Mi se pare ca fiecare companie are pattern ul ei. Nu e mai bine sa cunoști mai multe variante și sa poți sa alegi pe cea mai buna, pentru proiectul la care lucrezi în prezent? Asta nu se poate întâmpla când stai 10 ani la o firma, pentru ca vei invata doar ‘stilul’ ei, dar daca schimbi 2 3 companii în perioada asta, vei vedea cum se lucrează și în alte moduri și poți alege în anumite situații dacă a) sau b) e mai bun.
Să lucrezi la o firma de outsourcing unde proiectele se schimba periodic e mult mai benefic pentru tine, decât dacă lucrezi 5 ani la o companie de produs, asta e impresia mea. Aici ma refer strict la începutul carierei.
Lucrez la o companie care are produs propriu si ai fi surprins cate chestii am invatat in ultimi 2 ani. De la dev pana la chestii de operational plus ceva de business.
da, n-am spus ca nu inveti, dar daca esti de la inceput in acea companie pentru o durata mai mare de timp s-ar putea sa devii dependend de acel unic stil de invatare. De ex, daca vrei sa incepi un proiect personal, unde poti lucra cum vrei tu, automat o sa aplici structura pe care ai invatat-o la acel loc de munca, neavand alte idei (mai gasesti in cursuri sau articole, dar tot cel mai bine se aprofundeaza la locul de munca unde lucrezi 8 ore zilnic cu asta).
Sunt de acord cu prima parte a afirmatiei, sunt sanse sa vezi multe mai multe lucruri si situatii neprevazute in outsourcing decat in varianta de lucru la produs propriu. Am vizitat America de vreo 3 ori pentru proiecte de oursourcing pe banii clientilor ceea ce iarasi a fost interesant + salarizarea e mai buna in outsourcing de obicei.
Diferenta importanta pentru mine se reduce la:
Outsourcing - focus e pe delivery pe cerintele clientului intre anumiti parametri - timp, performanta, capabilitati etc…
Own product - focusul e pe dezvoltarea unui produs care va fi intretinut pe o perioada mai lunga, in principiu dezvolti lucrurile ca si “pentru tine” ca pe urma sa ai o viata mai usoara la intretinere si dezvoltare ulterioara.
Si o alta chestie importanta, daca compania e ceea ce trebuie poti sa revii acolo si peste 5 ani si peste 10 ani dupa ce ai mai colaborat cu alte companii, nu ar trebui sa fie o problema si chiar sa te primeasca cu bratele deschise avand in vedere ca revii cu o experienta aditionala in companie + ambele parti cam stiu ce va implica o noua colaborare.
da, la asta m-am referit, sau am incercat sa ma refer :))
in cazurile “de produs”, de cele mai multe ori nu e “own product”, ci e al altcuiva, un startup sau o firma mica. Eu am inceput ca junior asa, la un startup, am invatat enorm de mult in cei 2 ani acolo, dar cand am inceput sa ma duc la interviuri am observat ca nimeni nu utiliza patternul pe care il invatasem eu pentru ca era gandit de fostul sef, pliat pe nevoile proiectelor sale. Aplicatiile ajunsesera la o oarecare maturitate si mi s-a parut ca cea mai buna solutie este sa caut ceva nou, diferit, am avut discutia asta cu el si i se parea normal pentru ca “asta e cursul developerului”, cel putin a juniorului.
Acum nu incerc si nu zic ca trebuie facut un obicei ca o data la 2 ani sa pleci dintr-o companie, depinde de foarte multe lucruri. Dar strict dpdv al acumularii de experienta mai ales la inceput, mi se pare ca e mult mai benefic sa lucrezi cate 2 ani la 3 companii de top decat 6 ani la una din ele.
Pai tocmai, ca am lucrat si mai lucrez cu companii din vest si oamenii cu care colaborez acolo sunt mult mai maturi decat ce gasesti la noi, in general. Acum nu spun ca totul e roz afara si aici e iad, dar la noi e o problema mare de educatie si maturitate. Aici foarte multi manageri se cred dictatori si cei care tin interviurile se cred profesori, si daca te apuci sa-i corectezi devin defensivi in loc sa isi tempereze un pic atitudinea.
Deschide si tu thread nou ca e gratis, pune etichetele corecte si mult succes. Altfel, probabil iti vei primi flag la un moment dat daca faci asta in thread-uri precum cel de fata. Uite aici cum ar trebui procedat: Șablon ofertă de muncă
Atâta timp cât generalizați părerile sunt împărțite.
Am lucrat în diverse configurații și problemele cele mai mari apar în corporații, iar cele mai mici in startup-uri.
In firmele mari, unde am avut o scară ierarhică mai lungă și mai mulți colegi pe fiecare treaptă, a fost mai stresant. De la frustrări și orgolii, la lupta pentru poziție și salariu.
La startup-uri în schimb, era foarte clar: faci ce zici sau nu, iar banii îi știi care sunt.
În general ești mai bine plătit la corporații și locurile de muncă sunt mai stabile.
Sunt și startup-uri care sunt finanțate bine, însă chiar și așa, nu aruncă cu bani in stânga și în dreapta.
Eu sunt la al 5-lea job în 5 ani, şi nu mă consider un job-hopper. A fost chiar un caz în care am plecat în perioada de probă, dar chiar și atunci mi-am jucat şi ultima carte, încercând să-mi “sfințesc locul” pentru cât mai mulți ani.
Deşi sunt conștient că prin expunerea la mai multe medii de lucru obții mai multă experiență decât la unul singur, mi se pare nedemn. Am constatat că o sursă mult mai bogată de experiență o constituie proiectele personale, de timp liber, unde libertatea şi motivația nu cunosc limite. De câte ori am avansat la un nou prag profesional, a fost mai mult cu ajutorul experienței de acasă decât cu cea de la job. Şi nu pentru că la job nu se învață, dar când lucrezi pentru propriul interes, în mod natural eşti mai motivat decât când lucrezi pentru bani.
Şi da, am fost întrebat la fiecare interviu de ce atâtea schimbări de job, şi puteam să le zic orice, că tot mă priveau cu neîncredere; e şi normal! Dar când chiar cauți un job stabil, acest lucru se simte cumva pe tot parcursul discuției, şi la un moment dat pur și simplu eşti crezut. Ba chiar au fost cazuri (puține) când părăsirea unor joburi mi-a creat un avantaj la interviu, dar asta cred că ține mai mult de subiectivitatea intervievatorului.
Oricum, concluzia mea este că nu e bine să vrei să fii job-hopper pentru niciun motiv, dar dacă situația o impune, şi dacă tot încerci şi nu merge, schimă job-ul! Uneori e mai bine pentru toată lumea.
Eu sunt la polul opus, lucrez de 4 ani si ceva in aceeasi companie si e si singura pentru care am lucrat. Acum caut altceva si cateodata sunt intrebat de ce am stat asa mult, ca e ceva atipic. Nu pot sa le spun ca din comoditate si datorita colectivului, nu mi se pare un raspuns ok.
Pe de alta parte, un recruiter mi-a spus ca unii vad asta ca pe ceva negativ, ca nu am fost expus unor echipe diferite.
Nemtii stau si cate 20-30 de ani la aceeasi companie. Pentru mine e red flag daca n-ai avut macar un job pentru cativa ani. 10 joburi in 10 ani nu trece de filtru orice ar scrie in rest in CV.
Sa stai pentru colectiv cred ca e cel mai natural lucru.
Pentru ca acolo nu sunt diferente salariale de la o companie la alta in aceeasi industrie, un inginer cu 10 ani experienta castiga la fel la siemens, bosch sau continental. Nu ai un incentive financiar sa te muti.
De când am avut primul interviu de recrutare, prin 2010, în care eu eram hiring manager (și recrutor for that matter, că n-aveam skillsetul ăsta în echipa de HR of one), eu am pus așa problema: dacă ai o carieră suficient de lungă și n-ai găsit până acum nici măcar o dată un job în care să stai mai mult de 2 ani, e un red flag major, înseamnă că nu te poți adapta la echipe, ai probleme cu autoritatea, cu munca în echipă sau alte chestii similare.
Un angajat nou are nevoie de minim 2 ani să atingă peak productivity într-o companie, în special dacă nu are domain knowledge pe industria companiei pe care se angajează. Abia după 2 ani are „motoarele turate” și poate să spună că își cunoaște colegii (măcar cei de care are nevoie constant), cunoaște flow-urile, cunoaște codebase-ul, cunoaște procedurile interne și se integrează în cultura organizațională.
Și e OK să ai un singur job lung și X scurte. Înseamnă că n-ai găsit în altă parte ce căutai și încă ești încă în căutare, e perfect OK. La fel și cu job gaps, nu mi se par anormale atâta timp cât ai stat undeva mai mult at some point. Dar îți trebuie măcar un job „lung” dacă ai peste… să zicem 5 ani experiență.
Pentru cei sub 5 ani nu contează aproape deloc asta, că n-au avut încă timp să „simtă” domeniul și să decidă ce vor și ce nu vor de la un job, așa că un angajator binevoitor are ocazia să le dea tot concursul să se decidă.
Asta pentru că scopul angajatorilor e să te păstreze minim 2 ani, ideal și mai mult de atât. Cu cât stai mai mult într-o companie, cu atât mai bine pentru companie, dar există niște limite din cealaltă perspectivă - un angajat care stă prea mult undeva riscă să se cantoneze prea tare în stack-ul tehnologic și procedurile companiei respective până în punctul în care se adaptează din ce în ce mai greu dacă e pus să-și schimbe job-ul și ajunge să nu mai poată funcționa decât în contextul în care a fost acei mulți ani. Punctul ăla nu știu când e, depinde de fiecare în parte. La mine a fost 8 ani, când simțeam că orice-aș face în compania respectivă nu mai pot nici să ajut nici să cresc eu profesional, mă simțeam sufocat, deși aveam printre cele mai bune salarii din industrie. La unii vine mai devreme momentul ăsta, la alții (mai rar) mai târziu.
Dacă vrei să generalizezi, 2 ani mi se pare foarte mult. Poate pentru un junior durează atât. Eu aș zice că undeva la minim 6 luni sunt suficiente pentru a fi productiv. Nu trebuie să știi toată istoria proiectului ca să fii productiv. Trebuie pur și simplu să livrezi. După 2 ani poate că livrezi ceva mai repede, dar diferența nu cred că este atât de semnificativă.
Pentru că ești hiring manager poate că statistic experiența ta confirmă chestia asta, dar mai este și un revers al medaliei de care trebuie să ții cont: multe proiecte înseamnă multă experiență. Nu este același nivel de experiență între un om care a stat în 3 companii câte 3 ani și unul care a schimbat 9 companii/proiecte. Poți scăpa un om foarte dezvoltat.
Ai dreptate. În general ce-am zis se aplică oamenilor cu mai puțin de 5-6 ani experiență. Acolo e și cea mai mare frică de faptul că ai putea fi “dismissed summarily” dacă pari job hopper.
Dacă ești peste nivelul ăsta de experiență, abordarea e diferită (și mai elaborată) indiferent de frecvența schimbării job-urilor.