunt destul de clare…nu cred ca vrea nimeni un om care se schimba de la un job la altul in perioada de proba, insa in realitate lucrurile sunt putin mai nuantate. Sunt multi oameni care pleaca dupa 8-9 luni…1 an…dar pana in 3. Teoretic si aia sunt job hopperi.
Vorbind din experienta proprie, si eu mi-am schimbat unele joburi mai des ca altele. La unele nu mai era de stat din motive obiective(scadere de vanzari, urma o reducere de personal…le-am facut un bine ca am plecat)…La altele din motive subiective( Mi-au promis ca urma sa lucrez cu o anumita tehnologie dar 11 luni mai tarziu eu tot PHP faceam).
Cateodata ma gandesc ca pana la un anumit punct si job hoppingul asta este o nascocire de HR. Ok, exclud situatii cu plecari in perioada de proba…dar aud motive cum ca “Sunt statistici ca In US se sta la un job in Tech in medie 4 ani la companiile mari” . Well…companiile mari din US, alea listate la bursa, de obicei au planurile de “vesting” ale actiunilor pe 4 ani…Nu e chiar acelasi lucru cu S.C. Mimoza Tech SRL care face 20 de wordpress-uri pe luna. No offcence, worpress guys.
later edit: Ce vreau sa zic este ca altfel esti motivat sa ramai la un job cand stii ca in 4 ani de zile mai iei in plus juma’ de milion vs…0$. Iar asta sunt convins ca poate altera statisticile facand sa para job hoppingul mult mai mic peste ocean.
just thinking out lout.
Eu cand ma uit pe cv-uri ii descalific pe aia care nu au stat nicaieri peste un an de zile. Ca ai schimbat 3 job-uri intr-un an pana l-ai gasit pe cel unde te potrivesti nu-i o problema.
Gandeste-te ca iti ia cateva luni sa devii cu adevarat productiv in noul post, procesul de recrutare dureaza mult, onboardingul, probabil mai cheltui si timpul altora in procesul asta.
Este exact genul de feedback pe care imi doresc sa il aud la interviu. “Uite am mers la firma X pt ca proiectul suna fain, dsr uite ca afara era vopsit gardul inauntru ditamai leopardul, asadar stilul de management pe care il practicau nu se potrivea deloc cu asteptarile pe care mi le-au setat la interviu. De aceea am incercat sa continui, dar nu doreau sa se schimbe in bine, motiv pt care am decis sa caut un mediu de lucru mai prietenos.”
hmm, desi common knowledge, e sa nu te plangi de fostul job, pt ca nu esti crezut si nu vor cry babies.
Eh, la primele nu e chiar asa de grav. Sunt constient ca la primele joburi te duci, absorbi tot ce se poate, si cauti altceva. Plus ca cresterile salariale la inceput sunt importante procentual.
Da, stiu ce zici, ce vreau sa zic e ca nu da bn sa te plangi, factorii de decizie sunt managerii, si mai degraba vor zice ca tu ca angajat esti problema, nu ei managementul, e bias, parerea mea e ca mai bn zici ca nu iti placea proiectul, ceva neutru, ceea ce probabil oricum e adevarat.
Contează fix ca orice alt lucru. Să nu fie în exces.
Dacă te muți din 2 în 3 luni e o problemă. Că te muți odată la 1-2 ani e ok n-are nimeni treabă, din contră, e semn că evoluezi constant.
Problema e mai simplă decât pare. Da, pot exista motive bine întemeiate cum poate e în cazul tău, dar la interviuri percepția e totul.
Colegii zic foarte bine, e bine să nu te plângi, să fii diplomatic și să spui că nu te-ai mulat bine pe proiectele lor, ei mergeau în altă direcție și tu aveai alte planuri pentru carieră (gen tu vroiai să evoluezi cât mai mult pe Java dar ei te doreau pe altceva, sau alte chestii abstracte), pe cât posibil să limitezi bad-mouthing. E genul de chestie care oricât au justifica-o tot ieși tu cel șifonat, chiar și cu dreptatea în mână.
Cateva sfaturi random.
- E important sa te orientezi foarte atent la angajare, multi angajatori vor face promisiuni care nu se respecta, inclusiv cele legat de training sau alte lucruri. De exemplu asta cu training e chiar funny, la vreo 3 companii cu care am colaborat nu sau realizat niciodata acele training-uri promise. Cel mai ok e sa ai totul scris pe hartie in oferta de la ei si cam aia e documentul pe care te bazezi, orice promisiune verbala in timpul discutiilor e ca si cum nu ar exista.
- Cunoaste mai bine oamenii si viitorii colegi inante sa iei o decizie. Cel mai ok ar fi sa colaborezi part time cu ei o perioada sa vezi o luna care e stilul de lucru etc…
- Pune intrebari in cadrul procesului de angajare - foarte putini oameni fac acest lucru. Eu de exemplu tot timpul intreb de turnaround, cat la suta din angajati au parasit compania in ultimul an, daca numarul e mai mare de 10-20% e ingrijorator (depinde si de marimea companiei, dar e un factor de urmarit).
- Gaseste-ti zona de confort, ce tip de proiecte i-ti sunt potrivite, ce roluri te pun in valoare cel mai bine. Personal stau departe de zona de outsourcing si ma simt mai confortabil la companii de produs.
Decizia e a ta in final, te orientezi si functie de ce se cere pe piata si ce optiuni sunt.
Eu personal nu m-am lovit de prima problema; chiar daca e vorba de un framework in-house pot fi relativ ok si am vazut framework-uri open source oribile pentru dezvoltare.
In general in-house frameworks sunt primul alarm bell, pt ca oricine incepe de undeva, dar imediat dupa demonstrarea viabilitatii respectivului cod trebuie industrializat.
Ori asta se poate face bine doar prin folosirea timpului pt a migra rapid pe un framework deja folosit in industrie si concentrarea pe scris cod care contribuie la core business. Altfel efortul se disipa aiurea pe marele framework, in mod inutil.
Poate n-ar fi rău să fii mai atent la ce aplici.
-
Am trecut prin multe joburi in peste 10 ani de munca, si chiar si in cele mai nasoale locuri de munca, in general colegii au fost buni (cu mici exceptii).
-
Din raspunsurile pe care le oferi aici pare ca esti un pic(cel putin) de gica contra, in conditiile in care lumea a fost foarte prietenoasa si ti-a oferit raspunsuri de luat in seama.
-
Din experienta atat de angajat cat si de lead iti spun ca cel mai mult la un canditat conteaza integrarea in echipa (este mult mai greu sa formezi o echipa, decat sa inveti pe cineva un framework), asa ca daca vii si imi spui colegii erau sifonari si nici aici nu ma placeau. incep sa imi pun semne de intrebare si sa am un bias negativ
Da in foarte multe cazuri se intampla, dar asa nu inseamna ca nu trebuie sa fim diplomati. Vei avea de lucrat cu stakeholderi/clienti care sunt mult mai dificili fata de un intervievator, tot asa vei comunica?
Tin totusi sa apreciez foarte mult ca ai avut puterea sa cauti ajutor de specialitate (psihologul) si sper ca mergi in continuare, chiar daca acum poate e mai bine.
Pai eu nu vin pe un forum sa mă plâng, doar relatez o chestie. In 26 de ani de viață la astea 3 joburi am avut probleme cu oamenii. Chiar așa era cum zic. Am foști colegi de facultate, am vorbit și cu ei și mi-au confirmat că erau medii toxice și că ei nu ar fi stat nici 2 zile.
Am vorbit cu mai mulți oameni de specialitate sa vad ce se întâmplase cu șefii aia și o doamnă mi-a spus că părerea ei e ca (unul dintre ei) se simte amenințat de mine …și de asta…
Boss, pleaca de la firma aia. Din punctul meu de vedere problema nu esti tu. Oamenii “problema” nu deschid threaduri de genul asta pe un forum public. Eu daca as fi in locul tau, as pleaca fara sa mai ma uit inapoi. Unele poduri merita sa fie arse Piata e a candidatului, inca.
Eu am trecut prin ce descrii tu prin 2012 si nu e fun deloc. Ajunsesem in asemenea low-point incat am vrut sa imi schimb domeniul cu totul. Nu mai vroiam sa aud de dezvoltare software. Dar eu am avut noroc sa dau peste alti oameni care au avut incredere in mine si mi-am revenit. Primul pas e sa pleci de acolo.
later edit: firma aia nu o sa o gasesti in CV-ul meu vreodata. Doar eu si “Revisal” stim de ea
Poți să dai te rog mai multe detalii despre experiența ta nefericită?