Crm sau Magazin Online

php

(Pîrvan Marian) #1

Cum anul e pe terminate, a venit momentul sa imi fac lista cu proiete personale pe anul urmator.

Asa ca sunt indecis intre a face un crm(ceva mic) sau a face un magazin online pentru inceput…
Ambele proiecte ar fi in Laravel si probabil ar fi ca vue.js ca si framework de js.
Ce parere aveti ce proiect ar da mai bine?


(Florin Matincă) #2

Te gandesti sa le si monetizezi la un moment dat ?


(Pîrvan Marian) #3

Da, scopul este acela de a fi vandut unui potential client.


(Florin Matincă) #4

Cred ca ambele variante pot avea plusuri si minusuri. La un CRM, daca faci rost de cativa beta testeri si le rezolvi problemele prin platforma ta, cred ca sunt sanse bune sa-i convertesti in clienti.


(Eugen) #5

Complexitatea difera, un CRM in esenta e mai simplu ca si features, dar mai complicat sa gasesti clienti, un shop e mai complex pt. ca ai nevoie de features minime si devine destul de complex.

Mai bine pui o lista de features minime la care te-ai gandit pt. ambele si ne mai dam si noi cu parerea ce am vrea sa fie in lista aia minima si cam pe unde ar bate pretul de vanzare sau cum vrei sa monetizezi.

Altfel e un fel de “ce sa cultiv mere sau morcovi?”.


(daniel nanboe) #6

Noi avem un e-commerce facut pe laravel si iti pot spune ca timpul de dezvoltare si resursele folosite pentru al realiza au fost pana acum mai mari decat venitul obtinut. Nu sunt sigur ca merita. Noi lucram la o solutie SaaS bazata pe acest store si poate acolo pe termen lung se poate spune ca merita. Dar client install pentru un store custom nu prea merita. Este multa munca, tot timpul vei avea mai putine features fata de un store opensource de tipul woocommerce, opencart. Merita doar daca clientul are niste nevoi foarte specifice si atunci are sens sa-l dezvolti custom.

Cu un CRM este posibili sa fie mai ok dar daca nu ai multa experienta cu alte sisteme CRM sau concepte de business folosite in CRM este posibil sa-ti fie destul de greu sa faci ceva ok din punct de vedere functionalitate business.


(Pîrvan Marian) #7

Tu imi amintesti de cineva care a afirmat , “din 17 proiecte, 2 au avut success”, si vorbesc despre cineva care era angajator si are sub ordine zeci de programatori… , a fost un interviu de 15 minute dar realist mi-a oferit o perspectiva.


(Florin Matincă) #8

Uite inca o perspectiva :