Salut,
sunt nou pe aici, am citit cam toate topicurile care aveau cate putin context din “Cum gasesti clienti?” dar parca tot nu am reusit sa ajung la o concluzie asa ca m-am hotarat sa fac un post poate o sa ma lamuriti si pe mine.
Ca si context sunt full stack developer si am o experienta de aproximativ 3,5 ani, in prezent sunt angajat si pe langa am un srl unde mai facturez. Am avut un client din uk cu care m-am inteles ok(a durat in jur de 5 luni) dar nu a mai avut de munca si l-am pierdut, dupa care am mai avut mici proiectele(site-uri de prezentare, nu e domeniul meu, nu mi-a placut sincer sa fiu, ca idee a fost doar wordpress), inca un client cu care am colaborat dar la fel a ramas fara buget si nu am mai continuat.
Intrebarea este: cum reusiti sa gasiti clienti ori part-time ori in regim de freelancing(sper ca e ok ce scriu aici) adica sa lucrezi un anumit numar de x ore pe luna ? Am incercat tot felul de platforme dar fara reusita, majoritatea vor full time.
De mentionat ca, clientii pe care i-am avut m-au gasit prin intermediul linkedin-ului, pe linkedin consider ca stau ok primesc in fiecare zi mesaje dar majoritatea sunt pe CIM si nu stiu cum as putea ajunge fix la clientii dispusi pentru o colaborare B2B.
P.S: Voi cum abordati clientii ? (Am observat ca majoritatea ati spus ca sunteti abordati de ei, eu cred ca fac parte din cealalta extrema in care trebuie sa caut clienti , problema e ca nici macar nu stiu de unde sa incep )
eu as incepe prin a pune pe hartie un “portret” al clientului.
cum arata clientul potrivit pentru tine?
ce isi doreste (resspectiv ce poti sa ii oferi)?
ce obisnuinte are? unde il gasesti? etc…
Gaseste 2-3 recruteri internationali(pe linkedin) ce te pot pune in legatura cu clienti dinafara.
Poti sa nu le spui ca esti part-time si evaluezi tu daca e sau nu part-time pentru tine. (asta fac cam toti pe care ii stiu cu ‘part-time’)
Exceptie daca esti expert pe ceva si oferi consultanta. Consultanta e part-time by default, am avut colegi care castigau pe un meeting de o ora cat castig eu intr-o luna si raspundeau vag la niste intrebari formulate de echipa.
la sumele astea consultanta vine de obicei si cu niste documente elaborate ulterior in care raspunsurile sunt ceva mai sustinute.
nu intru in detalii despre experienta si expertiza + nevoia pe care o rezolva si la care de obicei alternativa costa mai mult.
raspunsuri vagi si neintelese => alte ore facturate pe viitor cu explicatii la explicatii
Pai cam stiu portretul clientului meu, cam orice business care dezvolta sau are nevoie de aplicatii web sau mobile, sau business-uri care au deja o aplicatie enterprise.
Isi doreste dezvoltare software pe un anumit stack pe care il stiu eu.
Ce obisnuinte are ? Aici chiar nu stiu ce sa raspund
Unde ii gasesti ? Buna intrebare, in afara de linkedin habar am
Daca ai putea sa imi dai niste sfaturi pentru ultimele 2 intrebari as fi recunoscator
Deci sa incerc sa fac conexiuni de HR din afara si sa ii abordez prin faptul ca as vrea sa lucrez cu clienti internationali ? Primesc mesaje si de la recruteri internationali dar majoritatea imi ofera loc de munca cu realocare in respectiva tara.
Cunosc si eu pe cineva care face la fel, are 2 job-uri full time de 8 ore pe SRL si lucreaza cate 2-3 ore la fiecare, dar sincer nu vad o solutie pe termen lung
Cat despre consultanta nu cred ca am asa multa experienta sau cel putin nu stiu cum ce se mananca chestia asta
dpmdv raspunsurile la intrebarile astea le poti vedea mai bine cand esti mai specific cu raspunsul de la prima intrebare.
cand spui ca dezvolta aplicatii web… inteleg ca vizezi alti prestatori (astia sunt intr-un anume loc).
dar cand spui ca au nevoie de aplicatii… astia sunt clienti finali (astia sunt in al loc, deci ii cauti altfel).
pe de alta parte… spui ca poti sa oferi part-time.
poti sa oferi aplicatia (clientului final) intr-un timp rezonabil?
dar testarea?
mentenanta de dupa?
dezvoltarea ulterioara?
disponibilitatea pentru cand o sa fie in productie si or sa fie probleme diverse?
cum il convingi pe client ca poti sa livrezi cele de mai sus (daca iti propui sa le livrezi)?
apoi… depinde si de stack.
una e sa cauti clienti pentru un magazin online wordpress si alta e sa cauti pentru o aplicatie de management al fluxului intern de lucru dintr-o firma cu multi angajati.
pentru ca esti la inceput cu cautarile astea…
eu mi-as desena unul, maxim doua “portrete” din astea de client foarte specifice
si apoi as incerca sa ii identific cu nume si prenume.
apoi i-as suna direct pe cativa sa vad daca protretul meu e suficient de aproape de realitate
si in functie de discutii si feedback m-as orienta mai departe.
repet, impresia mea (pentru ca nu stiu multe detalii despre situatie) e ca esti foarte generic in cautare si, practic, queryul tau returneaza toata baza de date.
asta poate insemna si ca nu prea ai idee despre ce vrei.
succes!
Ai perfecta dreptate cu ce ai spus și am recitit și eu ce am scris și mi-am dat seama ca sunt foarte generic.
Clientul ideal pentru mine este o entitate cu o aplicație web sau mobile(nu WordPress, nu site de prezentare) căreia ii pot vinde serviciile mele(adică stabilim un număr de ore pe luna pe care sa il lucrez la dezvoltarea acelei aplicatii).
Sper ca acum s-a înțeles de fapt ce caut eu.
asta presupune ca a avut cu cine sa construiasca aplicatia initiala, dar acum nu mai are cu cine sa lucreze mai departe?
oare de ce se intampla asta?
- o posibilitate ar fi ca nu a mai avut buget - si acum fie e o urgenta si aduna un buget mic si cereri multe (varianta mai probabil), fie are planuri de continuare si a gasit buget corespunzator (varianta buna pentru tine - dar oare de ce nu s-a intors la cel care a lucrat prima data?).
- o alta posibilitate e ca a fost neserios clientul si programatorul a renuntat la el (nu cred ca il vrei tu de client).
- mai e si posibilitatea in care programatorul a fost neserios (caz in care aplicatia probabil ca nu e in cea mai buna stare si nici increderea clientului in programatori in general - dar pe de alta parte e de lucru si e si buget, doar ca iti trebuie si ceva diplomatie si atentie)
- exista si posibilitatea ca programatorul sa aiba alta oferta (de job, mutare in alta tara, schimbare de profesie, orice) si sa poti prelua un proiect serios, bine facut si cu buget.
- si mai e si varianta cu care as incepe eu: aplicatia e dezvoltata de o echipa care are mult de lucru in general si putini oameni si au nevoie sa delege anumite parti (ei pastrand managementul de proiect si chiar parte din dev).
asta inseamna ca usa ta de intrare ar trebui sa fie la prestator si nu la client (nu cauta clientul de capul lui ajutor extra pt dev).
acum, in functie de ce anume lucrezi concret, ce tarif vizezi, cate ore pe luna, etc…
cred ca poti cauta prin medii in care se gasesc alti devi, manageri de proiect, oameni implicati tot in tehnic… care stiu de oportunitati si care te pot indruma catre contactul potrivit.
(incepand de la forumuri tehnice, locuri de socializare - ex: cafeaua de la birou, si mergand chiar direct la firme care fac outsourcing si care pot avea varfuri de incarcare)
asta probabil ca e directia oarecum linistita / safe.
o alta directie pe care as considera-o ar fi cea a antreprenorilor care au o idee de aplicatie si care au nevoie de o prima varianta a ei cu care sa testeze piata (s-ar putea incadra la part-time).
aici termenii si programul probabil ca sunt ceva mai “wild”, dar si oportunitati pot sa fie mai multe si mai diverse.
pentru asta… cred ca grupuri (online sau offline) de antreprenori, startup si altele asemenea sunt locurile de cautat.
si mai e si varianta “disperata” in care poti cauta efectiv aplicatii in functiune si ii poti contacta pe owneri cu propunerea ta de lucru.
mentionez ca dezvoltarea de mai sus nu are o documentare formala / serioasa la baza (ci presupuneri si impresii), dar procesul ar trebui sa fie de ajutor daca vrei sa il aplici cu datele si documentarea ta.