Coworking si locuri de munca neconventionale

Mno, nu știu dacă personal o să mă bag (pentru simplul fapt că nu vă cunosc personal și na, you know…), dar îmi permit să vă dau câteva sfaturi, pentru că un spațiu de coworking ridică mai multe probleme decât vă imaginați probabil, cei care nu aveți experiență cu asta. Wall of text incoming.

  1. Să o luăm cu începutul. În primul rând, un spațiu trebuie închiriat. Puteți face contractul de închiriere pe numele unei singure persoane, sau pe numele mai multora. Dacă faceți contractul pe numele unei singure persoane, există riscul ca la un moment dat ceilalți implicați să se plictisească / angajeze / etc., și să plece, iar cel cu contractul rămâne cu un apartament întreg la care trebuie să plătească chiria și utilitățile singur.

    Pe de altă parte, oameni vin, oameni pleacă. Nu este foarte practic să tot scoți persoane din contract și/sau să adaugi alții noi de fiecare dată când un om vechi pleacă sau altul nou vine.

  2. Un spațiu de lucru are foarte multe în comun cu un spațiu de locuit. Așadar, sunt câteva nevoi de bază care trebuie avute în vedere:

    Curățenia

    O dată la două săptămâni (sau o dată pe lună), plătiți o femeie care vine și face curat. În rest, fiecare este responsabil să își spele vasele / cana de cafea / whatever. Lăsatul vaselor în chiuvetă până se face un munte din ele nu este acceptabil!

    Și să nu uitați de prosoapele de șters pe mâini, cineva trebuie să le spele / înlocuiască periodic și pe alea.

    Utilitățile (internet, curent)

    Cineva își asumă rolul de “om care plătește utilitățile”. Nimic complicat aici.

    Consumabilele (hârtie igienică (!), săpun, cafea, etc.)

    E, aici e delicată treaba, și foarte ușor de fuck up. Din observații personale, cel mai important principiu care trebuie aplicat mereu este responsabilizarea individuală. Asta înseamnă că, pentru item din listă, cineva trebuie făcut personal responsabil. Credeți-mă pe cuvânt, este tentant să zici că “Eh, cine termină hârtia igienică / cafeaua / săpunul trebuie să facă refill”, dar pur și simplu nu funcționează așa. Cu toții suntem leneși, și oamenii preferă să se spele pe mâini cu ultima pojghiță de săpun decât să țină minte să cumpere. Așadar, cineva (sau mai mulți de cineva) trebuie să fie “administratorul” biroului. El cumpără toate consumabilele, face totalul lunar, și este remunerat de către ceilalți odată cu plata chiriei. Este un rol foarte important, care trebuie luat în serios.

  3. Pentru o viață plăcută pentru toată lumea, sunt câteva house rules care trebuie bătute în cuie, și respectate fără excepție. Aici există flexibilitate, în sensul că votați asupra lor. Dar țineți minte, pentru chestiile care pot fi văzute ca negative (principalul exemplu fiind fumatul în birou), este de bun simț ca fiecare membru să aibă drept de veto. Dacă din 4 inși 3 sunt fumători, frumos este să nu se fumeze în birou, chiar dacă fumătorii au majoritate democratică. Așadar, câteva din chestiile de stabilit:

    (Dar întâi, o paranteză. Majoritatea celor de mai jos presupun că nu vă dau banii afară din casă să închiriați un spațiu unde toată lumea are birou privat, ci lucrați într-un soi de open-space sau casă / apartament cu camere mari, iar fiecare cameră funcționează ca open-space):

    • Dacă se fumează sau nu în birou.
    • Muzica se ascultă în căști. Muzică “la boxe” este acceptată doar dacă toată lumea e de acord cu selecția, bineînțeles.
    • Se vorbește la telefon în birou, sau se merge în bucătărie / hol?
    • Aproape sigur veți ieși toți pe internet printr-un singur router. Asta înseamnă că dacă cineva se apucă să downloadeze de pe torenți în prostie, în funcție de conexiune / ISP, netul va merge prost tuturor.
    • Unii oameni pot munci în gălăgie, alții nu. Aveți respect pentru cei care nu se pot concentra în liniște, și nu urlați peste capul oamenilor unii la alții decât dacă e musai nevoie. “Pune-ți căști dacă nu vrei să ne auzi” nu este comportament de om rezonabil.

    Evident, dacă aveți mai multe camere, puteți stabili reguli separate per cameră. Cine vrea să fumeze în birou se grupează în camera X, cine nu în camera Y, și tot așa.

  4. Alte considerente:

    • Ideal o cameră este rezervată pentru întâlniri cu clienți / parteneri / etc. Așadar, dacă se poate, închiriați ceva care să aibă o cameră (cât de mică) în plus față de cât pare suficient. E plăcut să ai un loc unde să chemi un client din când în când, sau unde să faceți un boardgame după program.
    • În numele a tot ce sfânt, închiriați într-o zonă în care există locuri de parcare!
    • Țineți cont că oamenii sunt oameni. Nu luați un spațiu unde ușa de la baie este fix lângă birou, că na, you can hear stuff. Preferabil birourile și baia sunt separate de un hol generos. Din aceleași considerente, aveți grijă ca baia să aibă fereastră. Și nu fereastră care să dea în altă încăpere sau hol. I shit you not, știu pe cineva care are la birou baie a cărei fereastră dă într-o altă încăpere, folosită ca spațiu de depozitare!
14 Likes