CSS Variable Secrets | Lea Verou | CSS Day 2022

În urmă cu 10 15 ani, eram foarte sigur de skill-urile mele de CSS; puteam implementa tot ce debitau designerii (iar designerii de atunci erau mai mult oameni veniți din print, deci debitau chestii… uhm… interesante - și nu neapărat în sensul bun). Iar atunci a implementa chestii în CSS era o adevărată aventură, ținând cont că erau patru-cinci browsere, fiecare cu implementările lor, nu ca acum, să ai blink/webkit și geko.

Fun fact: știați că în IE6 nu puteai folosi selectori multipli? E.g. .foo.bar nu funcționa. Sau că puteai folosi :hover doar pe tag-ul a? :smiley:

Prin urmare, când văd ce se poate face cu CSS azi nu pot să nu fiu măcar ușor impresionat.

7 Likes

Poti face multe dar nu inseamna ca e o idee buna sa folosesti variabile si transformari direct in CSS. Calc poate fi abuzat in multe feluri ca sa rezolvi probleme simple de structura cu calcule complexe. Exceptie la animatii, unde performanta conteaza (posibil tabele), chart-uri si lucruri mai artistice.

De multe ori trebuie sa regandesti HTML-ul si sa alegi corect flexbox sau grid, eu am vazut mult cod in care se alegea flexbox fara sa isi dea seama ca trebuia regandita structura si dupa facea omul cu calc (si variabile) ce trebuia sa faca cu grid pe verticala.

Inca ai nevoie de trucuri in multe locuri, CSS-ul pare simplu dar sunt multe edge case-uri…