Cod și politică

Un europarlamentar care a părăsit barca PSD a anunțat că înființează un partid bazat pe tehnologia blockchain.

Din punct de vedere al conceptului blockchain, credeți că dacă se aplică în politică ar avea rezultate bune?

Din cât am înțeles tehnologia blockchain ar fi folosită în procesul decizional. Adică partidul nu ar avea președinte, ci doar grupuri tematice, iar membrii ar fi punctati în funcție de contribuție.

Mi se pare interesantă ideea, deși am niste rezerve față de inițiatorii partidului, nu pentru că provin din PSD, ci pentru că vin cu niste bagaje si prejudecăți politice.

Pe de altă parte mă gândesc că in perioada interbelica toate breslele au avut reprezentanți politici. Ma refer la perioada aceea pentru că partidele politice erau mai autentice si reprezentau cu adevărat segmente ale societății.
Partidul liberal reprezenta industriasii, partidul țărănist reprezenta agricultorii, partidul muncitoresc reprezenta muncitorii, etc.

Ce vreau sa spun este că mă surprinde că nu există în România un partid de nișă al freelancerilor și al micilor întreprinzători.
Cred că ar avea succes, bineînțeles, dacă s-ar mulțumi cu 5-7% din electorat.

http://telem.ro/adn-primul-partid-politic-pe-tehnologie-blockchain-din-europa-lansat-in-romania-mentionat-in-plenul-parlamentului-european/

Blockchain-ul e util doar pentru semnarea unor contracte digitale care se pot executa singure sau pur si simplu pentru stocarea unor date fara sa poata fi modificate fara o bataie uriasa de cap. Nu prea ajuta in mod direct un partid.

Romania n-are nevoie de partide mici si partide pe nise care iar se segmenteaza pe grupuri in functie de oras/zona/grup de interese. Asa se pierde cel mai usor puterea, prin diviziune. Practic partidele mari trebuie doar sa stea unite si castiga garantat orice alegeri, pe cand partidele mici trebuie sa depuna un efort extraordinar, aproape imposibil de realizat, pentru a ajunge la putere si de a-si impune interesele.

Singura solutie e sa avem partide predefinite cu experti intr-o anumita ramura a societatii, de exemplu un partid progresiv (cu tehnocrati care sustin dezvoltarea), un partid conservativ (cu ‘preoti’, oameni de rand, nationalisti, oameni care apara traditia) si un partid liberal (un partid care sa tina in balans primii doi).
Acest lucru ne-ar ajuta sa uitam de partide si sa ne concentram ca si societate pe ce vrem cu adevarat: Dezvoltare, traditie sau echilibrare/libertate egala.

Ceea ce nu se va intampla niciodata in viata noastra, fiindca nu vor disparea 100 de partide ca sa fie doar 3 din propria initiativa.

In plus, nu stiu cat de buna e ideea sa discutam idei politice pe un forum teoretic de natura tehnica. (apar imediat sustinatori inraiti de partide sau anumiti politicieni si ne transformam in reddit)

9 Likes

@isti37 ai dreptate cu politica. Ce cred eu despre programatori este că au posibilitatea de a face un bine societății, posibilitate pe care alte categorii profesionale nu o au.

Cât despre aplicabilitatea tehnologiei blockchain în structura și funcționalitatea unei organizații (indiferent dacă este politică sau nu) cred că este foarte posibilă. Descentralizarea ar trebui sa eficientizeze organizațiile.

1 Like

E partid pro-rus.

1 Like

De ce faci reclama unor specimene de-astea?

1 Like

Tocmai d-aia am menționat, ca să se știe contextul și să poată evalua oamenii ideea corect.

Dar speram să se poată discuta și la rece despre partea de tehnologie în contextul unei organizații politice.

Daca ceva partid nazist ar baga prin platorma ‘deep learning’, ai mai vrea sa evaluezi ideea corect? Partea de tehnologie in contextul unei organizatii politice e ca partea ‘stiintifica’ (adesea folosita in mod abuziv si mincinos pentru a taxa cu nesimtire oamenii) sau la modul general, promisiunile ne-respectate.

Ai aici cateva idei din manifestul fascist: https://en.wikipedia.org/wiki/Fascist_Manifesto Crezi ca daca bagau si ceva tehnologie prin el deveneau ingerasi? Ce ar trebui sa observi de acolo e ca pe baza ideilor, asa ceva este votat cu zece maini. Sufragiu universal, drept de vot pentru femei, limitarea timpului de lucru, salariu minim pe economie, etc. Idei bune, nu? Hai sa le discutam pe astea si de acum incolo sa votam cu fascistii. Sau poate ar fi bine sa ne uitam la fapte/istorie si sa ignoram ‘ideile’.

Unii dintre noi pot judeca obiectiv. Si greșit de ar fi să fie, să ignori complet e ca și cum ai băga capul în nisip că struțul.

I-am abordat pe cei de la ADN, am testat aplicația lor, i-am analizat.

Ei se laudă cu ideea de a folosi blockchain în politică, chiar că sunt primii din Europa.
Aplicația lor mobilă cere să te înregistrezi, ca în final să accesezi fluxul de știri al partidului.
Nu spun nimic de GDPR, ceea ce e un minus, având în vedere că țintesc să aibă tehnologii avansate precum blockchain și AI.

Am impresia că au 1-3 programatori în echipă, mediocri aș spune, pentru lipsa de etică, dar liderul lor nu știe asta și merge pe mâna lor.
Liderul ADN, Cătălin Ivan, este MEP, plecat din PSD.
Deși a plecat dintr-un partid cu moravuri discutabile, are in portofoliu câteva inițiative interesante. Una dintre ele este sustinerea inițiativei împotriva acțiunilor la purtător, inițiativă care a fost adoptată de Parlamentul European, daca nu mă înșel.
Iar alta este participarea cu partidul la conferința europeană în domeniul blockchain.

Deocamdată îmi lasă impresia că partidul are niste idei interesante în domeniul tehnologiei, dar pornește cu minus pe partea de încredere.

Mda, cred ca partidul lu’ blockchain asta mai are mult de minat pana sa ajunga la 5% :sunglasses:

2 Likes