Conteaza varsta in IT?

Salutare,

Sunt nou in grup , am 38 de ani si m - am apucat de invatat Javascript . As dori sa intreb daca considerati ca e tarziu la varsat asta si daca sunt sanse sa aplic pt un Internship dupa curs ? Multumesc

2 Likes

daca nu in programare in domeniile mai adiacente sigur, eg. testare automate, QA, tehnical support, la mine se cauza pe tech support, si e nevoie de undele skiluri tehnice, sa mai faci un debug, urmaresti un bug, etc.

Oricum chiar si in programare nu ti-as recomanda daca ai alte optiuni mai bune, sa zicem ca in x ani, faci 2000 euro pe luna, acesti banii ii faci mai usor in EU, ca de ex sofer, si e mai putin stress, cred…

S-ar putea sa cam strambe din nas, dar eu zic ca poti sa incerci.
Eu am un coleg care cam pe la varsta ta a trecut pe programare.

Am o cunostinta de 40 de ani care a facut schimbarea asta de la un domeniu fara legatura cu IT-ul la programare, doua elemente cheie am observat in cazul lui:

  1. Motivatie, motivatie, motivatie - daca ai avut probleme sa te trezesti dimineata la 7 sa mergi la sala atunci sa inveti programare de la zero va fi imposibil. Vei avea nevoie de un rezervor imens de motivatie si sa recuperezi decalajul fata de cei care lucreaza pe piata si au trecut prin facultate/liceu etc… asta ar insemna lucrul peste program, in weekend etc…

  2. Intrarea la primul loc de munca - aici e de asemenea tricky, in cazul lui a fost primit la o firma ca si intern fara plata timp de 3 luni. Statistic vorbind daca gravitezi in jurul firmei inevitabil se intampla tot felul de schimbari, unii demisioneaza, altii pleca pe alte proiecte si se ivesc diverse oportunitati si in cazul acesta e bine sa fii in interiorul sistemului decat afara.
    Daca trebuie sa treci prin tot procesul de recrutare de la zero sunt sanse mici sa treci dar daca esti cunoscut in cadrul firmei, ai lucrat cu unul altul ai castigat jumate din batalie si ai sanse bune sa fii ofertat direct.

8 Likes

Mersi de raspuns…As aplica la internshipuri mai intai , nu prea mai sunt la firme joburi pentru juniors din cate vad . Da , foarte tricky sa iti gasesti primul job numai

E posibil sa fie si asta foarte dificil, pe zona de internship firmele cauta studenti din ani terminali (ageism) pe care sa-i converteasca in angajati. De obicei se preselecteaza un numar de studenti, 10 sa zicem, din care la final functie de nevoile firmei se oferteaza 1-4 din ei.
Fara “o intrare” in firma va fi dificil din afara sa obtii un internship chiar si unul neplatit.

Apuca-te de orice inafara de Frontend/JS. As zice ca e cel mai dificil domeniu la momentul actual. Toată lumea știe ceva dar nu suficient și interviurile trebuie să fie grele.
Știu că e atrăgător, dar e mai dificil decât pare.

Pe mobile recomand React Native, Flutter, iOS development, Android development.

Recomand automatizarea testelor (cu JS de ce nu, webdriverio/cypress/testcafe) sau QA manual.

Mai e devops și system administration-ul, începi la o firmă configurand laptop-uri/servere/CI/CD, te împrietenești cu programatorii și avansezi.

N-ai spus dacă ai fost inginer, profesor sau ceva similar, asta ar fi un avantaj.

1 Like

Realist vorbind… la vârsta asta e puţin probabil să poţi să faci trecerea de la o meserie oarecare la programare, este infinit mai greu decât pare. Până să atingi un grad de competenţă satisfăcător, o să ai 40+. Până atunci ai din ce să trăieşti?

3 Likes

nu am fost inginer, nici profesor. Am lucrat in armata si in call center , acuma sunt data analyst si am inceput sa invat Js

1 Like

Da , este greu , si mai ales ca exista din cate vad ‘aegism’ in IT . dar se poate face nu?

deja ma doare capul :slight_smile:
Pe vremea mea, era mai accesibil (2015)

Nu ştiu cât e vorba de “ageism”, cât mai degrabă de dificultatea de a învăţa ceva complet nou de la o vârstă încolo (am 46, ştiu ce zic :slight_smile: ).

Şi nu e vorba de învăţa ceva anume, programarea este o meserie extrem de vastă, ca să devii cât de cât util va trebui să ştii să legi între ele o grămadă de tehnologii şi framework-uri, poate fi copleşitor.

Javascript e complet nefolositor de unul singur. Deşi nici JS nu e uşor de învăţat pe bune, sunt curios cum percepe un nou venit conceptele de “callback”, “asincronism”, “promise”, “event driven”, “event handler”, cele care fac programul să nu (mai) ruleze secvenţial. Ca o paranteză, am observat la începători o mare dificultate de a înţelege diferenţa dintre a rula o funcţie pe loc şi de a instala aceea funcţie ca handler la un eveniment care va avea loc mai târziu.

2 Likes

DC?:)) @Cosmin_Popescu

Vad ca avem un standup comedian printre noi de spui ca frontend js e cel mai greu domeniu =)))))

1 Like

deci am sanse sa il invat daca nu e :stuck_out_tongue:

Dacă vrei să spui că React și Angular sunt piece of cake pentru tine, o să te fluier admirativ când te văd pe stradă :slight_smile:

1 Like

E foarte greu de făcut ceva bun (aplicație, nu site de prezentare), încă n-am vazut un proiect scris acum 5 ani și nerescris de atunci.

Majoritatea proiectelor de FE ajung să fie rescrise total la 2-3 ani fiindcă codul devine atât de cancer încât nu te mai poți atinge de el.

Scuze, majoritatea proiectelor nu ies în producție, se opresc in development fiindcă n-au o calitate minima pentru clienti.

Abia de 2 ani s-a inceput folosirea TypeScript-ului cu React. Iar de cam un an toată lumea folosește TS, care ridica mult bariera de intrare unui junior. Sincer si eu imi prind urechile in anumite locuri cu TS. React pare simplu, dar devine rapid toată aplicația un castel de cărți dacă nu ești foarte atent. Te trezești cu multe componente scrise prost, cu teste inutile și toolingul e foarte complex.

JS e o piesă mică din puzzle, trebuie să faci ceva cu el, să înțelegi ce cum se leagă când ceva nu merge.

E un domeniu atât de vast incat dacă cineva îmi spune că învață JS n-am nici o idee ce vrea de fapt. E un limbaj util, mie mi-a plăcut dar devine dureros tot ecosistemul ca și începător. Sunt n moduri de a face acelasi lucru.

Cum toată lumea vrea să evite să tot rescrie aplicații interviurile pentru începători sunt grele. Pe lângă programare în sine trebuie sa înțelegi tot ecosistemul in care lucrezi, care e magie neagră la momentul actual. E greu să furi meserie fiindcă nimeni nu mai lucrează la birou…

5 Likes

Nu ziceam ca is usoare, dar exista chestii mult mai complicate decat sa scrii front-end js. Frontendul e usor comparativ cu alte lucruri. Incearca sa scrii o implementare de un concurrent database system sau un kernel si apoi compara cu frontend js, cred ca e clar ce e mai greu.

1 Like

Evident că există lucruri mult mai complicate, chiar și decât scrierea unui kernel sau al unui engine de baze de date. Dar aici vorbim de chestii mai de nasul nostru :slight_smile:

1 Like

Cum toată lumea vrea să evite să tot rescrie aplicații interviurile pentru începători sunt grele

De acord, dar o sa gaseasca alt pretext sa le rescrie.

Peste 3 ani vine Abramov cu React Dooks, si o sa ne dam seama ca modul in care scriam aplicatiile cu Hooks e so 2020. Sigur, e o intreaga industrie si la partea de cursuri, asa ca rapid o sa se gaseasca sustinatori, ca unii vor sa vanda cursuri si tutoriale. Programatorii care pot tranzitiona usor, vor adopta the latest thing fiindca e hip sa stii the latest thing si pari mai bun decat restul, plus ca poti sa astepti un salariu mai mare. Asa ca vor face push sa bage react-dooks din motive “tehnice” - creste performanta si codul produce mai putine “side effects”.

Sigur, React Dooks va fi backwards compatible cu Hooks, doar ca vor aparea librarii noi pt forms si alte 1000 care fac ajax calluri the react way bazate pe Dooks, si cum sa folosesti react-hook-form si react-query, cand la moda e react-dook-form si react-dook-query? Deja ar fi proiect legacy si nu mai gasesti programatori, fiindca ai proiect legacy si nimeni nu vrea sa lucreze pe asa ceva, asa ca vrei, nu vrei, tot upgradezi la react-dooks. Pana peste vreo 7 ani, cand apare react-rooks.

4 Likes