Conversie salariu CIM -> SRL

Salutare,
Eu castig f bine acum pe CIM, dar ma gandesc dupa ce imi iau un credit imobiliar sa trec pe SRL si sa-mi bag mult mai multi bani in stocuri, pensii private, asigurari private de sanatate etc.
Este corect oare calculul care mi l-am facut eu?

Am luat compensatia bruta care o am eu acum, sa zicem pentru simplitate 120000 de lei pe an, deci 10000 de lei pe luna. Am adaugat ca buffer 2 luni pentru vacante etc, deci 11600.
Si din asta iti faci tariful orar/pe zi, whatever.

Practic pentru orice firma car m-ar angaja, inclusiv cea la care sunt acum, costul total are fi cam acelasi lucru nu?

Salariu brut (luna) / 155 = rata / ora.

Firma cheltuieste mai mult cu tine decat salariul brut. Mai pune contributia aia de 2,25% din brut, licente pentru diverse tool-uri, hardware (laptop, monitor), bonuri si beneficii care poate sunt taxate mai avantajos, participare la team buildinguri si alte evenimente, traininguri, conferinte.
Daca mergi pe SRL poate te trezesti ca trebuie sa iti cumperi singur hardware, licente si vei avea un venit net mai mic la finalul anului daca iti calculezi venitul pentru aceeasi suma bruta.

In exemplul tau, de ce mai adaugi buffer pentru vacante, cand alea sunt deja platite in acei 120000 de lei brut pe an? Daca vrei sa mergi 1-1 cu salariul brut, imparte brutul la numarul de zile sau ore lucrate intr-un an si cauta sa determini cate ore poti factura cu adevarat. In 2022 sunt 2008 ore lucratoare din care poti sa scazi 8*25=200h pentru vacante si poti sa mai estimezi vreo 40-80h pentru alte activitati neprevazute in care nu poti presta munca. Raman vreo 1750h pe care le distribui in 12 luni.

3 Likes

De acord, nu stiu de unde e ideea de a converti doar salariul brut, e mai avantajos pentru o firma sa te tina ca contractor, decat ca salariat.

Printre alte avantaje pentru companie (si dezavantaje pentru tine), as mai pune faptul ca in caz de ceva, colaborarea se poate termina mult mai usor, fara compensari ulterioare, zile de concediu medical, posibilitate de maternitate/paternitate la angajati etc.

Concluzia: pe SRL se poate cere/primi semnificativ mai mult decat salariul brut

Licențele pentru un singur dezvoltator de obicei sunt mai ieftine decât pentru companii și la o adică eu trimit costul asta clientului - cum e cu Slack, că nu doar eu vorbesc cu mine.

Altfel e foarte fain sa iei mobilă de birou și hardware tu că-ți rămân ție și îți poți lua lucruri de calitate.

Lol am convertit doar salariu brut ca m-am speriat erau prea mulți bani :grin::grin::grin:

In rata orara ar trebui sa intre, pe langa salariul brut:

  • concediile pe care vrei sa le ai intr-un an (cel putin salariul pe o luna)
  • echivalentul concediilor medicale pe care le-ai luat intr-un an (sa zicem o saptamana pe an)
  • firmele mai ofera si perioada de bench care poate fi de la 0 la 3,4 luni (sa zicem o luna pe an)
  • alte beneficii materiale pe care le ai - ex.: tichete de masa, de vacanta, asigurare privata, decontari pt diverse chestii (sa zicem 150 euro pe luna)
  • decontare pentru certificari (2-300 euro pe an)
  • travel trip (eu consider asta ca un beneficiu - poate fi si de mai multe ori pe an si este destul de costisitor)
  • echivalentul bonusurilor de la final de an (sa zicem salariul pe o luna, desi poate fi si 2)
  • hardware-ul
  • bataia de cap cu birocratia
  • riscul de a nu gasi un alt client o perioada mai lunga daca se incheie colaborarea cu ei

Si abia dupa toate astea poti sa zici ca e o suma echivalenta intre cat trebuie sa primesti pe CIM si cat pe SRL.

Un calcul estimativ:

  • salariu brut pe an: 15000*12 = 180000
  • concediu de odihna pe an: 15000
  • concediu medical pe an: 15000 / 4 = 3750
  • bench o luna pe an: 15000
  • alte beneficii pe an: 500*12 = 6000
  • certificari pe an: 1500
  • bonusuri pe an: 15000

TOTAL: 180000+15000+3750+15000+6000+1500+15000 = 236250 RON / an => 19678 RON / luna

Deci pentru un salariu brut pe CIM de 15000, pe B2B ar trebui sa fie in jur de 20000.
Pe lângă acești 20000 se mai adaugă ultimele 3 puncte din lista de mai sus cu care poti jongla cat poti:

  • hardware-ul
  • bataia de cap cu birocratia
  • riscul de a nu gasi un alt client o perioada mai lunga daca se incheie colaborarea cu ei
7 Likes

scapi de drumul spre munca si inapoi: 2h/zi

flexibilitatea de a lucra de unde vrei, cum vrei si cand vrei: te duci la munte, mare etc. poti sa-ti iei pauzele mai lungi sa rezolvi chestii si sa termini mai tarziu task-ul cand te intorci

Aici trebuie sa fac pushback, am lucrat ca angajat pe CIM full-remote in cateva companii ok (sigur, exista si plantatii) si nu am avut nicio problema de genul.

Nici obligatia de a merge la birou - momentan lucrez pe CIM pentru o firma din alt oras, nu le-am vazut niciodata biroul - , la fel si flexibilitatea de a lucra de unde vreau sau sa-mi iau pauze mai lungi (ca idee, de obicei merg la sala pe la amiaza). Totodata, mi-am luat si concediu neplatit cand am vrut sa lipsesc mai mult.

De fapt, am in echipa cativa colegi care sunt pe SRL si nu e absolut nicio diferenta in ceea ce facem sau cum ne organizam lucrul, pauzele, vacantele etc.

1 Like

Erau si inainte de pandemie cateva companii care te lasau full-remote, eu am lucrat la una din ele. Anywho, ideea e: sunt firme care fac ceea ce zici tu, dar sunt destule si care nu o fac, deci daca faci strict o comparatie CIM vs SRL, eu nu as incadra chestiile alea la CIM, as a given. Aia depinde cum iti gasesti angajatorul, la fel cum si la SRL, poti sa dai peste o firma unde iti faci treaba linistit, si alta care te pune sa justifici fiecare ora.

Sunt destule firme din Bucuresti, Cluj etc, care si-au angajat o gramada de oameni din afara orasului, cu asteptarea clara ca vor lucra remote, cat timp vor lucra in firma respectiva. Aia nu implementeaza niciun sistem hibrid, ca le pleaca jumatate din angajati a 2-a zi. In plus, le convine si lor ca economisesc bani pe chiria biroului.

Sunt de acord cu punctele tale, dar mie mi se pare complet invers, mi se pare ca multi vorbesc de rau despre a lucra pe CIM :grin: , narativa fiind un soi de “pe CIM e sclavie si sarakie, pe SRL e libertate si multi bani”.

Majoritatea cu care vorbesc eu, cand isi fac calculele pe SRL vs CIM, nu includ tot felul de beneficii si flexibilitati pe care le ai pe CIM, arguably si anumite elemente de siguranta mai mari (s-au mai discutat in thread, nu le mai repet), compara strict cu cat ar ramane in mana in ambele scenarii.

1 Like

CIM-ul e mai avantajos cu cat te aproprii de pensie sau risti sa faci cancer/boli care te pot afecta pe termen mai lung. Mai bine zis dupa 40 de ani CIM-ul s-ar putea sa merite mult mai mult chiar daca pierzi bani.

Intre 20-30, pana la 40 de ani, hai chiar 50 daca esti mai sportiv, ai gene bune nu ai nevoie de asigurare de sanatate (mai fancy decat ce ofera statul - nasterea oricum o platesti separat) si nici de extra siguranta, dar asta depinde de la om la om. La 30 de ani inca iti permiti sa pierzi tot si sa refaci tot in 20 de ani, la 40 ai incurcat-o daca dai faliment.

Dar da, sunt destule firme care vor sa revenim la birou.

La sectiunea de angajat, la total, daca ai pus odata salariul brut pe 12 luni, nu mai adaugi si concediul medical. Mai degraba ar trebui sa scazi, deoarece concediul medical e in general 75% din salariu pentru majoritatea bolilor si 100% pentru bolile grave. Eu as pune doar salariul brut + bonusuri + beneficii (bonuri de masa, poate ceva pentru sport si sume scutite cu abonamentul medical).
La contractor, cred ca estimarea pe un an ar fi cu 140-145h efectiv lucrate/facturate pe luna, in medie.

Singurul avantaj la contractor sunt banii, in rest sunt mai multe riscuri decat la angajat. Pentru un om orientat pe siguranta veniturilor, CIM este prima alegere.